Esim. 23.1.2018
Esim. 23.1.2018
11.11.2014 - 18.30
Muut tapahtumat

Esitelmä meteoriittitörmäyksistä

Kirkkonummen koulukeskuksen auditorio

Asematie Kirkkonummi 02400

Esitelmä meteoriittitörmäyksistä

Kirkkonummen Komeetan esitelmäsarjassa on vuorossa professori Lauri Pesonen, jonka aiheena on Suuret meteoriittitörmäykset - entä Suomi?.

Esitelmä pidetään tiistaina 11.11. klo 18.30
Kirkkonummen koulukeskuksen auditoriossa Kirkkonummen rautatieaseman pohjoispuolella Asematien ja Koulupolun risteyksessä. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Maapallon pintaa muokkaavat useat geologiset prosessit kuten tulivuorenpurkaukset, tektoniset liikunnot, sedimentaatio ja eroosio.

Planetaariselta kannalta tärkein on kuitenkin törmäyskraatteroituminen, ei pelkästään sen mittavien geologisten ja geofysikaalisten vaikutusten vaan myös olemassaolevan elämän tuhoutumisen ja mahdollisesti uuden elämän synnyttämisen vuoksi.

Toistaiseksi maapallon pinnalta on löydetty 185 törmäyskraatteria, jotka ovat syntyneet maapallon ulkopuolelta saapuvan suuren meteoriitin, asteroidin tai komeetan törmätessä planeettamme pintaan.
Määrä on huomattavasti pienempi kuin planeettakuntamme muiden
kappaleiden pinnalta löydettyjen törmäysjälkien määrä. Tämä johtuu edellä mainittujen geologisten prosessien vaikutuksista mutta myös löytämisen vaikeudesta, erityisesti koska Maa on suurelta osin veden peittämä. Vasta viime vuosina on alettu ymmärtämään suurten
meteoriittitörmäysten merkitys esim. Maapallon kaasu- ja vesikehän synnyssä, mutta myös eliölajien äkillisissä joukkotuhoissa sekä merkillisten heittelekerrosten esiintymisissä niin mantereilla kuin merenpohjassa. Viimeaikaiset todisteet suurista törmäyskraattereista ovatkin ravistuttaneet perinteistä geologista maailmankuvaa mukaanlaskien alan tutkimuksen ja
opetuksen. Aikaisemmin ajateltiin, että geologinen ja biologinen kehitys on hidasta mukautumista vailla katastrofaalisia tapahtumia. Nyt ajatusmalli, jossa äkilliset törmäykset ja niiden aiheuttamat muutokset geologisessa, geofysikaalisessa ja biologisessa maailmakuvassa ovat osa kehityskulkua, on saanut paljon vahvistusta. Erityinen mielenkiinto kohdistuu suuriin yli 60 km halkaisijalta oleviin törmäyskraattereihin, joita maapallon pinnalta on löydetty kymmenkunta. Tässä esityksessä kerrotaan maapallon suurista törmäyskraattereista erityiskohteena Suomi ja sen yksitoista törmäysrakennetta.

Lauri J. Pesonen toimii tällä hetkellä emeritusprofessorina Helsingin yliopiston fysiikan
osastolla kiinteän maan geofysiikan laboratoriossa. Pesonen toimi tätä ennen geofysiikan professorina Helsingin yliopistossa sekä aikaisemmin valtiongeofyysikkona Geologian tutkimuskeskuksessa. Pesosen opetus- ja tutkimusintresseihin kuuluvat mm. supermantereet, maan kuoren rakenne ja koostumus sekä törmäyskraattereiden ja meteoriittien ominaisuudet.

Kellonaika: 
18.30
Asematie
Kirkkonummen koulukeskuksen auditorio
02400

Professori Lauri Pesonen on esitelmöinyt aikaisemminkin Kirkkonummella.

Seppo Linnaluoto