Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riikka Purra oli aamullakin ihmeissään äänipotistaan – "Erityisen hienolta tuntuu, että kaikkien hehkuttama pääministeri jäi kauas taakse"

Kun eduskuntavaalien tulosta on pureskeltu yön yli, Kirkkonummella asuva perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on pyörällä päästään. Hän nousi koko maan äänikuningattareksi huikealla 42 589 äänen äänisaaliilla.

– Yötä ei varsinaisesti ole nukuttu. Hädin tuskin sain silmät ummistettua, Purra sanoi Länsiväylälle maanantaiaamuna.

– En ole vielä edes tajunnut tilannetta. Oma henkilökohtainen äänimäärä tuntuu aivan käsittämättömältä, ja erityisen tyytyväinen ja kiitollinen olen puolueen suuresta vaalivoitosta ja historian parhaasta tuloksesta.

Suomen poliittisen historian näkökulmasta Purran äänisaalis huikea. Purra yltää eduskuntavaalien henkilökohtaisessa äänimäärässä Timo Soinin (ps.) ja Alexander Stubbin (kok.) vuonna 2011 keräämien äänipottien tasolle.

Kaikkien aikojen ennätys on Sauli Niinistön (kok.) äänisaalis 60 563 vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.

– En osaa yhtään analysoida tätä itse. Siitä huolimatta, että keskusteluissa ja medioissa on tullut myllytystä, äänestäjät ovat olleet eri mieltä.

– Tuntuu erityisen hienolta, että kaikkien hehkuttama pääministeri Sanna Marin jäi niin kauas taakse.

Vaalipäivän jälkeisenä aamuna Purra sanoo edelleen käyvänsä hieman ylikierroksilla eikä väsymys tunnu. Hän suuntasi heti aamulla puoluetoimistolle juhlistamaan vaalivoittoa.

– Kampanja on ollut pitkä ja raskas ja olen antanut sille kaikkeni.

Purra kehuu myös puoluejohtajakollegoita, jotka tekivät kovan työn. Hän laskee, että vaalipaneeleita oli kampanjan aikana 40–50.

– Erityisesti suuren paneelimäärän yhdistäminen kentän kiertämiseen on ollut raskasta.

– Onnittelen kaikkia puheenjohtajia – ja erityisesti Petteri Orpoa ykkössijasta.

Viime kuukausien aikana Purra on tehnyt töitä vapaapäiviä pitämättä.

– Pääsiäinen on onneksi tulossa tällä viikolla. Se on pitkään siintänyt omassa kalenterissa aikana, jolloin aion pitkästä aikaa pitää muutaman vapaapäivän. Sitä ennen on vuorossa virallisia puolue-elinten kokouksia ja epävirallisia keskusteluja moneen suuntaan.

Pääsiäistä Purra aikoo viettää yhdessä perheen ja ystävien kanssa.

Timo Soini on sanonut, että "työmies on kopsunsa ansainnut". Purra naurahtaa, että ehkä pääsiäisenä maistuu lasillinen tai kaksi hyvää skumppaa.

Tuleeko Purrasta ministeri – sitä on vielä ennenaikaista sanoa.

Varsinaiset hallitusneuvottelut eivät ihan heti ala, vaan vaalivoittaja Petteri Orpo alkaa katsella, mihin suuntaan kannattaa lähteä. Orpon mukaan hallitustunnustelut alkavat pääsiäisen jälkeen.

Purra ennakoi, että hallitusneuvotteluista tulee pitkät ja vaikeat.

– Perussuomalaiset osallistuvat neuvotteluihin vakavasti ja täydellä tarmolla. Haluamme osallistua hallitukseen, jossa maan linjaan voidaan vaikuttaa.

– Olen valituksia tultuani sanonut, että perussuomalaiset eivät lähde hallitukseen, joka ei merkittävästi kiristä maahanmuuttopolitiikkaa. Tämä ei tarkoita, etteikö meillä olisi muita kynnyskysymyksiä, mutta tämä on se kysymys, joka erottaa meidät muista puolueista. Myös ilmasto- ja energiapolitiikka ovat meille kynnyskysymyksiä, Purra linjaa.