Ainutlaatuinen keksintö on juuri otettu testikäyttöön Helsingissä.
Helsingin yliopistollisen sairaalan, CGI:n ja Planmecan yhteistyön tuloksena on syntynyt maailmanlaajuisesti uraauurtava tekoälyratkaisu, joka tunnistaa yleisimmät aivoverenvuodot ja auttaa jatkossa päivystäviä lääkäreitä pään tietokonetomografiakuvien tulkinnassa.
Ratkaisu on äskettäin hyväksytty testikäyttöön Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa. Hankkeesta kertoo it-alan yritys CGI tiedotteessaan.
Joka vuosi yli 2 000 suomalaisella diagnosoidaan jokin aivoverenvuoto. Maailmanlaajuisesti puhutaan miljoonista ihmisistä. Kyse on terveydelle ja elämälle vaarallisesta akuutista sairaudesta, jossa nopea ja oikea diagnosointi on kriittistä.
Esimerkiksi useampi kuin kolme neljästä lukinkalvon alaisen aivoverenvuodon saaneista kuolee vuoden sisällä uusintavuotoon, jollei kyseistä aivoverenvuotoa todeta oikea-aikaisesti. Useimmat heistä ovat työikäisiä.
– Pelkästään Suomessa tehdään vuosittain yli 180 000 pään tietokonetomografiakuvausta, ja näistä suuri osa päivystyksissä. Kuvausmäärät kasvavat vuosi vuodelta, ja samalla röntgenlääkäreiden määrä vähenee, kertoo innovaatiojohtaja, neurokirurgian dosentti Miikka Korja Helsingin yliopistollisesta sairaalasta tiedotteessa.
Korjan mukaan Keskitetyt päivystyspisteet ovat raskaita ja kiireisiä työpaikkoja, joissa pään tietokonetomografiakuvien tulkitseminen vaatii kuitenkin aikaa ja kokemusta.
Tekoäly auttaa erottelemaan pään tietokonetomografiakuvista ne, jotka vaativat kiireellistä radiologin tai päivystävän lääkärin huomiota. Varsinaisen diagnoosin tekee edelleen radiologi ja hoitopäätökset hoitava lääkäri. Ratkaisu helpottaa radiologien työtaakkaa ja nopeuttaa vakavista aivoverenvuodoista kärsivien potilaiden jatkohoitoa.
Radiologi ja tekoäly analysoivat kuvat ensin itsenäisesti, toisistaan riippumatta. Sen jälkeen, kun radiologi on tehnyt diagnoosinsa, hän voi verrata arviotaan tekoälyn tuloksiin.
– Tämä on erittäin ainutlaatuinen ja innovatiivinen hanke, joka voi auttaa ihmishenkien pelastamisessa tulevaisuudessa. Koska ratkaisu on riippumaton siitä, mitä potilastietojärjestelmää tai kuvantamisjärjestelmää jokin sairaala käyttää, voimme tarjota sitä sairaaloille ympäri maailman, kertoo CGI Suomen toimitusjohtaja Leena-Mari Lähteenmaa tiedotteessa.