Näyttely "Miranda - mustalaisten holokausti. Kuka pelkää valkolaista?"

Näyttely ”Miranda - Mustalaisten holokausti. Kuka pelkää valkolaista?” Espoon kulttuurikeskuksessa

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin johdolla syntynyt kansainvälisesti ainutlaatuinen näyttely ”Miranda – mustalaisten holokausti. Kuka pelkää valkolaista?” lähtee tänä keväänä maailmankiertueelle. EU:n Kansalaisten Eurooppa –ohjelman tukema hanke ”Mirandan silmin” 2017–2018 on maailmankiertueen eurooppalainen avaus, jonka aikana näyttely kiertää 20 maassa. Espoon kulttuurikeskuksessa juhlistetaan näyttelyn maailmankiertueelle lähtöä näyttelyn avajaisissa ke 15.2 klo 18.

Suomea vuodesta 2012 menestyksekkäästi kiertänyt Miranda-näyttely kertoo mustalaisten vaietusta kansanmurhasta toisessa maailmansodassa. Kansainvälisesti johtava mustalaiskirjailija Veijo Baltzar on luonut slovakialaisen Mirandan tositarinan ympärille mustalaisten ”Anne Frankin”. Näyttely on herättänyt suurta kiinnostusta muun muassa siksi, että se on ensimmäinen mustalaisten itsensä luoma holokausti-aiheinen näyttelykokonaisuus koko maailmassa.

Näyttely kertoo Euroopan ja Suomen mustalaisten kohtaloista lakanakankailla, jotka roikkuvat pyykkinaruilla kertoen mustalaisten vaelluksesta ja sivilisaatioiden kohtaamisesta. Poikkitaiteellisen näyttelyn ytimessä on luovuus sekä taiteen keinoin kerrottu, eletty ja koettu tositarina. Näyttely ei keskity uhriuteen tai mässäile raadollisuuksilla. Se asettaa vastuuseen sen väestönosan, jonka asettamat lait johtivat mustalaiset keskitysleireille.

”Miranda” tuo moniulotteisesti esiin eurooppalaista lähihistoriaa sekä rasismin, vainon ja etnisten suhteiden problematiikkaa. Samalla se kertoo mustalaiskansan sinnikkyydestä, luovuudesta ja rikkaasta elämänkatsomuksesta.

”Tämä on eurooppalaisten tarina, josta koko maailman on saatava kuulla. Minulta kysyttäessä, kuinka taistella tämän päivän ääriliikkeitä ja nationalismia vastaan Euroopassa, vastaukseni on - Miranda-näyttelyn kaltaiset hankkeet"
Slovakian suurlähettiläs Tibor Králik

”Jos näyttelyn kokeminen herättää ajatuksen ’Miksi’, seuraava ajatus on ’Voimmeko tehdä jotain asian hyväksi’. Juuri siitä on kysymys.”
Nuorisoasiainneuvos Olli Saarela

”Miranda-näyttelyn sisältö on vakava ja polemisoiva ja sen sanoma on tärkeä. Ollessaan esillä Suomen kansallismuseossa näyttely on avannut nuorille uuden näkymän Euroopan historiaan. Moni aikuinenkin on joutunut tarkistamaan käsitystään 1900-luvun Euroopasta.”
Suomen kansallismuseon ylijohtaja Helena Edgren

Lue lisää hankkeesta: www.drom.fi/etusivu

Tapahtuman tiedot

Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

Espoon kulttuurikeskus

02100 Espoo

Luetuimmat

Uusimmat