Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukolan viestiin tarvitaan vielä satoja talkoolaisia – näin pääset mukaan jättiläistapahtumaan

Lääkäreistä ja järjestyksenvalvojista on kova pula, mutta suurin osa tehtävistä ei vaadi aiempaa kokemusta.

Porvoossa kesäkuussa juostava maailman suurin viestisuunnistustapahtuma rakentuu talkoovoimin. Tällä hetkellä talkoolaisia on kasassa noin 800, mutta vielä tarvitaan satoja innokkaita mukaan.

– Tarvittavien talkoolaisten määrä tarkentuu lähiviikkoina, mutta se tulee olemaan jotain 1200 ja 1500 välillä, kertoo Porvoon Jukolan talkoopäällikkö Esa Liukkonen Uusimaa-lehdelle.

– Ihmiset ovat olleet tosi varovaisia sitoutumaan kuukausia etukäteen, mutta ihan viime aikoina ilmoittautumisia on alkanut hyvällä sykkeellä. Olemme kuulleet aikaisemmista Jukolan viesteistä, että talkoolaiset ovat sielläkin aktivoituneet ihan viimeisten kuukausien aikana. Olen luottavainen, Liukkonen jatkaa.

Liukkonen kannustaa kaikkia vähänkään asiaa harkitsevia ottamaan yhteyttä mahdollisimman nopeasti.

– Tässä vaiheessa voi vielä valita itselleen mieluisimpia tehtäviä, hän vinkkaa.

Suuri osa talkootehtävistä sopii kaikille halukkaille. Talkoolaisia tarvitaan ravintoloihin, lähtöön, maaliin ja vaihtoihin, kartanjakoon, saunoille, ympäristö- ja jätehuoltotehtäviin, ja moneen muuhun tehtävään.

– On myös paljon tehtävää jo ennen tapahtumaa. Koko alue pitää rakentaa. Jokaiselle, jolla pysyy vasara kädessä, tai joka pystyy kantamaan tavaroita, löytyy varmasti tehtävää, Liukkonen sanoo.

Lisäksi tarvitaan talkoolaisia, joilla on erityisosaamista. Alueelle odotetaan noin 50 000 ihmistä, joten järjestyksenvalvojia tarvitaan paljon.

– Meiltä puuttuu vielä viitisenkymmentä järjestyksenvalvojaa. Suurin haaste on se, että heillä pitää olla voimassa oleva järjestyksenvalvojakortti, Liukkonen sanoo.

Tapahtuman järjestävä OK Trian järjestää 17.–29. huhtikuuta kurssin, jolla kortin voi suorittaa.

– Kurssi on maksuton, mikäli sitoutuu meille talkoisiin. Sen jälkeen korttia voi käyttää missä vain. Järjestyksenvalvojista on pulaa, joten se mahdollistaa jatkossa vaikka pienet lisätienestit, Liukkonen vinkkaa.

Talkoisiin kaivataan vielä myös kymmenkunta lääkäriä sekä muutamia kymmeniä pelastustoimen osaajia.

– Myös logistiikkapuolelle on hankala saada ihmisiä. Liikenteen ja pysäköinnin ohjaukseen ja valvontaan tarvitaan paljon väkeä, joista suurella osalla pitää olla suoritettuna tieturvakortti.

Lisäksi alueen rakentamiseen etsitään rakennustaitoista väkeä sekä erityisesti vesi- ja sähköalan ammattilaisia.

– Erilaista rakentamista on todella paljon. Kiivain rakentaminen alkaa pari viikkoa ennen kisoja.

Kaikki talkootehtävät eivät vaadi täysi-ikäisyyttä.

– Otamme talkoisiin myös ala-ikäisiä vanhempien suostumuksella. Vanhempiensa mukana talkoisiin on tulossa hyvinkin nuoria mukaan, Liukkonen kertoo.

Järjestäjäseura OK Trian tarjoaa talkoolaisille ruuat ja kahvit sekä ilmaisen kuljetuksen keskustasta kilpailualueelle. Lisäksi luvassa on t-paitoja ja lippalakkeja sekä kymmeniä talkoolaisten kesken arvottavia lahjakortteja Haikon kartanoon. Kesän päätteeksi järjestetään kaikille yhteinen karonkka.

Liukkonen muistuttaa, että talkoolaisten ei tarvitse pelätä joutuvansa raatamaan hiki päässä koko tapahtuman ajan.

– Voi tehdä vaikka yhden muutaman tunnin mittaisen talkoovuoron ja jäädä sitten katsomaan kilpailuja ja nauttimaan tunnelmasta, hän lupaa.

Liukkonen kehottaa rekisteröitymään talkoolaiseksi mahdollisimman pian.

– On paljon ihmisiä, jotka sanovat tulevansa, mutta jos he eivät rekisteröidy, emme saa heihin mitään kontaktia, emmekä voi lähettää infoa. Rekisteri on tärkeä myös, jotta saamme talkoolaisille vakuutukset, Liukkonen sanoo.

Maailman suurin suunnistusviesti järjestetään Porvoossa Epoon kylässä 17.–18. kesäkuuta 2023. Talkoolaiseksi voi ilmoittautua tapahtuman nettisivuilla jukola.com/2023/. Eri talkootehtävistä löytyy tietoa kohdasta Talkoolaiset -> Valiokunnat.