Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi BWM:tä, Audi, Mercedes ja Volvoja – nämä kaikki laatuautot hylättiin kaduille, ja viranomaisella on ilmiöön nyt järkevä selitys

Kaupungille hylättyjen autojen huutokauppaaminen on suotuisampi vaihtoehto kuin vienti romuttamolle.

Hylkyautoja siirtävä pysäköinninvalvonta on havainnut hämmästyttävän ilmiön Vantaalla, kertoo Länsiväylän sisarlehti Vantaan Sanomat.

– Nykyään hylätään hyviäkin autoja aiempaa helpommin, kertoo kaupungin valvontaesimies Ari Piipponen.

Piipposen lähettämissä kuvissa näkyy kaksi BMW:tä ja yksi Audi, jotka omistaja on jättänyt lojumaan Vantaan kaduille.

Piipposen mukaan on aivan tavallista, että kaduille hylätään laatumerkkeinä pidettyjä Bemareita, Audeja, Mercedes Benzejä ja Volvoja – toki ne eivät yleensä ole ihan niitä uusimpia malleja.

– Näitä löytyy useita, samoin Toyotaa, Škodaa ja Nissania. Harvinaisempia merkkejä on ollut Cadillac SRX.

Mistä tämä ilmiö kertoo?

– On mahdollista, että tänä päivänä ihmisten velkaantuminen ja lisääntynyt taloudellinen ahdinko lisää autojen jättämistä katualueelle, Piipponen arvioi Vantaan Sanomille.

Kallein ajoneuvo on huutokaupattu lähes 10 000 eurolla.

Vantaan pysäköinninvalvonta siirtää vuosittain varastoon tuhatkunta ajoneuvoa, jotka on hylätty julkiselle katualueelle tai yksityiselle paikalle. Yksityisalueilta hinaukset tehdään maanomistajan tai hänen edustajansa kirjallisella pyynnöllä.

Ennen siirtoa kaupunki pyrkii selvittämään hylätyn auton omistajan tai haltijan Traficomin avulla ja ilmoittamaan tälle siirtoaikeesta.

Pysäköinninvalvonta voi siirtää auton myös, jos se on ollut yli kaksi päivää samalla virhepaikalla tai jos sillä on viisi maksamatonta lainvoimaista pysäköintivirhemaksua. Myös liikennekäytöstä poistetut autot hinataan varikolle, jos ne eivät noudata siirtokehotusta.

Kaupunki pyrkii myös selvittämään, onko siirrettävä auto varastettu.

– Hylätyistä ajoneuvoista löytyy yllättävän vähän anastettuja, Piipponen kertoo VS:n haastattelussa.

Varastoon siirretyistä autoista tehdään huutokauppakohteita. Kaupungin kumppani kauppaa autot konkurssihuutokauppa.fi-sivustolla.

Henkilöautojen lisäksi myytäväksi tulee välillä paketti- ja kuorma-autoja. Piipposen mukaan myytyjen autojen määrät ovat kasvussa.

– Koko vuoden 2020 aikana huutokaupattiin 79 ajoneuvoa. Kuluvana vuonna autoja on jo kaupattu 43.

– Voidaan ajatella, että ajoneuvoja myydään huutokaupassa aiempaa enemmän, koska myyntikelpoisia autoja on enemmän.

Kaupunki voisi toimittaa hylätyt autot myös romuttamolle, mutta autokaupoista se saa muhkeammat myyntitulot kuin metallista.

– Autojen myyntihinnat ovat olleet muutamasta sadasta useisiin tuhansiin euroihin. Kallein ajoneuvo on huutokaupattu lähes 10 000 eurolla.

Piipposen mukaan huutokaupasta voi tehdä löytöjä.

– Kyllä sieltä voi helmiä löytyä. Kovin uusia ja kalliita autoja ei ole mennyt huutokauppaan asti, vaan ne yleensä käydään lunastamassa hyvissä ajoin.