Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon uimahalleille lisää jobinpostia – nyt meni uusiksi Olarin uimahallin remontti, eikä valmistumisesta ole tietoa

Espoon uimahallien tilanne on karu. Olarissa pieleen menneet laattatyöt ovat pitäneet uimahallin suljettuna jo kuukausia.

Espoon uimahalleista on tullut murheenkryyni sekä asiakkaiden että kaupungin kannalta. Tapiolassa käyttökiellossa olevan uimahallin kallis peruskorjaus on venynyt, ja upouudessa Matinkylän hallissa on ollut ongelmia esimerkiksi kaappien ja saunan kanssa.

Nyt myös pienen Olarin uimahallin remontti on viivästynyt useilla kuukausilla, eikä valmistumisesta ole tietoa. Olarin uimahalli on asiakkaiden yllätykseksi ja harmiksi ollut kiinni viime kesästä asti.

Olarin uimahalli ja kuntosali sijaitsevat As Oy Raijalaxin talossa, ja Espoon kaupunki omistaa nämä tilat.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Olavi Lindholm kertoo, että taloyhtiö teetti viime kesänä uimahallissa yhden kantavan pilarin korjauksen.

– Pilaria piti korjata, koska bakteerien tappamiseen käytettävät kemikaalit ilmeisesti myös haurastuttavat lähellä olevaa betonia. Yksi pilari on korjattu jo aiemmin, Lindholm kertoo.

Tämä työ valmistui heinäkuun 2022 puolivälissä. Tilassa pidettiin katselmus, ja Lindholmin mukaan kaupungin edustaja oli tyytyväinen.

Tämän jälkeen kaupunki jatkoi korjauksia, ja ainakin pesutiloissa korjattiin laattojen saumauksia. Työstä jäi paljon pölyä pesutiloihin ja osin uima-altaalle asti.

Tässä vaiheessa kaupunki kutsui Lindholmin mukaan terveystarkastajan paikalle. Tämä määräsi koko paikan käyttökieltoon, kunnes tilat on siivottu kauttaaltaan ilmanvaihtoa myöten. Lisäksi piti korjata vesikaatoja uima-altaan vierestä. As Oy Raijalaxin edustajaa ei kutsuttu mukaan terveystarkastajan käynnille.

Syyskuun 2022 alussa pidettiin Espoon kanssa katselmus, jossa sovittiin terveystarkastajan määräämien lisätöiden jaosta taloyhtiön ja Espoon välillä.

14. marraskuuta taloyhtiön palkkaama tekninen asiantuntija toimitti 21-sivuisen raportin kuvineen terveystarkastajalle. Raportissa osoitetaan taloyhtiön tekemät työt sekä tilojen kunto ja siisteys kyseisten töiden jälkeen ja pyydettiin tilojen lopputarkastusta niin että taloyhtiökin on mukana.

– Tähän päivään mennessä ei kutsua ole tullut, Lindholm sanoo.

– Tietämämme mukaan myös Espoo on suorittanut sille kuuluvat työt loppuun, mutta uima-altaan avaamisesta käyttöön ei ole tullut tietoa.

Kaupungilta ei ollut helppo saada vastausta kysymykseen, mikä korjaustöissä meni pieleen. Ongelma liittyy kuitenkin lattialaatoitukseen ja saumauksiin pesu- ja saunatiloissa.

– Olarin uimahallin tuleva käyttöaika on avoimena ja siksi korjaustöissä pyrittiin välttämään laajamittaisia ja kalliita ratkaisuja. Märkätiloissa yritettiin korjata puutteellisia laattasaumauksia tilapäisellä ratkaisulla, jolla olisi onnistuessaan saavutettu tällä hetkellä tiedossa oleva tavoiteltava elinkaari kohtuullisin kustannuksin, toteaa palvelutuotantopäällikkö Taneli Kalliokoski Tilapalvelut-liikelaitoksesta.

Asukkaat odottivat, että Olarin halli olisi avautunut 3. huhtikuuta, mutta toisin kävi.

– Kyseisenä päivänä tiloissa oli terveystarkastajan katselmus, jonka lopputulema oli, ettei käyttöönottoa voida tehdä ilman lattioiden uudelleen kunnostusta, Kalliokoski kertoo.

– Pesutilojen laattasaumaukset ovat kuluneet ja laattapinnoissa on kivettynyttä kalkkia, joten lattioiden puhtaanapito ei onnistu riittävällä tasolla.

Korjaustöiden kustannukset ovat vielä hämärän peitossa. Kalliokosken mukaan märkätilojen korjauksissa lopulliset korjauskustannukset ovat tyypillisesti täysin selvillä vasta purkutöiden jälkeen. Aikaisemmissa työvaiheissa voidaan tehdä vain valistuneita arvioita.

– Tässä tapauksessa kustannusarvion tekemistä vaikeuttaa se, että korjaustavan selvitys on vielä kesken ja sillä on oleellinen merkitys tuleviin kustannuksiin.

Tilapalvelut selvittää parhaillaan vaihtoehtoista korjaustapaa, jotta tilat saataisiin auki mahdollisimman nopeasti. Aikataulu tarkentuu, kun korjaustapa on saatu vahvistettua.

Olarin uimahallin sulkemisesta on keskusteltu ajoittain. Asukkaat ovat puolustaneet uimahalliaan ja he ovat vedonneet päättäjiin toimittamalla heille satojen nimien nimilistan hallin säilyttämisen puolesta. Taneli Kalliokoski toteaa, että tämän hetkisen arvion mukaan tilat ovat käytössä vuoteen 2025.

Olarin uimahalli on ollut perinteisesti kiinni kesäisin. Kesätauoilla tehdään huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä töitä taloyhtiön yhtiöjärjestyksen ja vastuunjakotaulukon mukaisesti.

– Uimahallin käyttöaste on hyvä ja julkisten lähteiden mukaan sen ylläpitobudjetti on pieni. Seniorit pitävät uimahallista juuri sellaisena kuin se on. Uimahallissa käy porukoita, jotka tapaavat siellä säännöllisesti, Olavi Lindholm kertoo.

Myös etnisillä vähemmistöillä oli ennen koronaa viikonloppuisin omia uintivuorojaan.

– Näitä vähemmistöjen vuoroja uudet hallit eivät koskaan pysty korvaamaan.