Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt puhuvat metron kurittamat espoolaiset – Puolentoista tunnin työmatkaa taittava Iris, 19: "Paskasti toimii"

Matkustimme saunalahtelaisten kanssa Helsinkiin keskiviikkona aamupäivällä.

Metrojatkeen avautuminen mullisti julkisilla liikkumisen läntisessä Espoossa. Saunalahdessa muutoksiin ollaan tyytymättömiä.

Länsiväylään yhteyttä ottanut eläkeläinen kertoo luopuvansa Helsingin harrastuksestaan vaihdollisten matkojen hankaluuden vuoksi. Parisenkymmentä vuotta julkisilla töihin matkannut puolestaan hyppäävänsä nykyään yhä useammin autonrattiin. Syynä liityntäliikenteen pidentämät matka-ajat.

Matkustimme saunalahtelaisten kanssa keskiviikkona aamupäivällä julkisilla Helsinkiin. Nousimme kello 9.35 liityntäliikenteen bussiin numero 162 ja jatkoimme Kivenlahdesta metrolla Kamppiin.

Samalla pysäkillä bussia odotti myös saunalahtelainen Maarit Kurki.

– Matka-ajat ovat pidentyneet tosi paljon. Joudut köröttelemään Kivenlahteen, jotta löydät jatkoyhteyden.

Kurki kertoo varaavansa nykyään vielä ylimääräiset puoli tuntia matkantekoon, jotta ehtii varmasti ajoissa opintoihin tai asioille, vaikka vuoro olisi myöhässä tai jäisi välistä.

Hän toivoo, että jatkossa alueelta pääsisi suoralla linjalla Helsinkiin myös ruuhka-aikojen ulkopuolella.

– Vuorojen yhteensovittaminen on hankalaa.

Kurttilalainen Terhi on aloittanut bussilla työmatkansa kauppakeskus Isoon Omenaan. Myös tämä matka vaatii nykyään vaihdon, hän kertoo.

– En tykännyt muutoksesta.

Kun asiaa tulee Helsingin puolelle, hän käyttää nykyään junaa, vaikka Kauklahden asemalle on kotoa reilun puolentoista kilometrin kävelymatka.

– Kävelymatkasta huolimatta junalla pääsee ripeämmin (kuin bussilla ja metrolla), hän perustelee.

Terhistä yksinomaan metromatka Kivenlahdesta Helsinkiin käy hitaanlaisesti ja lisäksi vaihdot vievät paljon aikaa.

– Minun on kuitenkin pakko käyttää julkisia, koska ajokorttia ei ole.

Kivenlahteen matkalla ollut Marita Ollikainenkaan ei anna metrolle eikä sen liityntäliikenteelle ruusuja.

– Todellakin kaipaan sitä aikaa, kun ei ollut metroa, hän toteaa.

Kivenlahdessa bussista metroon vaihtava Iris kaivaa maanalaisessa meikit esiin.

– Paskasti toimii, hän kommentoi yhteyksiä.

– Olin valmistautunut tunnin matkaan, sillä unohdin, ettei tähän aikaan enää mennytkään suoraa bussia.

Aikatauluhässäkän vuoksi hän joutui jättämään ehostuksen matkalle. Monesti hän hyödyntää matkaa myös aamupalan syömiseen.

19-vuotias on matkalla yhdeksitoista töihin Hernesaareen. Matkalle hän lähti kotoaan jo kello 9.30, sillä matka vie tunnin ja kaksikymmentä minuuttia.

Töiden jälkeen Iriksellä on edessä sama liikennevälinekimara toisin päin.

–  Suorat linjat eivät kulje myöskään silloin, kun tulen takaisin. Yhteydet ovat kömpelöitä. Metron jälkeen bussia joutuu odottamaan tosi kauan. Toivoisinkin, että linjan 162 aikataulutus olisi metron kanssa yhtenäinen, hän sanoo.

Iris kertoo jyskyttäneensä Saunalahden ja Helsingin väliä harrastuksen vuoksi jo vuosia.

Hän kokee metrolla matkustamisen bussimatkustamista kuormittavampana metrossa vallitsevan äänimaailman vuoksi.

Jäämme Kampissa Iriksen lailla pois, kun kello näyttää 10.29.

– Jatkan sporalla tai kaupunkipyörällä, hän huikkaa.

Onko suoriin linjoihin luvassa muutoksia, HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Villevaltteri Helminen?

Tällä hetkellä ei ole suunnitteilla muutoksia suoriin bussilinjoihin. Valitettavasti linjojen liikennöiminen laajemmilla aikatauluilla ei ole taloudellisesti mahdollista.

Helmikuisen linjastouudistuksen myötä Saunalahtea palvelee kolme liityntälinjaa. Bussiyhteyksiä on tuotu uusille katuosuuksille.

Muutama suora bussilinja Kamppiin on säilytetty nopeuttamaan metroasemilta etäälle jääviltä asuinalueilta tehtäviä matkoja, mutta ennen kaikkea leikkaamaan metron ruuhka-ajan kuormitusta.

Entä oletteko saaneet palautetta asiasta?

Positiivista palautetta on tullut uusien katuyhteyksien palvelusta muun muassa Kummelivuorentiellä sekä linjasta 164(K), joka tarjoaa suoria yhteyksiä Kamppiin entistä laajemmalta alueelta ja entistä nopeammalla reitillä.

Negatiivista palautetta olemme saaneet uusien linjojen täsmällisyyteen liittyen sekä bussireittien päättymiseen Espoonlahden bussiterminaaliin Matinkylän sijaan.

Jatkamme linjojen toimivuuden seurantaa.

Kivenlahden asemanympäristön rakennustöiden valmistuminen ja uusien katuyhteyksien avautuminen Kiviruukista Kivenlahdenkadulle antaa hyviä mahdollisuuksia lähialueen linjaston tarkasteluun.

Lue myös:

Läntisen Espoon bussiliikenne mullistuu helmikuussa: useat linjat ajavat jatkossa Espoonlahteen (LV 26.11.2022)

Kivenlahden metro: Valtaosa suoraan Kamppiin ajavista bussilinjoista lakkaa kevään aikana, ruuhka-aikoihin jää poikkeuksia (LV 15.10.2022)

Espoo varautuu takkuilevaan metroaloitukseen ja haluaa jatkaa Länsiväylän suoria linjoja Kivenlahden metron aloittaessa – taustalla edellisen aloituksen ongelmat (LV 20.4.2021)

Kivenlahden metron valmistuminen myllää jälleen bussilinjat – "Suorat linjat Kamppiin ovat kuuma peruna” (LV 11.10.2020)