Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säätääkö tuleva hallitus ruuhkamaksut Uudellemaalle? – "Autoilua voidaan verottaa enemmän siellä, missä haitat ovat suurimpia"

Kysymys ruuhkamaksuista jakaa puolueita ja ehdokkaita.

Uudellamaalla tulee ottaa käyttöön ruuhkamaksut.

Tästä Länsiväylän vaalikoneen väittämästä on täysin eri mieltä peräti 97 prosenttia perussuomalaisten vastaajista. Myös kokoomuksessa ja RKP:ssa maksujen vastustus on suurta.

Vastustajien mielestä ruuhkamaksut kasvattaisivat entisestään liikkumisen ja asumisen kustannuksia pääkaupunkiseudulla. Ruuhkamaksuja vastustetaan myös sen vuoksi, että pääkaupunkiseudulla ei edes ole suuria ruuhkia.

Toista äärilaitaa edustaa vasemmistoliitto, jonka vaalikonevastaajista 40 prosenttia kannattaa ruuhkamaksuja.

– Ruuhkamaksut tulee mahdollistaa ja samalla tukea investointeja julkiseen liikenteeseen, Ava Dahlvik (vas.) vastaa.

Löydä oma ehdokkaasi Länsiväylän vaalikoneesta

Eniten hajoavat vihreiden vastaukset. Vihreistä täysin samaa mieltä on 19 prosenttia vastaajista, jokseenkin samaa mieltä 34 prosenttia vastaajista, jokseenkin eri mieltä oli 22 prosenttia ja täysin eri mieltä 3 posenttia vastaajista. 22 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa. Myös liberaalipuolueen näkemykset olivat hajallaan. Täysin samaa mieltä oli 27 prosenttia ja täysin eri mieltä 18 prosenttia. 9 prosenttia ei osannut vastata.

– Lähtökohdan tulee olla, että autoilua voidaan verottaa enemmän siellä, missä haitat ovat suurimpia ja vaihtoehtoja oman auton käytölle eniten tarjolla, Tiina Elo (vihr.) sanoo.

– Ruuhkamaksuja tulee harkita tarkasti, mutta Uudenmaan hajanaisen julkisen liikenteen vuoksi suosisin kepin sijaan ensisijaisesti porkkanaa. Meidän on investoitava raide- ja bussiliikenteeseen, liikenteen sähköistämiseen ja pyöräilyolosuhteisiin. Syöttöliikenne on saatava mahdollisimman lähelle raiteita. Jos ruuhkamaksut otetaan käyttöön, niissä on edettävä porrastetusti. Ruuhkamaksuja ei saa esimerkiksi ulottaa sähkökäyttöisiin tai vaihtoehtoisilla polttoaineilla kulkeviin ajoneuvoihin, Janne Hirvasvuopio (vihr.) kirjoittaa.

– Ruuhkamaksu on mielestäni asia, joka kuuluu kunnan itsensä päätettäväksi. Helsingin keskustaa mahdollisesti lukuun ottamatta en näe Uudellamaalla tarvetta ruuhkamaksuille, Hannu Järvinen (ps.) toteaa.

Ihmiset ajavat Uudellamaalla ja myös pääkaupunkiseudulla autolla siksi, että heillä on sille tarve. Ei se tarve poistu ruuhkamaksuilla, mutta liikkumisesta tulee kalliimpaa. Kyseessä on työssäkäyntivero, jossa ei ole mitään järkeä, Ari Ampuja (ps.) analysoi.

Autoilijoita ja ihmisten ostovoimaa on jo kuritettu täysin kohtuuttomasti. Ruuhkamaksut nostaisivat myös ihmisten kynnystä ottaa työtä vastaan mikä olisi täysin väärä teko, kun kärsimme laajasta työntekijäpulasta, Ari Koponen (ps.) huomauttaa.

Löydä oma ehdokkaasi Länsiväylän vaalikoneesta

Täysin eri mieltä on 71 prosenttia keskustan ja 69 prosenttia kokoomuslaisista vastaajista. Lisäksi 20 prosenttia kokoomuslaisista on jokseenkin eri mieltä.

Kristillisdemokraattien vastaajista 66 prosenttia on täysin eri mieltä ja Liike Nytin vastaajista 63 prosenttia sekä Sdp:n vastaajista 57 prosenttia on ruuhkamaksujen käyttöönotosta täysin eri mieltä. Jokseenkin eri mieltä on 59 prosenttia RKP:n vastaajista.

– Koko metropolialue on yksi työssäkäyntialue ja liikkuminen tulisi olla helppoa. Mielestäni tulisi kehittää joukkoliikennettä, jotta voidaana liikkua joustavasti ja kestävällä tavalla, Mikaela Nylander (r.) muotoilee.

– Ruuhkamaksut on mennyttä aikaa lisääntyneen etätyöskentelyn myötä, Håkan Blomberg (r.) toteaa.

– Yhdistettynä nykyiseen korkeaan työn verotuksen tasoon tietullit olisivat käytännössä lisävero töihin autoileville. Pääkaupunkiseudullakaan joukkoliikenne ei toimi niin hyvin, että autosta luopuminen olisi todellinen mahdollisuus. Tietullit osuisivat muun muassa pienituloisiin vuorotyöläisiin, joille auto on ainoa tapa liikkua töihin, Emma-Stina Vehmanen (kok.) kirjoittaa.

– Ruuhkamaksut vähentäisi työnteon kannustimia. Helsingin seudun ruuhkamaksusuunnitelman vaikutusarvioinnissa on suoraan todettu, että ruuhkamaksut vähentäisi työvoiman saatavuutta ja siten heikentäisi työllisyyttä, Binga Tupamäki (kok.) kirjoittaa.

– Ruuhkamaksut ja tietullit olisivat molemmat uusi verotuksen muoto työssäkäyville ihmisille. En hyväksy niitä. Moni sellainen, joka joutuu käyttämään autoa työssään tai työmatkoihinsa, ei voi valita, milloin on mentävä töihin. Lisäksi epäselvyyttä on myös siitä, kuka tai mikä taho ruuhkamaksut saisi käyttöönsä, Pia Kauma (kok.) sanoo.

Löydä oma ehdokkaasi Länsiväylän vaalikoneesta