Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä kunta voi nousta politiikan ilmiökartalle, jos Orpo saa hallituksen koottua

Kirkkonummi voi saada jopa kaksi ministeriä, jos perussuomalaiset ja RKP päätyvät hallitusyhteistyöhön.

Käynnissä olevia hallitusneuvotteluja seurataan ehkä tavallista tarkemmin Kirkkonummella kuin valtakunnassa keskimäärin. Mielenkiinto liittyy tulevan hallituksen henkilövalintoihin.

Siis siinä tapauksessa, että kokoomuksen Petteri Orpo saa kokoon oikeistohallituksen, jossa ovat kokoomuksen lisäksi perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit, voi Kirkkonummi saada kaksi ministeriä hallitukseen.

Kirkkonummi on Suomen kuntien joukossa jo lähtökohtaisesti erityislaatuisessa tilanteessa. Kunnasta valittiin eduskuntaan kaksi kansanedustajaa, ja sama tapahtui jo neljä vuotta sitten edellisissä vaaleissa.

Kuntaliiton mukaan Suomen 309 kunnasta peräti 225 on sellaista, joista ei valittu ”omaa” kansanedustajaa lainkaan.

Sen sijaan esimerkiksi Helsinkiä ja Espoota ”siunattiin” vaaleissa yhteensä 37 kansanedustajalla.

Kirkkonummelta eduskunnassa ovat perussuomalaisten Riikka Purra ja RKP:n Anders Adlercreutz. Kumpikaan ei ole niin sanotusti rivikansanedustajia.

Purra on puolueensa puheenjohtaja ja Adlercreutz eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Jos perussuomalaiset on uudessa hallituksessa, Purra on varmuudella ministeri ja raskaalla salkulla. Toiseksi suurin puolue saa hallituksessa perinteisesti valtiovarainministerin salkun, jos niin haluaa.

Purra on ilmoittanut, ettei harkitse muita salkkuja, mikäli hänen puolueensa hallitukseen päätyisi.

Myös Adlercreutz on ennakkoveikkailuissa vahvoilla hallitukseen. Hän on nyt kolmannen kauden kansanedustaja ja saanut vaaleissa korkeat äänimäärät.

Jo neljä vuotta sitten Adlercreutzia veikkailtiin ministeriksi, kun RKP sai puristettua itselleen kaksi ministerinsalkkua. Niistä toinen oli varsin heppoinen: tasa-arvo- ja pohjoismaisen yhteistyön ministeri.

Vähän yllättäen ministeriksi nostettiin RKP:n Thomas Blomqvist Uudeltamaalta. Näkymätön ministeripesti ei tuonut uralle nostetta, ja vaaleissa Blomqvist jäi rannalle.

RKP:ssä puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson jatkaa ministerinä, jos puolue on mukana hallituksessa.

Adlercreutzin noustaminen ministeriksi sopisi RKP:n perinteiseen tapaan jakaa valtaa Uudenmaan ja Pohjanmaan kesken, eli puolueen peruskannatusalueilla. Henriksson on Vaasan vaalipiiristä.

Jos siis muutama jos-sana kumoutuu ja hallitusneuvottelut johtavat tulokseen aloitetulta pohjalta, Kirkkonummelta saattaisi olla kaksi valtioneuvoston jäsentä.

Keskikokoisellekin kunnalle tällainen tilanne olisi hyvin poikkeuksellinen.

Hallituksen muodostamisessa on yleensä tavoitteena saada edustusta eri puolilta maata. Sekin on usein jo haasteellista.

Läheskään jokainen maakunta ei saa omaa miestä tai naista hallitukseen, joka lienee seuraavaksi 18-jäseninen. Marinin hallituksessa on nyt 19 ministeriä.

Tosin hallituksessa ei ainakaan pitäisi olla kenelläkään eikä millään kunnalla ”omaa” ministeriä.

Ministerin odotetaan tehtävissään olevan kaikkien asialla tasapuolisesti ympäri maata. Oman kotikunnan asioiden hoitamisen kanssa pitää olla erityisen varovainen. Näkyvään kotiinpäin vetämiseen poliittiset vastustaja iskevät herkästi.