Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kännykkä tai läppäri voi auttaa kumppanin löytämisessä, mutta se voi myös pilata parisuhteen. Kokosimme kokemuksia myös lukijoilta.

Älylaitteista on tullut niin keskeinen osa työ- ja vapaa-aikaamme, että ilman niitä on mahdoton tulla toimeen. Rajansa silti kaikella: silloin kun kännykkä, läppäri tai tabletti nakertaa parisuhdetta kolmannen pyörän lailla, on menty liiallisuuksiin.

Parisuhdeasiantuntijoiden mukaan on yhä yleisempää, että parisuhteet kärsivät älylaitteiden käytöstä. Joskus kyse voi olla jatkuvasta somettamisesta, joskus riippuvuudeksi kehittyneestä tietokonepelaamisesta.

Psyykkisen hyvinvoinnin keskuksen Komppi Oy:n pari- ja perheterapeutti Nona Avellán arvioi, että älylaiteriippuvuus on todella yleistä etenkin nuorilla. Sitä ilmenee kuitenkin myös keski-ikäisillä.

– Somettaminen tuntuu räjähtäneen käsiin, Avellán kuvaa.

Kun parisuhteen toinen osapuoli vilkuilee alinomaa kännykkää toisen seurassa, hän ei ole läsnä suhteessa. Tästä kärsivä osapuoli voi tuntea, ettei hän ole tärkeä kumppanilleen.

– Useat tutkimukset kertovat selkeää kieltä: älylaitteet tuovat todella helposti ongelmia parisuhteeseen ja vähentävät tyytyväisyyttä suhteeseen, sanoo Parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja, erityistason paripsykoterapeutti, psykologi Suvi Laru.

Parisuhdekursseja järjestävän Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen kertoo, että älylaitteen runsas käyttö voi haitata parisuhdetta monin tavoin.

– Parin vuorovaikutus heikkenee. Kotityöt jakautuvat epätasaisesti, kun toinen vain pelaa tai somettaa eikä hoida niitä. Seksielämäkin hiljenee, hän luettelee.

Usein etenkin pikkulasten vanhemmat kipuilevat näiden asioiden kanssa.

– Hyvin yleinen tilanne on se, että toinen vanhempi kokee, että hänen vastuulleen jäävät kaikki arjen askareet toisen älylaitteen käytön takia. Tämä tuottaa epäoikeudenmukaisuuden tunnetta, Avellán kertoo.

Näinä aikoina on äärettömän tärkeää, että parit laittavat älylaitteet sivuun työpäivän päätteeksi ja kohtaavat toisensa aidosti.

Suvi Laru

Ranssi-Matikaisen mukaan älylaitteista etenkin kännykän räplääminen jäytää parisuhteita.

– Kulkeehan puhelin koko ajan mukana.

Ranssi-Matikainen kertoo myös huolestuttavasta ilmiöstä: älylaitteesta voi ikään kuin tulla suhteen kolmas pyörä.

– Sen avulla sometetaan ja jaetaan omat positiiviset tunteet herkästi kavereille. Omalle kumppanille ei niitä kuitenkaan kerrota yhtä avoimesti, vaan hänelle puhutaan virallisemmin.

Myös muut asiantuntijat tunnistavat ilmiön.

– Älylaitteesta voi tulla ikään kuin suhteen henkinen kolmas pyörä. Se voi aiheuttaa toisessa osapuolessa mustasukkaisuutta ja tunnetta, ettei kumppani ole läsnä, Laru kuvailee.

Älylaitteen käyttö voi heikentää kumppanin luottamusta toiseen.

– Jos toinen käyttää kännykkää koko ajan, toinen voi tulla epäluuloiseksi: mitä kumppani oikein tekee? Tämä on usein pohjimmainen syy ongelmalle. Tilanteesta kärsivä on huolissaan siitä, onko hän enää tärkeä toiselle, Avellán arvioi.

Joskus älylaitteen käyttö voi tuntua toisesta myös pettämiseltä – varsinkin, jos kumppani kuluttaa ahkerasti aikuisviihdettä.

– Porno koetaan silloin kilpailijaksi, ja sen katselu voi vertautua uskottomuuteen, Ranssi-Matikainen kertoo.

Myönteistä on se, että ihmiset ovat laajalti havahtuneet älylaitteiden haittavaikutuksiin.

Ranssi-Matikaisen johtama yhdistys auttaa 1 200:aa paria vuodessa. Eniten tapahtumiin osallistuu 30–50-vuotiaita.

– Pareista noin viidesosa kamppailee älylaiteongelman kanssa. Älylaite on vieraannuttanut heidät toisistaan.

Riittävä tunneyhteys ja vuoropuhelu puuttuu suhteesta, jos toinen tai molemmat huomioivat enemmän kännykkää tai läppäriä kuin toisiaan.

– Viikoittain keskustelen tästä asiakkaitten kanssa vastaanotolla, Avellán kertoo.

Hyvin yleinen tilanne on se, että toinen vanhempi kokee, että hänen vastuulleen jäävät kaikki arjen askareet toisen älylaitteen käytön takia.

Nona Avellán

Jos älylaite hiertää suhteessa pitkään, se aiheuttaa helposti riitoja.

Asiantuntijoiden mukaan pelkkä älylaitteen käyttö ei ole yleensä syynä parisuhteen kariutumiseen.

– Se voi kuitenkin olla yhtenä syynä, Ranssi-Matikainen kertoo.

Jos suhteessa on samalla muitakin ongelmia, seurauksena voi olla ero.

Miten pari sitten pääsee eroon parisuhteen tulevaisuutta uhkaavasta älylaiteongelmastaan?

Asiantuntijoiden mukaan tärkeintä on motivaatio.

– Osapuolilla pitää olla tahtoa saada muutosta aikaan. Jos toinen vain painostaa toista vähentämään älylaitteen käyttöä eikä toinen halua tehdä niin, tilanne ei ole hedelmällinen, Ranssi-Matikainen huomauttaa.

Hän neuvoo tilanteesta kärsivää ottamaan ongelman rohkeasti esille ja puhumaan siitä rauhallisesti.

– Nalkuttaminen ei kannata.

Avellán sanoo, että parien kannattaa puhua tilanteesta avoimesti, rakentavasti ja rehellisesti. Osapuolten kannattaa sopia kalenteriin aika, jolloin he voivat keskustella yhdessä asiasta.

– On todella tärkeää, että molemmat kumppanit uskaltavat puhua aiheesta. Sille on aina jokin syy, miksi toinen ottaa etäisyyttä älylaitteen avulla. Yhdessä on hyvä pohtia, mitä tarvetta älylaite täyttää, Avellán korostaa.

Laru kehottaa pariskuntia laatimaan yhdessä säännöt yhteisistä somehetkistä tai kellonajoista, jolloin älylaitteita ei saa käyttää.

Kumppanit voivat myös sopia yhteisestä ajanvietteestä, joka korvaa älylaitteen käyttöä.

– Se voi olla vaikka yhdessä ulkoilua tai urheilua, Ranssi-Matikainen ehdottaa.

Laru suosittelee varsinkin nyt korona-aikana kiinnittämään huomiota älylaitteiden käyttöön. Kun suuri osa ihmisistä hoitaa työnsä etänä, kannattaa laitteiden käyttöä säännöstellä.

– Näinä aikoina on äärettömän tärkeää, että parit laittavat älylaitteet sivuun työpäivän päätteeksi ja kohtaavat toisensa aidosti. Katsotaan silmiin ja pidetään kädestä. Kun syödään yhdessä, ei räplätä kännykkää siinä samalla, Laru huomauttaa.

 Puolisolle voi lähettää kesken työpäivän vaikka Whatsapp-viestin, jossa lukee ”on ikävä” sydänmerkin kera.

Suvi Laru

Vaikka älylaitteet aiheuttavat paljon ongelmia, niistä voi olla myös paljon hyötyä parisuhteelle.

– Puolisolle voi lähettää kesken työpäivän vaikka Whatsapp-viestin, jossa lukee ”on ikävä” sydänmerkin kera, Laru antaa esimerkin.

Tekstiviestillä voi myös joskus sanoittaa omia tunteita paremmin kuin puhumalla.

– Jos tilanne on hankala, omista tunteista voi ensin kertoa kirjoittamalla vaikka Whatsapp-viestin. Sen jälkeen pariskunta voi puhua asiasta. Älylaite voi siis olla parin yhdistävä tekijä, Avellán kuvailee.

Älylaite voi lisätä kumppaneiden kommunikaatiota ja tuottaa hyvää mieltä.

– He voivat esimerkiksi katsoa Netflixistä elokuvaa ja keskustella yhdessä siitä, Ranssi-Matikainen sanoo.

– Joillekuille pareille virtuaalipelit ovat mukava yhteinen ajanviete, Avellán lisää.

Jos kumppanit asuvat etäällä toisistaan, älylaite on korvaamaton väline yhteydenpitoon.