Ruoka: Suklaiset nuotiobanaanit sulavat kaikkien suussa perheen yhteisellä retkellä – Eräkokki Anssi Lohvansuu valmistaa lohikeitonkin luonnon helmassa

Eräkokki Anssi Lohvansuu kokkaa mielellään sekä isoille ryhmille että omalle perheelleen. Kotialbumi

Kun eräkokki lähtee perheineen retkelle, vaivannäöstä tingitään mutta mausta ei. Mukaan pääsee muutakin kuin makkaraa.

Katariina Hakaniemi

Eräkokki Anssi Lohvansuu järjestää työkseen elämyksellisiä ruokailuretkiä luonnon helmaan. Parinkymmenen vuoden aikana hän on ennättänyt isännöidä satoja tapahtumia niin saaristossa kuin tunturimaisemissakin.

Ryhmät koostuvat tavallisesti eri yritysten henkilökunnasta tai ulkomaisista turisteista, jotka pääsevät maistamaan vaikkapa päreellä loimutettua lohta tai savustettua peuran niskaa.

Lopuksi nautitaan nokipannukahvit tai kuppi kuumaa mustikkateetä.

Huhti–toukokuussa eletään yleensä eräkokin sesonkiaikaa. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin koronan vuoksi siltä, että työt jatkuvat toden teolla vasta syksyllä.

Nyt on arkisten ja yksinkertaisten mutta silti herkullisten retkiruokien aika.

Lohvansuu käy ahkerasti retkeilemässä oman perheensä kanssa – eikä hän pakkaa mukaan ainoastaan makkaraa. Hänen mukaansa retkieväiden monipuolistaminen on helppoa.

Se on varmaan jokin kosminen juttu, mutta vielä kertaakaan en ole saanut ensimmäistä lättyä onnistumaan.

Anssi Lohvansuu

– Kannattaa ottaa mukaan sellaista evästä, joka tulee syötyä, pääseepä nuotiopaikalle tai ei. Olen sen verran laiska, etten viitsi kantaa mukana mitään ylimääräistä, hän sanoo.

Sellaista syötävää ovat vaikkapa perinteiset reissumiesleivät. Kietaise leipä jo kotona folioon. Nuotiopaikalla leipiä voi lämmitellä ritilän päällä hiilloksella molemmilta puolilta.

– Niistä tulee yhtä hyviä kuin kotiuunissa valmistetuista lämpimistä voileivistä, Lohvansuu sanoo.

Ellei nuotiopaikkaa satu löytymään, leipiä ei tarvitse kantaa takaisin kotiin.

– Ne voi syödä kylmänäkin.

Sitten muutama muu idea perheen eräretkelle.

Lohvansuu kannustaa tekemään jo kotona pitsarullia. Niitä voi nauttia pahimpaan nälkään ennen pääruokaa, joksi hän ehdottaa lohikeittoa.

Rullat tehdään tavalliseen tortillalettuun. Lettu täytetään vaikkapa kinkulla, kypsällä kanalla ja juustoraasteella, kietaistaan folioon ja paistellaan makkaran tavoin hiilloksella.

Jos rullan täyttää kasviksilla, ne kannattaa esikypsentää. Muuten tortilla ennättää kärähtää ennen kuin täyte pehmenee.

– Rullista tulee vähän kebab- tai pitaleipähenkisiä pötkylöitä. Lapset pitävät niistä erityisesti, Lohvansuu sanoo.

Lohikeitto syntyy helposti luonnon helmassa, kunhan juurekset pilkkoo jo kotona valmiiksi ja sujauttaa muovipussiin. Pussi kulkee paikan päälle kattilan sisässä.

Vasta nuotiopaikalla pussin sisältö kaadetaan kattilaan, ja päälle lasketaan erillisessä astiassa tuotu vesi.

– Näin repussa ei tapahdu vahinkoa, Lohvansuu sanoo.

Sitten vain keitellään perunat kypsiksi nuotion lämmössä. Lopuksi lisätään jäinen kala ja kerma.

Ruuan valmistamisen hupenevan ajan kulumista ei Lohvansuun mukaan kannata miettiä, sillä lapset saavat yleensä ajan hyvin kulumaan luonnossa.

– Heidät voi panna keräämään käpyjä tai etsimään kymmenen erilaista kasvia sillä välin, kun keitto valmistuu, eräkokki vinkkaa.

Jälkiruuaksi Lohvansuu suosittelee täytettyjä nuotiobanaaneja.

– Sen helpompaa herkkua ei ole, ja ne maistuvat kaikenikäisille.

Riittää, kun banaaniin vetäisee veitsellä viillon kylkeen, täyttää vaon suklaalla ja nostelee koko komeuden ritilän päälle kypsymään. Kun suklaa on sulanut, herkku on valmis.

Kun täytteeksi valitsee maidottoman tumman suklaan, se sopii myös niille, joilla on ruokarajoitteita.

