Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koeajo | Volkswagen taisi iskeä kultasuoneen – päivitetty "junankeula" kerää kehuja

Volkswagen ID.Buzzilla on eväät huippusuosioon.

Volkswagen on todennäköisesti iskenyt kultasuoneen uudella ID.Buzzillaan. Lanseerauksen jälkeen tilauskirjat täyttyivät ennennäkemätöntä vauhtia Suomessakin, ja auto on jo ehtinyt pokata melkoisen määrän erilaisia alan palkintoja.

ID.Buzzin henkinen esikuva on vuoden 1950 VW Transporter eli T1, joka ristittiin junakeulaksi. Auto nousi sittemmin kulttimaineeseen, ja raatokuntoisistakin yksilöistä maksetaan nykyisin järkyttäviä summia. Halutuin ja kallein on 23-ikkunainen Samba-versio.

Lopullista tuotetta hyvin paljon muistuttava ID.Buzzin konseptiversio näki päivänvalon jo vuosituhannen vaihteessa. Tuotannon aloituksen venyminen oli lopulta ehkä hyvä asia, sillä ID.Buzzista voitiin tehdä täydellisellä ajoituksella lajissaan ensimmäinen täyssähköauto.

Auto näyttää ilmielävänä suuremmalta kuin valokuvissa. Se on saatavana 5-paikkaisena tilahenkilöautona ja 2- tai 3-paikkaisena Cargo-pakettiautona.

Toistaiseksi tarjolla on vain yksi 77 kW:n akulla varustettu takavetoinen versio. Selvä enemmistö Suomessa myydyistä autoista on ollut Cargoja. Se on perushinnaltaan 12 570 euroa henkilöautomallia edullisempi, mutta varustelukin on vaatimattomampi.

Tällä autolla on tarina.

Odotettavissa ovat pienempiakkuinen versio, nelivetomalli, 25 senttiä suuremmalla akselivälillä varustettu pitkä 7-paikkainen versio ja matkailuauto.

Teknisesti ID.Buzz perustuu samaan MEB-perusrakenteeseen kuin ID-henkilöautomallit, mutta alustan komponentit on päivitetty vastaamaan suuremman massan asettamia vaatimuksia.

Sisällä on seinät leveällä ja katto korkealla. Avaruuden tuntua lisää, että tuulilasi on kaukana etuistumista. Ajoasennossa ei ole mitään pakettiautomaista. Kojelauta mittaristoineen on tuttu muista ID-malleista sillä erolla, että ajosuunnan valitsin ei ole mittaristossa vaan oikeassa viiksessä. Lasienpesulaitteita ohjataan vasemmasta viiksestä.

Ohjaamo on valoisa, ja tunnelma riippuu paljon valituista väreistä ja materiaaleista, jotka ovat ei-eläinperäisiä ja kierrätettyjä. Lisävarustelistalta löytyy neljä erilaista istuinpakettia 1 430–4 050 eurolla.

Taakse kulku on helppoa isoista liukuovista, jotka saa lisähintaan sähköisinä. 2/3-suhteessa jaettu takaistuin liikkuu pituussuunnassa 15 senttiä. Selkänojien kaltevuutta voi säätää ja istuimet taittaa, mutta istuimia ei voi poistaa. Kolmas istuinrivi tulee saataville vain pitkäakseliväliseen versioon. Etuistuinten välissä oleva säilytyslaatikko on poistettavissa.

Tila-auton tavaratilan koko on hulppeat 1 121 litraa. Cargo-versioon tavaraa mahtuu 3,9 kuutiota, ja sen kantavuus on 600 kiloa.

Koostaan huolimatta auto on näppärä käsiteltävä, mitä edesauttaa pieni kääntösäde. Perusajettavuus on henkilöautomainen, joskin pientä alustan nypytystä on havaittavissa. Suorituskyky on sähköautomaisen pirteä, muttei mitenkään yllättävä. Suuri massa tuntuu.

Se näkyy myös kulutuksessa. Valmistaja lupaa ihanteellisissa oloissa 424 km:n toimintamatkan. Koeajon alussa akku täyteen ladattuna ajotietokone ilmoitti toimintamatkaksi muutaman asteen lämpötilassa 330 km, joka toteutui melkein täsmälleen. Enempäänkin oli hyvin rauhallisessa ajossa Eco-asetuksella eväitä, mutta pätkä moottoritievauhtia verotti akun varausta melkoisesti.

ID.Buzzin akun vastaanottokyky on parempi kuin muissa ID-malleissa. Tehdas lupaa enimmillään 170 kW:n lataustehoa, mutta käyttäjät ovat raportoineet jopa 190 kW:n tehoista. Muissa ID-malleissa uusinta ID.3:a lukuun ottamatta virallinen normi on enintään 135 kW.

Auton designiin kuuluvat 19–21-tuumaiset renkaat – Cargossa 18-tuumaiset – joista kantautuva melu korostuu muuten hiljaisessa autossa.

ID.Buzz on kiehtova auto. Sillä on tarina, joka henkii samaan aikaan historiaa ja tulevaisuutta. Se on omalla tavallaan kaunis ja synnyttää hyvää mieltä matkustajissa ja kanssaihmisissä. Pakettiautona se on loistava käyntikortti ympäristötietoiselle yritykselle.