Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulipalo ja taloustilanne iskivät nuorten espoolaiskaverusten kahvipaahtimoon – "15 minuutissa meni kaikki alta"

Tulipalo tuhosi paahtimen, ja kahvila jouduttiin sulkemaan. Nuoret yrittäjät eivät silti aio luovuttaa.

Lupaavasti aloittanut Espoon kahvipaahtimo on ajautunut vaikeuksiin.

Finnoossa sijaitsevalla kahvipaahtimolla syttyi 18.4. tulipalo, joka tuhosi paahtimon sydämen eli kahvinpaahtimen. Tuotanto on ollut siitä lähtien seis.

Lisäksi kahvipaahtimo joutui sulkemaan Tapiolaan syksyllä avatun kahvilan, kun asiakkaat alkoivat vähetä keväällä. Syynä on ilmeisesti se, että hintojen ja korkojen nousu on saanut ihmiset kiristämään kukkaronnyörejään.

– Ulkona juotavasta kahvista on helppo nipistää. Varmasti se on osatekijänä. Ennen viime kuuta kahvila oli ihan kannattava, yrittäjä Andre Sild kertoo.

Sild perusti Espoon kahvipaahtimon yhdessä Perko Fagerbergin kanssa. Ensimmäiset kahvit paahtuivat maaliskuussa 2022.

Länsiväylä on seurannut paahtimon taivalta. Viime käynnillä paahtimessa pyörivät kahvinpavut. Nyt vastassa on mustuneita pömpeleitä, jotka on kääritty muovikelmuun. Kun Sild avaa muovikelmun, nenään pöllähtää savun haju.

– Tämä on nyt romurautaa, Sild toteaa.

Hän kertoo, että oli ottamassa paahtoa ulos, kun huomasi pientä käryä.

15 minuutissa meni kaikki alta.

Andre Sild

– Huomasin heti hajusta, että tämä ei ole normaalia. Välillä saattaa olla pientä käryä, kun paahtaa oikein tummaa paahtoa, mutta tämä oli vaaleaa paahtoa.

Sild epäilee, että raakakahvissa oli jokin epäpuhtaus, joka sytytti palon.

– Vaikka kahvit kerätään käsin, niissä saattaa olla epäpuhtauksia. Hurjin löytö on luodin hylsy, joka oli kolumbialaisessa kahvissa.

Sild soitti hätänumeroon ja piti paloa aisoissa kolmella sammuttimella.

– Kolme neljä minuuttia ennen palokunnan tuloa tiivisteet alkoivat pettää ja liekit alkoivat tulla ulos. Muutama minuutti ennen pullot olivat loppu ja täällä oli jo paksua savua. Silloin piti mennä ulos.

Palokunta sammutti Sildin mukaan palon noin kymmenessä minuutissa.

– Sitten he ottivat vielä kattoa ja seinää auki varmistaakseen, ettei siellä ole kytemässä mitään. Ei onneksi ollut. Tässä olisi ollut ainekset paljon pahempaankin.

Paahtimen tuhoutuminen on ollut kahvipaahtimolle kova isku.

– Juuri vasta saatiin toiminta kannattavaksi ja saatiin myös palkattua työntekijöitä, ettei tarvitse itse tehdä seitsemänpäiväistä viikkoa, mutta sitä iloa ei kestänyt kauan. 15 minuutissa meni kaikki alta, Sild toteaa.

– Ensimmäiset kolme viikkoa oli ihan painajaista, kun koko ajan tuli uusia asioita ja mikään asia ei ollut ratkennut. Silloin oli sellainen tunne, että tästä ei selvitä.

Nyt tunnelin päässä näkyy kuitenkin valoa, sillä vakuutusyhtiö on päättänyt korvata paahtimen ja Vantaalla toimiva kahvipaahtimo Kahvi Charlotta on tarjonnut paahdintaan käyttöön syksyyn asti, kunnes uusi paahdin saapuu.

Lisäksi paahtimo pääsi irti Tapiolan kahvilan vuokrasopimuksesta. Ilman sitä edessä olisi Sildin mukaan ollut konkurssi ”99 prosentin varmuudella”.

Nyt paahtimon kohtalo riippuu yrittäjien mukaan etenkin siitä, riittävätkö rahat raakakahvin ostoon ja onnistuuko kesäkahvilan pito jälleen kauppakeskus Sellon kesäterassilla.

Asiakkaiden tuki on ollut yrittäjien mukaan merkittävää. Asiakkaat ovat muun muassa ostaneet verkkokaupasta tukipaketteja.

– Asiakkaat ovat olleet todella ymmärtäväisiä ja auttavaisia. Espoossa on yhteisöllisyyttä. Se koskettaa syvästi, Sild sanoo ja pyyhkii paidan hihalla silmiään.