Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolme huonetta, keittiö ja sauna vain 47 neliössä – alkaa olla "äärimmäistä neliöiden tiivistämistä", myöntää asuntopomo

Löytyykö pk-seudulta enää tämän tiiviimpää? Vantaalle on suunnitteilla 26 asunnon kerrostalo, jossa asuntojen koot ovta 23,5–48,5 neliötä.

Onko tämä valmistuessaan Vantaan pienin kolmio?

Näin kysyy Länsiväylän sisarlehti Vantaan Sanomat, joka uutisoi uudisasunnoista Veromiehen Pyhtäänkorventiellä.

Kohteesta on varattavissa kerrostaloasuntoja, jossa kolme huonetta, keittiötila ja sauna on mahdutettu 47 neliömetriin.

– Kyllä se alkaa olla pienimpiä kolmioita, naurahtaa Vantaan asumisasioiden päällikkö Elisa Ranta.

– En muista, että olisi vielä pienempiä.

Ranta sanoo, että kyseessä alkaa olla ”äärimmäistä neliöiden tiivistämistä”.

– Napakkaa on. Poikkeuksellisen napakkaa.

Napakkaa on.

Vuoden 2022 tilaston mukaan Vantaalla myönnettyjen rakennuslupien kolmioissa keskipinta-ala oli 58 neliömetriä.

Ranta tutkii Veromieheen rakennettavan Asunto Oy Vantaan Nosteen minikolmion pohjapiirrosta ja toteaa, että toisessa makuuhuoneissa on tilaa parisängylle ja toisessa yhden hengen sängyn lisäksi työpöydälle.

– Makuuhuoneiden minimikriteeri on seitsemän neliötä.

Molemmissa makuuhuoneissa on myös vaatekaapit. Ranta pohtii, että onkohan asuntoja varten muuta säilytystilaa.

– En tuomitse täysin, sillä joillekin tällainen asunto voi sopia, Ranta muotoilee.

Esimerkiksi pariskunnalle pieni kolmio voi olla juuri sopiva tai pienen lapsen vanhemmille.

– Miksipä ei.

Pyhtäänkorventien omistusasunnot rakentaa T2H, ja niiden on tarkoitus valmistua ensi vuoden loppuun mennessä. Yhtiössä on vain yksiöitä, kaksiota ja kolmioita. 47 neliömetrin kolmion lisäksi rakennetaan 48,5 neliön saunallisia kolmioita. Yksiöt ovat kooltaan 23,5 neliötä ja kaksiot 31 neliötä. Niissä ei ole saunaa.

T2H:n hankekehittäjä Juhani Rantala kertoo sähköpostitse, että Nosteen asunnoissa on isot ikkunat ja parvekkeet sekä tavallista korkeammat huoneet. Manttaalitielle päin suuntautuvien asuntojen parvekesisäänkäynneissä tavoitellaan townhouse-tyylistä tunnelmaa.

Liikesalaisuuksiin vedoten Rantala ei vastaa esimerkiksi kysymykseen siitä, uskovatko he tehoneliökolmioille riittävän ostajia.

Pääkaupunkiseudulla on jo vuosia ollut näkyvissä suuntaus, jossa asuntojen keskipinta-alat ovat pienentyneet.

Siksi kaupunkiympäristön toimialan virkamiesjohto esitti Vantaan kuntapäättäjille viime vuonna, että maa- ja asuntopoliittisessa ohjelmassa olisi säännelty asuntojen keskipinta-alaa, mutta poliitikoiden enemmistö ei sitä hyväksynyt.

Uusien kerrostalojen huoneistojakaumaa on vuodesta 2018 lähtien ohjailtu niin, että enintään 30 prosenttia asunnoista saa olla yksiöitä ja vähintään 30 prosenttia pitää olla kolmioita tai sitä suurempia asuntoja. Sillä piti suitsia sitä, ettei rakennettaisi vain sijoittajien haluamia yksiöitä.

Nyt kun asuntolainojen korot ovat nousseet ja rakentamistahti hidastunut, sijoittajia ei liiku markkinoilla entiseen malliin. Elisa Ranta arvelee, että nyt asuntoja ostavat ne, jotka tarvitsevat itselleen kodin.