Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Etsitkö kotimaasta kohdetta syyslomalle? Lapissa voit jo kokea revontulet ja ehkä ensilumenkin

Syksy on upeaa aikaa Lapissa. Päivällä lämpötila on vielä plussalla, lumi tekee vasta tuloaan ja tunturiin voi lähteä vaikkapa patikoimaan. Ruskan värjäämät lehdet ovat pudonneet koivuista, mutta maaruska on yhä tallella. Hyvällä onnella voi kokea ensilumen riemun.

Käsivarren alueella on tilaa olla ja voida hyvin, kaukana kaikesta.

Kun moni matkailupalvelujen tuottaja sulkee jo oviaan, Kilpisjärven Tunturimajat ja Peeralla toimiva Arctic Land Adventure (Vasaran Porotila ja lasi-iglut) houkuttelevat vieraita nauttimaan syksyisestä luonnosta.

– Olemme lokakuussa avoinna 8.–25.10. ja sitten tauon jälkeen avaamme jälleen marraskuussa tai viimeistään joulukuun alussa. Menemme ihan asiakkaiden kysynnän mukaan. Ja sitten ollaankin auki aina huhtikuun loppuun asti, Vasaran Porotilan Mia Vasara kertoo.

Revontuliaika on alkanut jo syyskuun alussa ja lokakuisina öinä taivaan tulet leiskuvat komeina. Lasi-Igluissa on pohjoiseen avautuva lasikatto, joten revontulia voi seurata vaikkapa vuoteesta. Iglut on varustettu täydellisesti ja tarjolla on myös aitoa lappilaista ruokaa, jossa yhdistyvät kolmen valtakunnan keittiöt – suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia makuja. Lappilainen, kolmen ruokalajin illallinen tarjoillaan tulisijan lämmössä kodassa.

Vasara Porotilan isäntä, Nils-Matti Vasara jatkaa sukunsa 600-vuotista poronhoitoperinnettä ja Nils-Matti on poromies jo 12:nnessa polvessa. Porotilaa ympäröi silmänkantamaton erämaa. Kalaisan Peerajärven vastarannalla kohoaa lähes kilometrin korkuinen Peeravaara, jonka yläpuolelle revontulet yleensä syttyvät.

Tilalla voi tutustua poromiehen päivärutiineihin ja talvella tilalla asusteleviin poroihin.

Järven vesi on kylmää ja kirkasta. Pyydyksiin voi tarttuu harjusta, taimenia, siikaa, haukea ja matikoita. Lisäksi ihan vieressä, vain kilometrin päässä, kulkee Suomen ja Ruotsin välinen kalaisa rajajoki.

– Tunnelmallisessa saamelaisten perinteisessä asumuksessa, Korvakodassa voi paistella itse makkaraa ja lähteä vaikkapa nauttimaan lisäpalveluna varattavan saunan ja paljun lämmöstä.

Saunan ja paljun lempeä lämpö rentouttaa lihasjännitystä ja virkistää mieltä.

Tilalla voi tutustua poromiehen päivärutiineihin ja talvella tilalla asusteleviin poroihin. Samalla puhellaan perinteisestä poronhoidosta, saamelaisesta kulttuurista ja elämänasenteesta.

– On ihanaa, kun meillä käy vieraita, jotka osaavat arvostaa tällaista kohdetta ja ovat kiinnostuneita saamelaisesta elämäntavasta ja kulttuurista, Vasara sanoo.

Vasaran Porotilalla Peeralla on tarjolla majoitusta neljässä lasi-iglussa. Kilpisjärven Tunturimajat kylän keskustassa tarjoaa majoitusta kuudessa hirsimökissä, joista on upeat näkymät saamelaisten pyhälle Saanalle. Kaikki kylän palvelut ovat kävelyetäisyydellä Tunturimajoilta.