Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kosteus piinaa useita Espoon seurakuntien rakennuksia – nyt sisäilmaongelmat ajavat rippikoululaisia evakkoon

Otaniemen kappeli odottaa sisäilmakorjauksia ja Tapiolan kirkon vuotava katto on korjauksen alla.

Osa kurssikeskus Hvittorpin kesän rippileireistä on siirretty muualle. Syynä ovat Villa Hvittorpin sisäilmaongelmat.

Espoon seurakuntien Kirkkonummen kurssikeskuksessa pidetään kesällä yhdeksän rippileiriä. Siirrettyjä rippileirejä on on kahdeksan.

Osalle rippileireistä on löydetty korvaavat tilat läheltä, esimerkiksi Nuuksion Solvallasta, mutta osa leireistä järjestetään nyt kauempana, esimerkiksi Lapualla.

Rippikoulujen opetustilana käytetyn Villa Hvittorpin alimmasta kerroksesta on mitattu lieviä kosteusarvoja ja kuitupölyä, kertoo kiinteistöjohtaja Petteri Leinonen Espoon seurakuntayhtymästä.

– Rakennus palautettiin majoituskäyttöön pari vuotta sitten, mutta edellisen kesän kokemusten perusteella sitä rajoitetaan nyt uudestaan.

Rakennusta ei ole kuitenkaan asetettu käyttökieltoon, Leinonen kertoo.

– Yksittäiset käyttäjäseurakunnat ovat varmuustoimenpiteinä poistaneet ne leirit, jotka olisivat käyttäneet näitä opetustiloja, hän muotoilee.

Espoon seurakuntayhtymä selvittää, voitaisiinko kurssikeskuksen rivitaloihin rakentaa tilaa opetukselle.

– Hvittorpissa on kaksi rivitaloa, joiden asunnot ovat yhtä lukuun ottamatta muutettu leirimajoituksen käyttöön. Nyt viimeisenkin asunnon ottamista opetustilaksi suunnitellaan.

Villa Hvittorpiin tulee museoviraston tutkimukset.

Villa Hvittorpin ongelmien tutkiminen ja korjaaminen tulee viemään vuosia.

– Villa Hvittorp on historiallinen rakennus ja sinne tulee museoviraston tutkimukset. Sen kivipinnoilla on freskomaalauksia, Leinonen kertoo.

– Kiviseinien kosteudenkulun kanssa joudutaan kuitenkin tekemään korjauksia.

Villa odottaa myös peruskorjausta, jossa uusittaisiin katto, julkisivut sekä talotekniikka.

– Tästä osuudesta hankesuunnitelmaa ei ole vielä laadittu eikä hyväksytetty. Se, tehdäänkö alapohjan kosteusvauriolle jotain ennen peruskorjausta, on vielä päättämättä.

Velskolan kurssikeskuksen kartanorakennuksen peruskorjaus on määrä toteuttaa 2023–2024 pääosin rippikoulusesongin ulkopuolella. Hilan kurssikeskuksesta seurakuntayhtymä on luopunut.

Otaniemen kappeli on ollut jo pidempään osittaisessa käyttökiellossa sisäilmaongelmien vuoksi.

Kappelia yritettiin saada kuntoon reilu vuosi sitten muun muassa uusimalla sen korkea ikkunaseinä, jossa oli vesivuotoja. Samalla uusittiin alemman katto-osan kostuneet eristeet ja tehtiin rakenteellisia korjauksia.

Tämän jälkeen rakennuksen toisesta päädystä, sakastin luota löytyi alapohjaan liittyvää kosteutta, Leinonen kertoo.

– Kappelissa on erilaisia ongelmarakenteita, joiden korjaaminen tulee kalliiksi.

Leinosen mukaan kappeli säilytetään, mutta sen korjaaminen ei ole prioriteettilistan kärkipäässä, koska Tapiolan seurakunnan pääkirkon, Tapiolan kirkon mittava peruskorjaus valmistui alkuvuodesta 2022.

Otaniemen kappeli on Kaija ja Heikki Sirenin suunnittelema ja sitä on esitelty monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa julkaisuissa.

Otaniemen kappelia on käytetty kesäisin vihkikirkkona. Tällä hetkellä sitä ei vuokrata juhlatilaisuuksiin.

Reilu vuosi sitten peruskorjauksen jälkeen avatussa Tapiolan kirkossa tehdään paraikaa kattoremonttia.

Kastekappelin katto alkoi vuotaa syksyllä sateisten säiden myötä. Nyt kattoa kuivataan ja korjataan.

Kastekappelin kattoa ei uusittu peruskorjauksen yhteydessä, koska katto oli tuolloin kunnossa ja se oli remontoitu vajaat 10 vuotta aiemmin, Leinonen kertoo.

– Nämä 60-luvun tasakattoratkaisut ovat haasteellisia, kun talvisin lumi sulaa ja jäätyy vuorotellen ja kovalla tuulella vesi nousee seiniä pitkin ylöspäin ja pääsee välikattorakenteisiin vaatimattomien myrskypellitysten takia. Rakenteiden muuttaminen asemakaavalla suojellussa rakennuksessa on haasteellista, koska näkyviä muutoksia rakenteisiin ei voida tehdä.

Edit: Juttua korjattu 3.4. kello 16.20 niin, että kurssikeskus Hvittorpista on siirretty muualle vain osa rippileireistä, ei kaikki rippileirit.