Esim. 23.2.2018
Esim. 23.2.2018
9.12.2014 - 18.30
Muut tapahtumat

Esitelmä Rosetta-luotain kohtasi komeetan

Kirkkonummen koulukeskuksen auditorio

Asematie Kirkkonummi 02400

Kirkkonummen Komeetan esitelmäsarjassa on vuorossa Harri Haukka, jonka aiheena on Rosetta-luotain kohtasi komeetan. Esitelmä pidetään tiistaina 9.12. klo 18.30 Kirkkonummen koulukeskuksen auditoriossa Kirkkonummen rautatieaseman pohjoispuolella Asematien ja Koulupolun risteyksessä. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Rosetta on Euroopan avaruusjärjestön ESAn kulmakiviohjelma. Luotain tutkii lähietäisyydeltä komeetan ydintä ja sen lähiympäristön pölyä ja kaasua
antaakseen tutkijoille johtolankoja aurinkokunnan syntyhistorian selvittämiseen.

Rosetta laukaistiin maaliskuussa 2004 Ariane 5 -raketilla. Lähes yhdentoista vuoden lennon jälkeen se saapui perille komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenkon luo elokuussa 2014. Syksyn 2014 aikana Rosetta kiertää pyrstötähden ydintä muutaman kymmenen kilometrin etäisyydellä.

Luotain koostuu kiertolaisesta ja Philae-laskeutujasta, joissa molemmissa on useita mittalaitteita. Kiertolaisen laitteiden päätehtävänä on tutkia komeetan koostumusta sekä sen plasma- ja pöly-ympäristöä. Tämän lisäksi kiertolainen toimii laskeutujan lähettämän tiedon vastaanottajana ja välittää sen edelleen Maahan. Philae laskeutui komeetalle 12.11.2014 noin kello 17.30 Suomen aikaa.

Rosetta on pienen henkilöauton kokoinen ja sen lähtömassa oli 2900 kg, josta 1670 kg oli polttoainetta. Luotaimella on kaksi suurta, 14 m pitkää aurinkopaneelia. Se on saanut nimensä Rosetan kiveltä, joka oli keskeinen avain egyptiläisten hieroglyfien tulkintaan; samoin Rosetta-luotaimen toivotaan antavan avaimia aurinkokunnan synnyn selvittämiseen, komeetat kun ovat aurinkokunnan muuttumattomimpina säilyneitä kappaleita.

Ilmatieteen laitos osallistui kuuden luotaimen laitteen suunnitteluun ja rakentamiseen. Näistä neljä on kiertolaisessa olevia mittalaitteita: COSIMA (Cometary Secondary Ion Mass Analyzer), MIP (Mutual Impedance Probe), LAP (Langmuir Probe) ja ICA (Ion Composition Analyzer). Laskeutujan laitteista Ilmatieteen laitoksen planeettaryhmä on päävastuussa veden etsintään käytettävästä PP-laitteesta (Permittivity Probe), jonka lisäksi se toimitti massamuistin (CDMS/MEM) laskeutujan tietokoneyksikköön ja maatukilaitteistot COSIMA:lle ja MIP:lle.

Harri Haukka on toimessa Ilmatieteen laitoksella ja hän on mukana Rosetta-ohjelmassa.

Kellonaika: 
18.30-20
Asematie
Kirkkonummen koulukeskuksen auditorio
02400

Komeetta 67P/Churyomov-Gerasimenkon ydin.

Kuva ESA.