– Jos jälkiruoka jää tekemättä, banaanit ja suklaat voi syödä myös erikseen.

Ja jos aivan hurjaksi heittäytyy, herkun päälle voi pursottaa kermavaahtoa. Sen tekemiseen tarvitaan vain täyskermaa, muutama sokeripala ja muovipullo. Kerma ja sokeripalat pulloon, reipasta ravistelua ja vaahto on valmis. Sokeripalat korvaavat vispilän ja tuovat kermaan mukavaa makeutta.

Lohvansuu huomauttaa, että kerma kannattaa tehdä puristeltavaan pulloon, jotta sen saat pursotettua ulos.

– Lasipulloon tai termokseen sitä ei kannata tehdä.

Toinen jälkiruokavaihtoehto ovat amerikkalaistyyliset aamiaispannarit eli nuotiopannarit. Ne ovat Lohvansuun mukaan huomattavasti helpommat saada onnistumaan kuin perinteiset letut.

Ohuita räiskäleitä Lohvansuu sanoo paistaneensa ”varmaan kymmeniätuhansia”.

– Se on varmaan jokin kosminen juttu, mutta vielä kertaakaan en ole saanut ensimmäistä lättyä onnistumaan.

Siksi hän suosii paksuja pannareita.

– Ne voi paistaa nuotiopannulla ja täyttää vaikka suklaarusinoilla tai pensasmustikoilla. Edellyttäen, että niitä vielä on jäljellä, kun nuotiopaikalle pääsee.

Nuotiopitsarullat

1–2 tortillaa per ruokailija

Täytteeksi esimerkiksi:

kinkkusuikaleita

kylmäsavulohta

cheddar-juustoraastetta

kasviksia

Lisäksi:

yrttejä

1. Täytä tortillat oman maun mukaan, kääri rullalle ja suojaa foliolla. Lämmitä rullat nuotiolla ritilän päällä niitä välillä käännellen.

2. Nauti sellaisenaan ilman ruokailuvälineitä. Varo kuumaa juustoa!

Lohikeittoainekset kannattaa yhdistää vasta paikan päällä.

Retkilohikeitto

Neljälle

8 perunaa

1 porkkana

1 sipuli

kalaliemikuutio

tilliä

100 g voita

500–600 g kirjolohta pakastettuna ja kuutioituna

2 dl kermaa

vettä

1. Ota nuotiokattila valmiiksi ja laita sen sisään muovipussi. Kuori ja pilko sekä pakkaa ainekset kalaa lukuun ottamatta pussiin. Sulje pussi.

2. Kuutioi filee, kun se on kohmeinen. Nahka irtoaa helposti, kun huuhtelee jäistä fileetä kuumalla vedellä ja vetää nahan pois.

3. Kääri kuutiot pussissa esimerkiksi sanomalehteen ja pakkaa kattilan sisään.

4. Nuotiopaikalla kaada ainekset pois muovipussista kattilaan. Säästä pussi roskille. Lisää vesi ja keitä perunat ja porkkanat kypsiksi.

5. Lisää lopuksi voi, kerma ja kohmeiset kalakuutiot sekä tilli. Anna kalan kypsyä liemessä miedolla lämmöllä muutama minuutti.

Nuotiopannarit

4–6:lle

3 dl jauhoja

1,5 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 muna

200 g kermaviiliä

tilkka maitoa

voita paistamiseen

1. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muna ja kermaviili sekä tilkka maitoa. Taikinan voi tehdä kotona valmiiksi sopivaan kannelliseen astiaan. Taikina saa olla melko paksua.

2. Paista halkaisijaltaan noin 12-senttimetrisiä pannareita runsaassa voissa miedolla lämmöllä. Käytä pitkävartista nuotiopannua. Ennen kääntämistä pannarin päälle voi lisätä mustikoita, suklaarusinoita, pieniä vaahtokarkkeja tai muuta retkievääksi varattua pikku herkkua.

Ellei ehdi luontoon asti valmistamaan tätä herkkua, sen voi tehdä myös kotiuunissa.

Nuotiobanaanit

Banaaneja

Suklaata

1. Viillä lappeellaan olevaan banaanin viilto ja upota suklaapalat banaanin sisään. Foliota ei tarvita. Laita banaanit ritilälle.

2. Kun suklaa sulaa, herkku on valmis. Tarvitset vain pikkulusikan herkun nauttimista varten.

Kermavaahto retkellä

0,5 litran vesipullo, pehmeä

2 dl vispikermaa

3–4 sokeripalaa

1. Lisää tyhjään pulloon kerma ja muutama sokerinpala.

2. Ravista voimakkaasti 1–2 minuuttia eli kunnes kerma on vaahtoutunut.

Valmista vaahtoa voi pursottaa suoraan pannarin päälle. Toimii myös Irish Coffeen nokipannuversioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt