Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Susanna Partanen, 31, johtaa yritystä, joka aikoo siirtää vaahtomuovin historiaan – "En koskaan ajatellut ryhtyväni toimitusjohtajaksi"

Susanna Partanen johtaa kasvuyritystä, joka pyrkii korvaamaan vaahtomuovin biohajoavilla materiaaleilla.

Susanna Partanen, 31, johtaa Espoossa kunnianhimoista yritystä korvata vaahtomuovit biohajoavalla vaahtomateriaaleilla.

Aalto yliopiston tutkimusprojektista viime kesänä syntynyt Woamy on saanut kasaan miljoonan euron siemenrahoituksen ja pyrkii seuraavaksi skaalaamaan vaahtomateriaalinsa tuotantoa kohti teollista mittaluokkaa.

Tällä hetkellä kapasiteetti on kuutio päivässä ja vuoden loppuun mennessä tavoite on kymmenkertaistaa se.

– Ensin rakennetaan merikontin kokoinen tuotantolinja ja sitten demotehdas. Samalla pyrimme edelleen laajentamaan yhteistyöverkostoa ja asiakaskuntaa, josta ei ole ollut pulaa. Tällaiselle muovin korvaavalle materiaalille on huutava tarve.

Partasen mukaan materiaalin käyttömahdollisuudet ovat erittäin laajat, mutta aluksi keskitytään pakkauksiin.

– Myöhemmin on tarkoitus jatkaa muuhun käyttöön, esimerkiksi rakennuksiin eristeeksi.

Partanen asuu tällä hetkellä Espoossa kerrostaloasunnossa kissansa Toven kanssa, mutta sielunmaisema on yhä kotiseudulla Sulkavalla.

Hän asui aiemmin Helsingin keskustassa, mutta siellä tuli hirveä ikävä metsää.

Muovin korvaavalle materiaalille on huutava tarve.

Susanna Partanen

– Sitten löysin Kivenlahden. Siellä on meri, kalliorantoja ja metsää. Maisema on vähän kuin Sulkavalla, mutta ollaan metrolinjan ulottuvilla.

Partasen huoli ympäristöstä alkoi kasvaa kun hän opiskeli sisustusarkkitehtuuria Aalto yliopistossa.

– Aloin miettiä uusia ympäristöystävällisempiä materiaaleja ja kestävämpiä ratkaisuja. Esimerkiksi vaahtomuovia käytetään sisustuksessa paljon, mutta korvaavia materiaaleja oli tarjolla todella vähän.

Hän alkoi pohtia, miten uusia materiaaleja kehitellään ja miksi ne eivät ole lyöneet markkinoilla läpi. 1,5 vuotta sitten löytyi yliopiston puuvaahto-projekti.

– Olin juuri lisännyt yrittäjyyspainotteisia opintoja, ja Foamwood oli yhden kurssin projektissa yhteistyökumppani. Pääsin kurssille mukaan projektimanageriksi 7-henkiseen monialaiseen tiimiin.

Tehtävänä oli skaalata tuotantolinja laboratoriokoosta autotallikokoon. Yhdeksässä kuukaudessa linjasta tehtiin 50 kertaa nopeampi ja kehitettiin ensimmäisen tuotteen prototyyppi, pehmustettu kirjekuori.

– Kun projektista alettiin perustaa yritystä, minulle oli hyvin selvää, että haluan olla mukana, vaikka se tarkoittikin sisustusarkkitehtuurin jättämistä taka-alalle. Meillä on todellinen mahdollisuus saada aikaan iso positiivinen ympäristövaikutus, ja se motivoi koko tiimiä.

Nyt Woamy työllistää 11 henkilöä, he ovat suunnittelijoita, tutkijoita ja insinöörejä. Partasen tonttia on hoitaa juoksevia asioita ja vastata kokonaisuudesta.

– En koskaan ajatellut ryhtyväni toimitusjohtajaksi. Olen kuitenkin huomannut, että minulle on luontaista olla rohkaisemassa, sparraamassa ja tukemassa muita löytämään kunkin vahvuuksia. Kun jokainen saa loistaa omalla osaamisellaan, voimme saavuttaa mitä vain. Tämän olen oppinut aiemmista projekteistani.

Ensimmäinen rahoituskierros on valmis ja parhaat yhteistyökumppanit valittu. Päärahoittaja on chileläinen CMPC Ventures, maailman kolmanneksi suurimman selluntuottajan sijoitusyhtiö. Toinen rahoittaja ja samalla asiakas on kotimainen Secto Design, joka valmistaa puusta valaisimia.

Markkinoilla on biovaahtoja, mutta mikään niistä ei ole vielä korvannut styroxia ja muita muovipohjaisia vaahtoja. Partasen mukaan siihen on kaksi keskeistä syytä.

– Kilpailijat eivät ole saavuttaneet sellaista lujuuden ja keveyden suhdetta kuin me. Meidän teknologiamme imitoi puun pitkittäissuuntaista vahvuutta, mikä tekee siitä vahvan ja kevyen.

– Toiseksi tuotantoprosessit ovat olleet todella hitaita ja hankalia toteuttaa teollisessa mitassa. Materiaalia saatetaan kasvattaa muottiin, ja prosessi kestää päiviä. Me käytämme jatkuvaa pursotusta, ja tuotantoa on helppo skaalata.

Prosessi on joustava ja siihen voi kokeilla erilaisia luonnonkuituja. Nyt vaahtoa tehdään pääasiassa puupohjaisesti metsäteollisuuden sivuvirroista.

Toistaiseksi yhtiön tulot tulevat mallipalojen myynnistä ja asiakkaiden kanssa tehtävistä kehitysprojekteista. Yhtiön viisi perustajajäsentä, tutkijoita ja suunnittelijoita, omistavat siitä suurimman osan ja mainitut yhteistyökumppanit oman siivunsa.

– Kannattavuus saatetaan saavuttaa aiemmin kuin on ajateltu, kun saadaan tuotanto vastaamaan kysyntää. Materiaalin käyttömahdollisuudet ovat käytännössä loputtomat.