Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palace on vuoden paras ravintola jo neljännen kerran perättäin – Mikko Utter ja moni maakuntien ravintola ei päässyt listalle

Helsinkiläinen Ravintola Palace valittiin jo neljättä kertaa perättäin Suomen parhaaksi ravintolaksi Viisi Tähteä -ravintolamedian äänestyksessä.

Ammattilaisten ammattilainen -tittelin vei ravintola Savoyn chef patron Helena Puolakka, ja parhaaksi muutoksentekijäksi valittiin kokki ja ravintoloitsija Kim Mikkola.

Vuoden tulokas on puolestaan Café Savoy ja vuoden innovatiivisin ravintola Luovuus kukkii kaaoksesta. Molemmat ovat Helsingistä.

Valinnat perustuvat ravintola-alan ammattilaisten äänestykseen. Äänestäjinä oli lähes 400 ravintola-, juoma- ja ruoka-alojen sekä median edustajaa eri puolilta Suomea.

Viime vuosien tapaan helsinkiläisravintolat hallitsevat kärkeä. Toisena parhaan ravintolan listalla on BasBas Helsingistä. Kolmanneksi kiilasi Kaskis Turusta.

Muut kymmenen kärkiravintolaa ovat kaikki Helsingistä. Paras espoolainen ravintola listalla on Tapiolan Ainoassa sijaitseva Bistro O Mat, jonka sisarravintola Kirkkonummella ylsi tänä vuonna 60 parhaan joukkoon.

Porvoosta 50 parhaan listalle ylsi kaksi ravintolaa: SicaPelle ja Vår.

Silmiinpistävää listalla on, että Suomen gastronomien seuran vuoden ravintolaksi valitsema Mikko Utter Lohjalta ei mahdu 100 parhaan listalle.

Monet muutkin maakuntien ravintoloista putosivat yllättäen pois 50 parhaan joukosta. Vuosi sitten Helsingin ulkopuolelta ravintoloita oli mukana vielä 19.

Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki selittää muutosta sillä, että ravintoloitsijoilla on koronan jälkeen ollut täysi työ pitää "oma tonttinsa" pystyssä.

– Se on poissa vierailuista muissa ravintoloissa. Tämä selittää ravintolavalintojen keskittymisen kaupunkeihin. Muun muassa äänestyksissä vahvasti näkyneen Lapin edustus on harventunut, Rislakki arvioi tiedotteessa.

Korona-ajan vaikutus näkyy Rislakin mukaan myös yhteishengen särkymisenä. Ravintoloiden on nyt pidettävä puolensa saadakseen henkilökuntaa, jota ei riitä kaikille – kovista osaajista puhumattakaan.

– Tähän ei ole näköpiirissä helpotusta vuosiin. Kiitos kuuluu hallitukselle, virkamiehille ja heidän sanomaansa toistaneelle medialle, jonka mukaan juuri ravintolat olivat pandemian ongelman ydin. Kokonainen toimiala demonisoitiin vailla tutkittua näyttöä, Rislakki jyrisee tiedotteessa.

Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestys toteutettiin nyt 15. kerran. Järjestäjien mukaan kyseessä on ylivoimaisesti Suomen laajin ja merkittävin ravintolalistaus.

Yksityiskohtaiset kommentit jokaisesta sijoille 1–50 sijoittuneesta ravintolasta on luettavissa Viiden Tähden verkkosivuilla www.viisitahtea.com.