Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysymys eutanasia paljastaa yllätyksiä: Kaksi puoluetta repeää – kaikki KD:n ehdokkaat eivät tyrmää

Kysymys eutanasiasta jakaa voimakkaasti etenkin keskustan ja RKP:n ehdokkainden kantoja Länsiväylän vaalikoneessa.

Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus eutanasiaan eli kuolinavun saamiseen. Tästä Länsiväylän vaalikoneen väittämistä 69 prosenttia kristillisdemokraattien vastaajista on täysin eri mieltä. Jokseenkin samaa mieltä on 7 prosenttia KD:n vastaajista.

– En kannata eutanasiaa, mutta sen sijaan haluaisin, että kivunlievitys ja saattohoito olisivat Suomessa korkealla tasolla, Kaisa Anttila (kd.) vastaa.

– Voisi harkita esimerkiksi syöpäpotilaan viimeisinä aikoina, toteaa Tiina Arlin (kd.).

Liberaalipuolueesta 91 prosenttia vastaajista on eutanasian tarpeellisuudesta täysin samaa mieltä ja loput ovat jokseenkin samaa mieltä.

– Jotkut sairaudet ovat liian raskaita kestää, Sanna Kurronen (lib.) muotoilee.

Myös Liike Nytin vastaajat ovat vahvasti eutanasian kannalla, sillä 59 prosenttia heistä on täysin ja 33 prosenttia jokseenkin samaa mieltä.

– Mielestäni ihmiselle täytyy taata myös ihmisarvoinen lähtö tästä maailmasta, Mikko Björklund (liik.) kirjoittaa.

– Jokainen ansaitsee inhimillisen kohtelun elämän viime metreillä. Joissakin tapauksissa eutanasia mahdollistaa arvokkaan kuoleman, ilman järjettömiä kipuja, Nora Stenvall (liik.) toteaa.

Vihreiden vastaajista 88 prosenttia on täysin tai jokseenkin samaa mieltä eutanasiasta.

Kunniallinen avustettu kuolema on ihmisoikeus.

– Parantumattomasti sairaalla ihmisellä tulee olla omasta vapaaehtoisesta, toistuvasta ja oikeustoimikelpoisesta pyynnöstään oikeus avustettuun kuolemaan. Lainsäädännön tulee varmistaa, että väärinkäytösten mahdollisuutta ei ole, Saara Hyrkkö (vihr.) toteaa.

– Kunhan tahdonilmaus voidaan todeta tapahtuneeksi luotettavasti ilman mitään painostusta, Jaakko Kyrö (vihr.) vastaa.

– Seuraavalla vaalikaudella tulee ensiksi mahdollistaa avustettu itsemurha ja aloittaa selvitystyö aktiivisen eutanasian laillistamiseksi. Terveydenhuollon ammattihenkilöllä tulee olla oikeus kieltäytyä eutanasian tai avustetun itsemurhan mahdollistamisesta, Inka Hopsu (vihr.) sanoo.

Perussuomalaisista vastaajista täysin samaa mieltä on 63 ja jokseenkin samaa mieltä 14 prosenttia vastaajista.

– Kyllä, on uskomatonta, että eläimillä on tällainen oikeus, mutta ei ihmisellä, hoitajana työskentelevä Jaana Valle (ps.) sanoo.

– Ihmiselle on turvattava inhimillinen ja hyvä hoito. Hyvä saattohoito on merkittävä asia ja sen parantaminen tärkeää. Kun sairaus ei ole parannettavissa ja kun ihminen tuntee ja tietää tilanteensa, häntä on kuultava. Ihmiselle on mahdollistettava lempeä, kivuton ja hyvä kuolema ja kuolinapu, Arja Juvonen (ps.) vastaa.

SDP:n vastaajista 75 prosenttia on samaa tai täysin samaa mieltä eutanasiaväittämästä.

– On ihmisoikeuskysymys saada päättää omasta elämästään, Juha Beurling-Pomoell (sd.) toteaa.

Toista mieltä edustaa Johanna Värmälä (sd.) joka kirjoittaa, että parantumattomasti sairaan on saatava hyvää hoitoa ja lievitystä mahdollisiin kipuihin.

– En kannata eutanasiaa.

Vasemmistoliiton vastaajista 90 prosenttia asettuu kannattamaan eutanasiaa. Avoimissa vastauksissa moni viittaa parantumattomaan sairauteen.

– Kunniallinen omaan tahtoon perustuva avustettu kuolema on ihmisoikeus, Antti Saarinen (vas.) sanoo.

Kokoomuslaisista vastaajista 43 prosenttia on väittämästä täysin samaa mieltä.

– Suomeen on saatava saattohoitolaki. Nykyään kaikilla suomalaisilla ei ole mahdollisuutta ammattitaitoiseen ja laadukkaaseen saattohoitoon. Laadukas saattohoito, inhimillinen ja arvostava kohtelu, hyvä perushoito ja kivunhoito, perheen huomioiminen tulee varmistaa kaikille riippumatta asuinpaikasta, lääkäritaustainen Mia Laiho (kok.) sanoo.

– Mielestäni ihmisellä pitää olla oikeus päättää omasta elämästään, eikä elää esimerkiksi kovissa kivuissa. Useat ihmiset, jotka lähestyvät kuolemaa haluavat myös olla kuormittamatta sairaanhoitoa, Noora Fagerström (kok.) sanoo.

Keskustan vastaajien näkemykset hajavat melkoisesti Täysin samaa mieltä on 21 prosenttia ja täysin eri mieltä 14 prosenttia vastaajista.

– Vähintään kahden lääkärin määrittämällä, parantumattomasti sairaalla ja kovista kivuista kärsivällä pitäisi olla oikeus päättää elämänsä lopettamisesta tuettuna esimerkiksi lääkkeiden avulla kivuttomasti, Aku Eronen (kesk.) vastaa.

Myös RKP:n vastaukset hajoavat. 38 prosenttia on täysin samaa mieltä ja 17 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

– Hyvin vaikea juridisesti. Mutta jos se toimii muualla, miksi ei meillä, Fredrik Waselius (r.) toteaa.