Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansallispuistoon junalla? Espoo–Salo-oikorata toisi kokonaan uusia juna-asemia

Veikkolaan tulisi yksi Espoo-Salo-oikoradan uusista asemista.

Uudesta ratayhteydestä Helsingin ja Turun välillä ei ole vielä mitään päätöksiä. Suunnittelutyö käy kuitenkin kiivaana ja uusia asemaseutuja hahmotellaan Espoossa, Kirkkonummella, Vihdissä ja Lohjalla.

Espoo–Salo -oikoradan eli Turun tunnin juna -hankkeen suunnitelmat ovat Etelä-Suomen ratahankkeista pisimmällä. Yksityiskohtainen ratasuunnitelma valmistuu tänä vuonna.

Jättihankkeita on arvosteltu niiden valtavien kustannusten takia. Espoo-Salo -oikoradan hinnaksi on laskettu 3,7 miljardia euroa.

Valtiovarainministeriö julkaisi viime tammikuussa selvityksen, joka oli kylmää tekstiä ratahankkeille. Hankkeet ovat selvityksen mukaan liiketaloudellisesti kannattamattomia ja maksavat yhteiskunnalle miljardeja.

Selvityksessä tosin myönnetään, ettei kaikkia hyötyjä voida vielä mitata rahassa. Hyötyjä syntyy, kun rautatie tavoittaisi ja loisi uusia asutustaajamia.

Länsi-Uudellamaalla painotetaan uuttayhdyskuntarakentamista, uusia asukkaita ja työpaikkoja.

Espoo, Kirkkonummi, Vihti ja Lohja ovat mukana Turun tunnin juna Oy:ssä, jonka tehtävänä on suunnitella ja edistää Espoo–Salo-oikoratahanketta.

Kahden kunnan ja kahden kaupungin visioissa uutta asuinrakentamista asemaseuduille siintää yhteensä jopa 50 000–60 000 uudelle asukkaalle vuosikymmenten mittaan.

Länsi-Uudenmaan neljä juna-asemaa sijoittuisivat rakentamattomalle maalle Turun moottoritien varteen.

Espoon Hista olisi kokonaan uusi taajama. Vihdissä asemanpaikka on Nummelan eteläpuolella ja Lohjalla Lempolassa muutama kilometri keskustasta pohjoiseen.

Veikkolassa uusi juna-asema olisi lähes kiinni nykyisessä taajamassa. Välissä on kuitenkin Turunväylä.

Kirkkonummen kunta laatii asemaseudulle ja rataväylälle parhaillaan yleiskaavaa, jollainen pitää tehdä ratalinjalle jokaisessa radan varren kunnassa.

Veikkolassa haasteena on saada kaavoitettua asemaseudulle tarpeeksi rakennusoikeutta, jotta lähijunaliikenteelle riittäisi tarpeeksi matkustajia.

Ratasuunnitelmissa lasketaan yleisesti, että asemalta 2,5 kilometrin säteellä pitäisi olla 10 000 asukasta. Veikkolassa on tällä hetkellä kyseisellä säteellä vajaat 5 000 asukasta.

Asemaseudun mitoitusta Veikkolassa on laskettu reippaasti kaavatyön edetessä. Nuuksion kansallispuiston raja on aivan aseman lähellä, mikä tuo rajoitteita rakentamiseen.

Nuuksio tuo kunnan näkemyksen mukaan myös mahdollisuuksia. Veikkola voisi olla portti Nuuksioon, johon opastaisi asemalle rakennettava luontokeskus. Espoon Histassa on ollut samanlaisia ajatuksia.

Tällä hetkellä rakentamattomalle asemaseudulle on rakennettava kerrostaloja, jotta lähijunaliikenteen tarvitsema asukasmäärä saavutetaan.

Laskemissa on arvioitu, että talojen kerrosluku olisi oltava 5–6. Veikkolassa ei ole nykyisin yhtään kerrostaloa.

Kun taajamassa on aseman lähellä noin 10 000 asukasta, se mahdollistaisi laskelmien mukaan ruuhka-aikaan kaksi junavuoroa.

Lähijunamatka Veikkolasta Helsinkiin kestäisi 31 minuuttia ja Lohjalta 44 minuuttia.