Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo lahjoittaa 500 tietokonetta Ukrainaan – "Koneiden perille saaminen sota-alueelle ei ole itsestään selvää"

Espoon kaupunki lahjoittaa 500 kannettavaa tietokonetta ukrainalaiselle ystävyyskaupungilleen Kryvyi Rihille.

Espoon kasvun ja oppimisen toimialan johtaja Harri Rinta-aho kertoo tiedotteessa, että Ukrainaan lähetään ensi vaiheessa 200 tietokonetta ja loput 300 lähetetään myöhemmin.

Tietokoneet ovat olleet käytössä espoolaiskouluissa muutaman vuoden. Koneet on huollettu ja niihin on asennettu Microsoft Windows-käyttöjärjestelmän.

Tietokoneiden saaminen perille sotaa käyvään maahan ei ole itsestään selvää, sillä koneissa on arvokkaita komponentteja, sanoo kasvun ja oppimisen toimialan digikehittämispäällikkö Harri Luttinen.

Espoo sai kuljetuksen suunnitteluun tukea sisäministeriöstä. Logistiikasta vastaa Medifon Oy, joka hoitaa avustusrahteja Ukrainaan.

Harri Rinta-ahon mukaan Ukrainaan lähetään Espoosta kesän aikana myös kalusteita. Lisäksi kaupunkien lukioiden välille solmitaan kumppanuuksia.

Keski-Ukrainassa sijaitseva Kryvyi Rih ja Espoo aloittivat yhteistyön syksyllä 2022. Kaupunkien on määrä syventää muun muassa kasvatus- ja koulutusyhteistyötä. Etenkin nuorten keskinäisiä yhteyksiä halutaan vaalia.

– Nuorten keskinäinen kanssakäyminen antaa uusia näkymiä puolin ja toisin. Toivottavasti nuoret pääsevät tulevaisuudessa myös tapaamaan toisiaan, toteaa Espoon toisen koulutusasteen johtaja Tapio Erma tiedotteessa. 

Espoossa lukioyhteistyön aloittaa Leppävaaran lukio.

– Opiskelijat ovat esitelleet oppilaitoksiaan toisilleen, ja aikaa on annettu myös opiskelijoiden vapaalle keskustelulle sekä kysymyksille. Yhteistyötä on suunniteltu jo pitkäksi ajaksi eteenpäin, Leppävaaran lukion rehtori Ismo-Olav Kjäldman kertoo tiedotteessa.

Yhteistyö on laajentunut myös ammattikoulujen, korkeakoulujen ja yliopistojen suuntaan. Aalto yliopisto, Metropolia ja Omnia ovat olleet mukana edistämässä kasvatus- ja koulutusyhteistyön syventämistä.

Viime vuonna Espoo lahjoitti Kryvyi Rihin kaupunkiin 50 000 euroa koululaisten etäopiskelumahdollisuuksien parantamiseen.

Lisäksi Espoon peruskouluissa ja lukioissa on järjestetty lasten ja nuorten voimin useita omia keräyksiä ukrainalaisten tukemiseksi.