Toimitusjohtaja Timo Lappi MaRasta sanoo, että monelle uudelle yrittäjille kahviloiden kulurakenne tulee yllätyksenä.
Espoon ja muun pääkaupunkiseudun katukuvaan on viime vuosina tupsahdellut toinen toistaan mielenkiintoisempia kahviloita. Kuluttajilla onkin entistä enemmän valinnanvaraa, kun vakiintuneiden ketjujen kanssa kilpailee uusia yksityisyrittäjiä.
Kolikon kääntöpuoli on, että moni pienyrittäjä joutuu lopettamaan jo 1–2 vuoden sisällä.
– Kilpailu pääkaupunkiseudun kahvila-alalla on äärimmäisen kovaa. Kynnys perustaa oma kahvila on alhainen, sillä se ei vaadi suuria pääomia. Moni käykin asiakkaana kahviloissa ja haaveilee oman kahvilan perustamisesta, sanoo alan edunvalvoja toimitusjohtaja Timo Lappi MaRa ry:stä.
Monelle pienyrittäjälle tulee kuitenkin yllätyksenä, että tuottomarginaalit kahviloissa ovat pienet, kun taas kiinteät kulut juoksevat koko ajan.
– Kahvilatuotteiden tuottomarginaali on aika pieni. Ihmiset viipyvät kahviloissa pitkiä aikoja, mutta ostokset ovat keskimäärin pieniä. Samaan aikaan kuitenkin kiinteät kulut, kuten vuokrat, juoksevat koko ajan.
Lapin mukaan ensimmäisen kaksi vuotta ovat kahvilayrittäjille ”kuoleman laakso”. Jos sen ylitse selviää, voi yritys jatkaa pitkäänkin.
– Osa joutuu lopettamaan jo puolen vuoden jälkeen, Lappi sanoo.
Yleinen taloustilanne ei Lapin mukaan näytä median synkistelyistä huolimatta kahvila- ja ravintola-alalla nyt kovin huonolta. Alkuvuosi oli odotettua parempi ja myös kesälle on varovaisen toiveikkaat odotukset.
Kahvilayrittäjien tulosta syövät jopa 20 prosenttia vuodessa kallistuneet elintarvikkeiden raaka-ainekustannukset. Toisaalta tilavuokrat eivät ole nousussa.
Omasta kahvilasta haaveilevia Lappi neuvoo tutustumaan tarkasti alan kulurakenteeseen ja, jos mahdollista, kysymään neuvoja kokeneilta yrittäjiltä.
Alalla näkyy myös jonkin verran sitä, että vaikeuksissa olevia kahviloita yritetään pelastaa joukkorahoituksella. Lappi ei sellaista tyrmää, jos se tehdään avoimesti.
– Joukkorahoituksessa yrittäjän pitää kertoa avoimesti kaikki seikat. Jos se näin tehdään, se on aivan laillista ja hyväksyttyä.
Kahvilan pelastaminen joukkorahoituksella on harvinaista.
– Marginaalisesta ilmiöstä puhutaan, sanoo Lappi.