Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteinen asetelma herää henkiin Galleria Aarnin uutuusnäyttelyssä – "Yksinkertaisilla esineillä voi luoda elämää kuhisevan näytelmän"

Galleria Aarnissa kauppakeskus Sellossa on vielä viikon verran nähtävillä Heikki Portaankorvan ja amerikkalaissyntyisen William Dennisukin näyttely.

Still Life Reconsidered -yhteisnäyttelyn alkusysäys ja teema kypsyi useiden vuosien aikana.

– William on alkujaan ollut opettajani. Nyt olemme hyviä ystäviä ja opettajakollegoita, Portaankorva kertoo.

Portaankorva ja Dennisuk ovat keskustelleet paljon vanhojen perinteisten taidemuotojen, kuten asetelmamaalauksen mielekkyydestä ja niiden kyvykkyydestä puhutella nykykatsojaa.

Portaankorva on tuonut näyttelyyn maalauksia, joiden elementtejä ovat kirjat, kengät ja kypärät. Dennisuk puolestaan esittelee kasviasetelmia, jotka eivät kuitenkaan ole perinteisiä kukkamaalauksia, vaan hyvin tummasävyisiä hiilellä tehtyjä teoksia.

Ihmisfiguuri ja sitä ympäröivä tila tavaroineen ovat olleet Portaankorvalle tyypillisiä aiheita. Dennisuk puolestaan on tullut tunnetuksi etenkin ympäristötaiteestaan, mutta muutama vuosi sitten hän palasi juurilleen piirtämiseen.

Gallerian Aarnin näyttelyssä Portaankorvan maalauksissa ei kuitenkaan ole ihmisfiguureja.

– Huomioni kiinnittyi usein siihen, että mallini luki kirjaa tai johonkin taustalla olevaan esineeseen. Aloin miettiä, mitkä asiat kiinnostavat minua. Asetelma alkoi tuntua kiinnostavalta, koska olen työhuonemaalari. En maalaa ulkona, vaan sen mitä maalaan, pitää olla edessäni työhuoneella.

Ensin maalauksia hallitsivat kirjat ja kengät. Niitä sai hankittua malliksi edullisesti kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista.

– Tajusin, että niille pitää olla kontrastia. Renessanssi-ihminen kuvataan usein haarniskassa, joten päädyin metallisiin kypäriin. Niitäkin sai hankittua kirpputoreilta tai armeijan ylijäämäkaupoista.

Kirjoista, kengistä ja kypäristä muodostuu erilaisia asetelmia ja pienoismaailmoja. Portaankorva saa niiden erilaiset materiaalit hehkumaan maalauksissaan.

– Ihmiset tulkitsevat maalauksiani omista lähtökohdistaan. Joillekin kypärät tuovat mieleen sodan ja kenkäkasat keskitysleirin.

Kypärä viittaa myös voimaan ja aggressioon, kirjat henkisyyteen ja kulttuuriin ja kengät liittyvät maalliseen. Tulkintamahdollisuuksia on monia.

Portaankorvalla on työtila Suutarilassa entisessä Airamin tehtaassa. Oman taiteellisen työskentelynsä ohessa hän on opettanut 25 vuotta piirustusta ja maalausta Espoon työväenopistossa.

– Vaikka opetan ihmishahmojen piirtämistä ja maalaamista, omista töistäni ne ovat jääneet pois. Sen kaltaisille töille ei ole nyt gallerioissa kysyntää. Luultavasti palaan vielä ihmisfiguureihin, koska tykkään niistä.

– Pidän siitä, että yksinkertaisilla esineillä ja materiaaleilla voi luoda eteensä uudelleen ja uudelleen elämää kuhisevan näytelmän, jota kuitenkin virallisemmin kutsutaan nimellä ”kuollut luonto” (nature morte).

Yhdessä näyttelyn maalauksista näkyy myös nyrkkeilyhanska. Se on uusi esine Portaankorvan maalauksissa.

– Niitä voi tulla maalauksiin myöhemmin lisää. Nahka on kiinnostava materiaali.

Still Life Reconsidered -näyttely jatkuu 2. huhtikuuta saakka. Galleria Aarni toimii Leppävaarassa kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa.

Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16. Vapaa pääsy.