Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteinen sotilasparaati joutuu lähtemään kavennetulta Esplanadilta - "Eivät mahdu marssimaan"

Helsinkiläiset ja kaupunkiin tulleet turistit pääsevät seuraamaan suosittua paraatia nyt eri reitin varrelta.

Puolustusvoimien suosittujen vartioparaatien reittiä on tänä kesänä muutettu Helsingissä. Muutosten takana on Pohjois- ja Eteläesplanadien kokemat katumuutokset.

Kyseessä on uuden oleskelualueen käyttöönotto – alueen yritykset laajentavat terassejaan ja muuta liiketoimintaansa etenkin Pohjoisesplanadilla. Tällöin liikennettä varten on jäänyt vain yksi kaista.

Aikaisempina vuosina vartioparaatin reitti on alkanut Senaatintorilta, käynyt Päävartiolla, jonka jälkeen reitti on jatkunut Esplanadien kautta Kasarmitorille.

– Tänä kesänä Esplanadien muuttuminen yksikaistaiseksi estää kadun käytön vartioparaateissa. Puolustusvoimille on ilmoitettu, että kadun leveys voi olla kapeimmillaan alle neljä metriä, joten soittokunta ei marssiryhmityksessään mahdu katua pitkin marssimaan, kertoo Helsingin varuskunnan komendantti, majuri Mika Romppanen.

Kuluvana kesänä vartioparaatien reitti kulkee seuraavasti: Senaatintori–Unioninkatu–Eteläesplanadi–Eteläranta–Pohjoisesplanadi–Päävartio–Mariankatu–Pohjoisesplanadi–Katariinankatu–Senaatintori.

Vartioparaateissa on kaksi erilaista toteutustapaa: Suuri vaihto ja Pieni vaihto.

– Suuressa vaihdossa soittokunnan mukana marssii vartio-osasto, joka koostuu Kaartin jääkärirykmentin kunniakomppaniasta. Kunniakomppanian ollessa mukana marssivan marssiosaston leveys on yli neljä metriä. Osaston tiivistäminen ei olisi tyylikästä, eikä myöskään turvallista. Sotilailla on niin pistin, kuin miekkavarustuskin mukana, lisäksi soittajat tarvitsevat suuremman tilan toteuttaessaan marssia ja soittoa yhtä aikaa, Romppanen kertoo.

Vartioparaatilla on Helsingissä pitkä historia. Sitä voidaan lähteä laskemaan jo vuodesta 1757, jolloin nykyisen Senaatintorin paikalla olleelle Suurtorille valmistui Ruotsin vallan aikainen Päävartio. Tällä paikalla vartioita on vaihdettu silloisten määräysten ja käytäntöjen mukaisesti.

Autonomian aikana periaate oli sama ja joukot marssivat päivittäin kasarmeiltaan Päävartioon ja useille muille paikoille vartiopalvelukseen tai muihin tehtäviin, kuten palontorjuntavalmiuteen.

Itsenäisyytemme aikana paraateja on järjestetty säännöllisesti toukokuusta 1919, vain jatkosodan alkuvaiheessa ja vuonna 2019 alkaneen koronapandemian aikana niihin tuli noin vuoden tauko.

Päävastuun vartiopalveluksesta Helsingin varuskunnassa kantoi vuodesta 1919 Suomen Valkoinen Kaarti, tosin muutkin varuskunnan joukot osallistuivat siihen. Vuonna 1949 vartiopalvelus käskettiin pelkästään Helsingin Varuskuntapataljoonalle.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana vartioparaateihin ovat osallistuneet kaikki puolustusvoimien sotilassoittokunnat. Kaikista näistä Kaartin soittokunta on mukana muita soittokuntia muita useammin, liittyyhän Helsingin vartioparaati sen perinteisiin muita olennaisemmin.