Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espooseen tulevat arvoasunnot varattiin hetkessä – "Nettisivut kaatuivat, kun kohde julkaistiin"

Uudisasuntojen myynti on lähes pysähdyksissä Espoossa, mutta kaikissa kohteissa se ei näy.

Asuntokauppa ja erityisesti uudiskohteiden kauppa on edelleen lähes pysähdyksissä Espoossa. Kaikissa kohteissa se ei kuitenkaan näy.

Kun Kastelli-talojen Soukan rantatielle nouseva erillistaloyhtiö tuli ennakkomarkkinointiin, kohde varattiin hetkessä.

– Tämä on kaikkien aikojen kysytyin kohteemme. Nettisivut kaatuivat, kun kohde julkaistiin ja asunnot varattiin nopeasti. Jokaiseen asuntoon on nyt useamman henkilön jono, kuvaa tilannetta Kastelli-talojen toimitusjohtaja Joran Hasenson.

Hasenson uskoo, että kohteen imu johtuu sijainnista. Tontteja aivan rannan ääressä ei Espoossakaan tule joka päivä myyntiin ja Kastellin kohteeseen nousee 14 erillistalon kokonaisuus. Asuntojen hinnat vaihtelevat vajaasta 800 000 eurosta liki miljoonaan euroon.

– Tällaisten kohteiden ostajat tulevat usein lähiseudulta ja moni on saattanut kytätä tiettyä sijaintia jo pidempään. Sanoisin, että taantumasta huolimatta hyvän sijainnin perheasunnolle on Espoossa aina kysyntää, ja Soukan kohteessamme sijainti on poikkeuksellinen komea, Hasenson sanoo.

Arvokkaampien kohteiden myynnissä on muusta kaupasta poikkeava logiikka ja hyvällä sijainnilla kohteet voivat mennä heti, sanoo myös Sp-Koti -kiinteistövälitysketjun toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Arvokohteiden markkinat ovat tasaisempia eivätkä välttämättä tyrehdy taantumassa niin paljon kuin muiden asuntojen. Ostajilla on usein kertynyt varallisuutta, joten korkojen nousu ja inflaatio eivät vaikuta heidän suunnitelmiinsa niin paljoa, Rantanen toteaa.

Soukan kohde on Espoon markkinoilla poikkeus, sillä muuten uudiskohteiden kauppa on edelleen lähes pysähdyksissä.

Kun tammikuussa kiinteistövälittäjät myivät Espoossa yhteensä 10 uudisasuntoa, oli määrä helmikuussa 14.

– Kahdessa kuukaudessa on myyty 24 asuntoa, kun vuosi sitten määrä oli vastaavana aikana 225. Laskua on liki 90 prosenttia, Rantanen huomauttaa.

kysytyin kohteemme.

Joran Hasenson, Kastelli-talot

Vaikka pientaloissa voi tulla vastaan Soukan kaltaisia poikkeuksia, kauppa on Rantasen mukaan hiljennyt niissäkin.

Vaikeuksia on Rantasen mukaan erityisesti kohteilla, joiden vuokratonttia tai -osuutta ei ole mahdollisuutta lunastaa. Taustalla on ilmiö, jossa kauppoja tehtiin kuumina koronavuosina turhankin huolettomasti.

– Sanoisin, että vielä vuonna 2021 kuluttajat eivät selvittäneet vuokratonteista koituvia maksuja riittävän tarkasti. Nyt korot ovat nousseet myös taloyhtiölainoissa, sillä rakennusliikkeillä ei juuri ole ollut intressiä korkosuojiin. Tämän seurauksena yhtiövastikkeet ovat voineet nousta todella paljon. Nyt ostajat ovat tietoisia tästä ja laskevat kuluja hyvinkin tarkasti, Rantanen sanoo.

Hänen mukaansa pääkaupunkiseudun markkinoilla näkyy nyt lievänä ilmiö, jossa koronavuosina ostettu, omaan maksukykyyn nähden kallis asunto on korkojen noustessa jouduttu laittamaan myyntiin tappiolla.

– Ei voi sanoa, että tapauksia olisi paljon, mutta joitakin kuitenkin, Rantanen toteaa.

Myös Kastelli-taloissa on huomattu markkinoiden hiljeneminen.

– Viime vuosi oli pientaloalalle huikean hyvä, samoin vuosi -21. Niihin nähden pudotus on iso, mutta jos katsotaan pidemmän ajan keskiarvoja, niissä olemme hieman keskitason alapuolella, Hasenson kuvaa.

Toimitusjohtaja muistuttaa, että nyt on toisaalta erittäin hyvä aika rakentaa. Kun koronavuosina pulaa oli sekä työvoimasta että materiaaleista, on molempia nyt hyvin saatavilla.

– Hintojen romahdustakaan ei ole näköpiirissä, pikemminkin päinvastoin.

Kastelli-taloilla on Espoossa tällä hetkellä myynnissä 8 pientalokohdetta, joista valtaosa on ennakkomarkkinoinnissa tai rakenteilla. Valmiita asuntoja on Hasensonin mukaan myymättä kaksi.

– Jos Soukan kohde räjäytti pankin, kysyntä näissä muissa kohteissa on maltillista ja rauhallista, Hasenson sanoo.

Kastelli-talojen kohteet ovat vuokratonteilla, mutta kaikissa kohteissa tonttiosuus on Hasensonin mukaan mahdollista lunastaa.

– Emme lähde lainkaan mukaan hankkeisiin, joissa vuokratonttia ei voi lunastaa, lukuunottamatta kaupunkien vuokratontteja. En itsekään liputa vuokratonttien puolesta kauhean voimakkaasti. Lisäksi käytämme vain vakavaraisia tonttirahastoyhtiöitä, Hasenson huomauttaa.

Onko arvokkaammissa kohteissa odotettavissa hintojen laskua? Sp-Kodin Rantanen arvioi, että nyt on hyvä aika ostaa arvokohde, sillä niissäkin hinnat ovat laskeneet hieman.

– Toki hyvällä sijainnilla olevissa kohteissa hinnat eivät kovin paljoa laske, hän sanoo.

Arvokohteisiin erikoistuneen kiinteistövälitystoimisto Lea Jakaman myyntijohtaja Hannu Suvanto arvioi, että isoa hinnanlaskua ei ole luvassa, sillä korona-aikana arvoasuntojen hinnat eivät nousseet yhtä paljon kuin perheasuntojen.

– Toki arvokohteessakin hinnan pitää nyt olla oikea ja ostajat ovat tarkkoja kokonaiskustannusten suhteen. Arvokohteiden hinnan kehitys on kuitenkin viimeiset 30 vuotta, jonka olen alalla ollut, ollut tasaista nousua. Ei isoja piikkejä eikä isoja romahduksia, Suvanto kuvaa.

Suvanto uskoo, että nykytilanne asuntomarkkinoilla on normaalia suhdannevaihtelua eikä taustalla ole samanlaisia tekijöitä kuin esimerkiksi 90-luvun lamassa.

– On vaikea nähdä, että arvokohteiden hinta lähtisi oleellisesti tippumaan. Jos näin kävisi, silloin oltaisiin todella poikkeuksellisessa tilanteessa.