Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsimetron rakentamisesta positiivinen yllätys: Hinta alittaa korjatun budjetin noin 100 miljoonalla

Tehokas johtaminen ja odotettua pienemmät rahoituskulut toivat säästöä, kertoo Länsimetro Oy.

Länsimetron jatkeen rakentaminen Matinkylän ja Kivenlahden välille tulee maksamaan noin 1 040–1 050 miljoonaa euroa.

Länsimetro Oy kertoi keskiviikkona, että hinta on noin 100 miljoonaa euroa, eli 9 prosenttia, pienempi kuin hankkeeseen budjetoitiin vuonna 2018.

Metroryhtiössä ollaan tyytyväisiä budjetin alitukseen. Onnistumiseksi luetaan myös se, että liikennöinti Kivenlahteen alkoi jo joulukuussa 2022, kun aiemmin starttia oli suunniteltu vuodelle 2023.

Länsimetro Oy:n talousjohtaja Matias Johansson sanoo tiedotteessa, että budjetti voitiin alittaa, koska se oli laadittu realistiselle pohjalle metron ensimmäisestä vaiheesta saadun tiedon perusteella.

Tärkeässä roolissa oli Johanssonin mukaan myös uudistettu johtamismalli, jolla koko jättihankkeen organisaation osaaminen ja tieto saatiin käyttöön.

Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi kertoo tiedotteessa, että organisaatiomallia ja toiminta- ja johtamistapoja kehitettiin toisen vaiheen rakentamisen alkaessa.

Lisäsäästöä saatiin myös ennakoitua pienemmistä rahoituskustannuksista. Ne ovat metroyhtiön mukaan alle puolet siitä, mitä metrojatkeen hankesuunnitelmassa aluksi ennustettiin.

Lue myös: Tällaisia ovat länsimetron uudet asemat – rata on profiililtaan melkoista "vuoristorataa", jonka vain harva aistii matkustamossa

Länsimetron ensimmäisen vaiheen rakentaminen Helsingin Ruoholahdesta Espoon Matinkylään ajautui suuriin ongelmiin 2010-luvun puolivälissä. Radan rakentaminen viivästyi ja budjetti ylittyi pahasti.

Ensimmäinen osuus saatiin lopulta käyttöön marraskuussa 2017.

Alunperin ykkösvaiheen ajateltiin maksavan 714 miljoonaa, mutta summa paisui lopulta noin 1 190 miljoonaan euroon.

Urakasta tehty konsulttiselvitys moitti etenkin liian kevyttä johtamisorganisaatiota.

Myös toisen vaiheen budjettia jouduttiin korjaamaan ylöspäin siitä, mitä alunperin arvioitiin. Kustannusarviota nostettiin 801 miljoonasta 1 159 miljoonaan euroon vuonna 2018.

Syynä korotukseen olivat Länsimetro Oy:n mukaan muun muassa metroasemien pinta-alojen muutokset ja rakennuskustannusarvion tarkentaminen ensimmäisen vaiheen tietojen pohjalta. Lisäkuluja tuli myös esimerkiksi Espoonlahden bussiterminaalin uudistetusta toteutustavasta, Kivenlahden kääntöraiteen pidentämisestä ja Finnoon palomieskuilun lisäyksestä.

Espoon kaupunkiympäristön toimialajohtaja ja Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo sanoo tiedotteessa, että kaupungin aikoo jatkaa länsimetron varren kehittämistä.

Isotalon mukaan Espoo saa metroinvestoinnista hyötyä tulevina vuosina, kun alueelle tulee uusia työpaikkoja ja palveluita. Isotalon mukaan metro edistää myös Espoon kestävän kehityksen ja ilmasto- ja hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista.

Länsimetron jatkeen lopullinen hinta varmistuu, kun kaikkien hankesuunnitelmaan kuuluvat työt saadaan tehtyä.

Hankkeeseen kuuluvat esimerkiksi Matinkylä–Kivenlahti-osuuden rataosuus, viisi uutta metroasemaa ja maanalainen metrovarikko. Maanpäällisiä osia ovat muun muassa Kivenlahden, Kaitaan ja Finnoon liityntäpysäköintilaitokset.

Kivenlahden liityntäpysäköintilaitos on juuri valmistunut ja otetaan käyttöön thuhtikuun alussa.

Länsimetro Oy on Espoon ja Helsingin kaupunkien yhteisesti omistama osakeyhtiö. Sen tehtävänä on rakentaa, omistaa, ylläpitää ja kehittää metroa.