Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä on Vesa-Matti Loirin kauan kaivattu nimikkoannos – Kuva: Mestari sai myös kantapöydän laaturavintolaan

Taiteilijan saama nimikkoannos on todella perinteinen Suomi-ruoka.

Kulttuuri- ja taiteilijaravintola Elite on ikuistanut Vesa-Matti Loirin legendaariseen taiteilijoiden kantapöytään ja klassikkoruokalistalle.

Loirin nimikkoannos on hänen suosikkiruokiinsa kuulunut klassinen suomalainen läskisoosi, jota Elitessä on aika-ajoin ollut tarjolla. Vesa-Matti Loiri vieraili Elitessä ensimmäisen kerran näyttelijä Siiri Angerkosken kutsumana 60-luvun lopulla ja on siitä lähtien kuulunut ravintolan kanta-asiakkaisiin.

Vesa-Matti Loiri on Tauno Palon ja Matti Pellonpään rinnalla kolmas suomalainen taiteilija, joka on tullut nimikyltillä ikuistetuksi Eliten legendaariseen taiteilijapöytään.

Taiteilijoiden olohuoneena yli 90 vuoden ajan toiminut töölöläinen Elite on tunnettu kulttuuri- ja taiteilijaravintola. Yksi ravintolan tunnelmasta ja vieraanvaraisuudesta jo 60-luvulta saakka ammentaneista vakiovieraista oli tunnetusti hyvää ruokaa ja juomaa rakastanut viihdetaitelija Vesa-Matti Loiri.

– Vesku oli tästä kunniasta otettu. Hän jopa suunnitteli kaikenlaista muistolaatan lanseerauksen ympärille. Elite oli niitä harvoja julkisia paikkoja, joissa hän viimeisinä vuosinaan kävi, kertoo Loirin lapsuudenystävä Jorma ”Nona” Alvesalo.

– Hän arvosti hyvää ruokaa sekä pitkiä illanviettoja ja Elitellä on roolinsa siinäkin. Siiri Angerkoski nimittäin vei hänet ensimmäistä kertaa Eliteen illalliselle 60-luvun lopulla, jolloin Vesku oli vielä nuori näyttelijänalku.

Perinteikäs suomalainen sota- ja pula-ajan arkiruoka ja sittemmin eräänlaisen eliittiherkun asemaan noussut läskisoosi on harvinainen, mutta sitäkin halutumpi ravintolaruoka. Suurelle ikäpolvelle läskisoosi edustaa usein sitä merkittävintä, jopa karjalanpaistia ikonisempaa perinneruokaa, jonka löytämiseksi hyvän ruoan arvostajat ovat valmiita näkemään vaivaa.

– Läskisoosi on aina toisinaan ollut listallamme ja Loiri tiedusteli sitä välillä myös sen ulkopuolelta. Kyseessä on monella tavalla vaikea ruokalaji ja Suomesta tuskin löytyy toista yhtä herkullista ruokaa, joka on niin visuaaliselta ilmeeltään kuin nimeltäänkin näin haastava, taustoittaa Eliten keittiöpäällikkö Petri Rissanen tiedotteessa.

Loirin ja ystäviensä suosima jälkiruokadrinkki oli Eliten juomalistan ulkopuolelta tilattu Angerkoski. Kyseessä on näyttelijälegenda Siiri Angerkosken Loirille opettama reilu konjakki, joka nautitaan sitruunan, hienon kahvijauheen ja tomusokerin kera.

– Tätä loistavaa illan käynnistäjää, ja myös sammuttajaa, kutsuimme vuoden 2004 Ystävän laulut -rundilla tuttavallisesti Siiri Angerkoskeksi. Veskun tapa opettaa niiden nauttimista oli ikimuistettava, sillä sormien välistä tippui kahvijauhetta ja tomusokeria pitkin poikin. Työmme jäljet näkyivät kyllä toisinaan Elitenkin pöytäliinoilla, kertoo Vesa-Matti Loirin ystävä, pianotaiteilija Lenni-Kalle Taipale tiedotteessa.