Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi ilmiö rassaa suomalaisia Tallinnassa ja työllistää viranomaisia – "Poliisi toimitti kassikaupalla omaisuutta"

Heinäkuussa 2022 Tallinnan laululavalla järjestettiin kahden vuoden odotuksen jälkeen saksalaisen Rammsteinin konsertti. Paikalle saapui noin 70 000 Rammstein-fania, joista 15 000 arviointiin saapuneet Suomesta. Konserttivieraat ruuhkauttivat Tallinnan laivojen ja Viron pääkaupungin katujen lisäksi myös Suomen suurlähetystön.

– Konsertin jälkeen Viron poliisi toimitti suurlähetystöön kassikaupalla suomalaisten hukkaamaa omaisuutta. Sellaista määrää ei ole aikaisemmin tullut, Tallinnassa sijaitsevan Suomen Viron suurlähetystön konsuli Eili Andersson kertoo.

Eikä poliisi suinkaan toimita suurlähetystöön kaikkia suomalaisten hukkaamia tavaroita vaan ainoastaan sellaiset tavarat, joiden mukana oli virallisia asiakirjoja, kuten passeja, henkilöllisyystodistuksia tai maksukortteja.

– Suurlähetystö ei ole löytötavaratoimisto, mutta sekä poliisilla että lähetystöllä on velvollisuus ottaa talteen virallisia asiakirjoja, jos niitä jostain löytyy. Näiden löydettyjen asiakirjojen perusteella Viron poliisi osasi löytötavarat Suomen suurlähetystöön toimittaakin, Andersson lisää.

Tilanteesta riippuen suurlähetystö voi ottaa yhteyttä henkilöön, jonka virallinen asiakirja, kuten passi tai henkilökortti löytyy jostain. Asiakirjoja ei voida kuitenkaan lähettää ihmisille.

– Henkilön pitää tulla itse hakemaan löytötavara Tallinnan suurlähetystöstä tai lähettää joku valtakirjan kanssa noutamaan sitä.

Jos passi Tallinnan matkalla katoaa, niin kotimatka takaisin Suomeen mutkistuu.

– Jos passi katoaa, siitä pitää tehdä ilmoitus Viron poliisille. Lähtökohtana on hankkia uusi matkustusasiakirja, mutta viimekädessä lähetystö voi kirjoittaa henkilölle niin sanotun laivakirjeen, jolla pääsee matkustamaan takaisin Suomeen. Sen hyväksyminen on kuitenkin laivayhtiöistä kiinni, virallinen matkustusasiakirja se ei ole, Andersson muistuttaa.

Matkustusasiakirjan katoamisesta voi seurata myös paluumatkan viivästyminen, sillä konsulaatti ei ole auki viikonloppuisin. Lisäkulujakin siitä tulee, sillä uudella passilla on hintaa 175–195 euroa ja henkilökortilla 96 euroa.

Eili Andersson oli itsekin paikalla Rammsteinin konsertissa Tallinnassa ja ihmetteli, kuinka paljon tavaraa ihmisillä oli mukana.

– Massatapahtumissa todennäköisyys tavaroiden katoamiselle on suurempi, varsinkin jos syntyy joku hässäkkä. Mukaan kannattaisi ottaa vain kaikkein välttämättömin.

Eikä kaikkia munia kannata sanonnan mukaan laittaa samaan koriin.

– Kun puhelimen kotelossa on sekä luottokortti että henkilöllisyystodistus ja se lentää konsertin kuvaamisen tuoksinassa kädestä kauas, niin ongelmissa ollaan.

Aurinkoisen päivän kunniaksi moni Rammstein-fani haki vauhtia musiikkielämykseen Vanhankaupungin terasseilta. Osalla konserttivieraista vauhti oli iltaan mennessä kiihtynyt niin kovaksi, etteivät portit laululavalle enää auenneet. Moni unohtaa, että vahva humalatila on massatapahtumissa iso turvallisuusriski.

Suurlähetystö kannustaakin pitämään matkustusasiakirjojen lisäksi myös matkakaverista huolta koko Tallinnan matkan ajan.

– Muistetaan pitää kaverista huolta. Monesti saamme konsuliosastolle yhteydenottoja, joissa kerrotaan, ettei kaveria ole nähty edellisillan jälkeen ja nyt pitäisi lähteä laivalle, mutta kaveri on kadoksissa. Siinä ei ole paljon tehtävissä, Andersson toteaa.