Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljä henkeä vajonnut viikossa jäihin Suomenlahdella – Pelastusjohtaja: "En suosittele menemään kävelylle"

Suomenlahden jäätilanne on tällä hetkellä jo hyvin heikko, eikä jäälle pidä enää mennä kävelemään.

– Kohta ollaan jo huhtikuussa ja tässä vaiheessa kevättä jäät ovat jo auringon haurastuttamia. Ja nyt kun lunta on jälleen satanut jään pinnalle, pakkaset eivät pääse muodostamaan uutta jääpeitettä eivätkä vahvistamaan vanhaa jäätä, arvioi Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Niko Tollman.

Tollmanin mukaan rannikon sisälahdissa voi olla kuitenkin jopa 20 sentin vahvuinen jääkerros.

– Jään paksuudesta ei voi juurikaan päätellä sen kestävyyttä. Esimerkiksi sydäntalven teräsjää kestää ihmisen painon varsin hyvin jo viisisenttisenäkin, mutta keväällä paksumpikin jää voi olla petollista, Tollman kertoo.

Myös Suomenlahden merivartiosto varoittaa heikentyneestä jäätilanteesta.

– Viime viikolla kävimme pelastamassa kaikkiaan neljä henkilöä, jotka kaikki olivat vajonneet heikkoihin jäihin. Kukaan ei onneksi menehtynyt, kertoo meripelastusjohtaja Tommi Karppi Suomenlahden merivartiostosta.

Jäihin pudonneet olivat jäällä monenlaisissa asioissa liikkeellä: pelastettavien joukossa oli muun muassa pilkkijä, verkkokalastaja ja varjolautailija.

Karpin mukaan normi keväänä Hangosta Virolahdelle ulottuvalla alueella pelastetaan joka kevät keskimäärin parisenkymmentä henkilöä jäistä. Määrä tosin vaihtelee jääolosuhteista riippuen.

Helsingistä länteen olevalla alueella jäitä ei enää ole nyt käytännössä lainkaan – lukuun ottamatta lahdenpohjukoita.

– Tuulet repivät nyt jääkenttiä hajalle ja aurinko sulattaa loputkin jäät. En suosittele menemään kävelylle jäälle, Karppi kertoo.