Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsiväylän jatkeeksi on tulossa 11 kilometrin mittainen "ruotsalainen moottoritie" – "Säästetään tilaa ja sitä kautta kustannuksia"

Kantatie 51 suunnittelu Kirkkonummen keskustasta länteen päin alkaa yleissuunnittelulla. Tavoitteena on nelikaistainen tieosuus Inkoon rajalle saakka, mutta ei kuitenkaan perinteinen moottoritie.

Viisykkönen jatkuu moottoritien ja Kirkkonummen liittymän jälkeen suorana ja leveänä. Liikenteen pitäisi soljua periaatteessa sujuvasti ja turvallisesti. Silti tieosuus on onnettomuustilastojen mukaan Uudenmaan vaarallisimpia.

Tiellä tapahtuu tavan takaa onnettomuuksia, joista pahimmat ovat vaatineet kuolonuhreja. Erityisen vakavia ovat kohtaamisonnettomuudet eli nokkakolarit.

– Suunnittelussa tavoitteena on erityisesti liikenneturvallisuuden parantaminen, projektipäällikkö Kirsi Pätsi Ely-keskuksesta kertoo.

Lähtökohtana on suunnitella Kirkkonummelta Siuntion läpi Inkoon rajalle noin 11 kilometrin osuudelle nelikaistainen maantie, joka poikkeaa moottoritiestä.

Keskelle tulisi koko matkalle yhtenäinen kaide, joka estää kohtaamisonnettomuudet.

Kaikki nykyiset risteykset poistettaisiin ja rakennettaisiin eritasoliittymät, joita tulisi näillä näkymin neljä.

Kaikki pienet liittymät poistettaisiin, ja liikenne ohjattaisiin uudelle rinnakkaistielle ja sen kautta eritasoliittymiin.

Moottoritienopeuksia uudella tiellä ei tavoitella, vaan rajoitus olisi 80 kilometriä tunnissa.

Tieosuudella on tällä hetkellä suurena ongelmana se, että pikkuteitä tulee suoraan tielle jopa kiinteistöjen pihoista. Liittymiä on tällä hetkellä keskimäärin kolme kappaletta kilometriä kohden.

Keskikaiteellinen tiemalli on tuttu Ruotsista, missä niitä on tuhansia kilometrejä.

Suomessakin on keskikaidetta kokeiltu. Kaide on rakennettu yleensä ohituskaistan yhteyteen eli 2+1-kaistaiselle tielle.

– Kaideratkaisulla säästetään tilaa ja sitä kautta kustannuksia verrattuna perinteiseen moottoritiehen. Tässäkin suunnittelussa saatetaan kuitenkin joissakin kohtaa päätyä moottoritievaihtoehtoon, toteaa Pätsi.

Alustavien kaavailujen mukaan tie kulkisi jatkossakin pääosin nykyistä linjaa, lukuun ottamatta yli kahden kilometrin matkaa Kirkkonummen keskustasta lähtien.

Kyseisellä osuudella nykyinen tie painuu koko ajan, ja se on pellon tasolla. Osuus voitaisiin rakentaa ennen kuin koko tieosuus toteutetaan.

Uudesta tiestä tehtiin jo viitisen vuotta sitten aluevaraussuunnitelma, jossa hinnaksi arvioitiin noin 70 miljoonaa euroa.

Sittemmin rakennuskustannukset ovat nousseet reippaasti. Hinta-arvio liikkuu Pätsin mukaan nyt jossakin 120–200 miljoonan euron hintahaarukassa.

Hanke ei ole ohjelmassa lähivuosina, vaan pikemminkin ensi vuosikymmenellä. Nyt aloitettava yleissuunnitelma on valmis kahden ja puolen vuoden kuluttua. Sen jälkeen tarvitaan vielä tarkka tiesuunnitelma, jotta rakentamispäätöksiä voidaan tehdä.

Moottoritie Kivenlahdesta Kirkkonummen keskustan kohdalle täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Kirkkonummen kunta on nimennyt Kantatie 51:n omalla alueellaan Länsiväyläksi, joka jatkuu sitten Siuntion puolella Rannikkotie-nimellä.