Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänestyspisteillä nähtiin ennennäkemättömiä ruuhkia – "Joku oli yrittänyt mennä viisi kertaa äänestämään Selloon"

Viimeinen ennakkoäänestyspäivä veti Espoon äänestyspisteille yli 15 000 äänestäjää, mikä on kolmanneksen enemmän kuin muina ennakkoäänestyspäivinä.

Äänestyspisteissä nähtiin pahimmat ruuhkat tiistaina vähän ennen iltakahdeksaa ja ennakkoäänestyksen päättymistä.

Espoon keskusvaalilautakunnan sihteeri Matti Aaltonen kertoo, että kaikki äänestyspaikoille kello 20 mennessä tulleet pääsivät äänestämään.

– Ketään ei käännytetty äänestyspaikoilta pois. Kun kello on tullut 20, on yksi toimitsija mennyt jonon päähän seisomaan ja kertomaan sen jälkeen tulleille, että paikka on sulkeutunut, Aaltonen kertoo.

Äänestäjiä oli tiistaina noin kolmannes enemmän kuin muina arkipäiville osuneina ennakkoäänestyspäivinä. Ennen tiistaita äänensä antoi Espoossa noin 10 000 äänestäjää päivässä, lauantaina noin 6 500 ja sunnuntaina noin 5 500.

Aaltosen mukaan äänestämään pääsi yleensä noin 20 minuutissa.

Sellon äänestyspisteellä tilannetta hankaloitti kuitenkin nettiyhteyksien katkeaminen tiistaina vähän ennen iltakahdeksaa.

Katkeamisen vuoksi äänestyspisteeltä ei hetkeen saatu yhteyttä vaalitietojärjestelmään.

Äänestämistä voidaan kuitenkin jatkaa myös ilman nettiyhteyttä, mutta se on työläämpää.

Espoon vilkkain ennakkoäänestyspaikka oli Sellon kirjasto, hiljaisin puolestaan Rehtorintien äänestyspaikka Espoonlahdessa. Sellossa äänesti tiistaina lähes 2 200 äänestäjää, Rehtorintiellä vajaat 400.

– Tarkoitus on selvitellä lisättäisiinkö Espooseen muutama ennakkoäänestyspiste. Lisäpisteitä voitaisiin tarvita näihin vilkkaimpiin paikkoihin niin, että esimerkiksi Sellossa olisi jatkossa kaksi ennakkoäänestyspaikkaa. Asia on kuitenkin alkutekijöissään, Aaltonen kertoo.

Lippulaivan äänestyspisteelle jonotettiin joka päivä, mutta noin kilometrin päässä sijainnut Rehtorintien ennakkoäänestyspiste veti vain vähän äänestäjiä, Aaltonen kertoo. Tämä siitä huolimatta, että Lippulaivaan jonottaneita informoitiin aika ajoin siitä, että Rehtorintiellä pääsisi äänestää jonottamatta.

– Lippulaivassa oli neljä ja puoli kertaa enemmän äänestäjiä kuin Rehtorintiellä.

Dipolin ennakkoäänestyspiste ei lukeudu Espoon ruuhkaisimpiin, mutta viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä tiistaina äänestäneitä oli tuplasti enemmän maanantaihin verrattuna, 1 577.

– Ruuhkaa oli, mutta ketään ei jouduttu käännyttämään pois. Kello kahdeksalta sisällä kiemurteli noin 60 ihmisen jono, mutta neljä virkailijaa vetivät hyvin, eikä kukaan joutunut odottamaan varttia pitempään, kertoo Dipolin ennakkoäänestyspisteen vastaava Sari Rantala.

– Kuulin, että joku oli yrittänyt mennä viisi kertaa äänestämään Selloon. Viestittelimme kyllä muihin äänestyspisteisiin, että meillä on rauhallista.

Dipolissa kävi paljon muita kuin espoolaisia äänestäjiä.

– Meillä kävi paljon opiskelijoita ja alueella työskenteleviä, jotka ovat kirjoilla muissa kunnissa, Rantala kertoo.

Dipolin drive in -äänestäjien määrä jäi matalalle tasolle. Eniten autoa äänestyskoppina käytettiin maanantaina, jolloin drive in -piste houkutti paikalle 30 äänestäjää.

Jo äänensä antaneita espoolaisia on noin 76 000.

Naiset äänestivät miehiä aktiivisemmin ennakkoon, sillä äänestäneistä 41 000 oli naisia ja 35 000 miehiä.

Äänensä on jo antanut 37,2 prosenttia espoolaisista noin 204 400 äänioikeutetusta.

Koko Suomen äänestysprosentti on hieman korkeampi, 40 prosenttia.

Kirkkonummelaisista äänensä ennakkoon antoi 37,5 ja kauniaislaisista yli puolet, 50,8 prosenttia.

– Äänestyskäyttäytyminen on muuttunut koronan myötä. Viime eduskuntavaaleissa 32,6 prosenttia espoolaisista äänesti ennakkoon, Aaltonen summaa.

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta.