Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ihmissuhteet | Tiina ja Jussi Liuskia luullaan vielä 10 vuoden jälkeen vastarakastuneiksi – "En voi kuvitella yksittäistä asiaa, jonka vuoksi olisi pakko erota"

Kulunut vuosi on lisännyt pariterapian tarvetta selvästi, sanoo pariterapeutti Elina Tanskanen. Koronaa ei kuitenkaan voi syyttää kaikesta.

Pari viikkoa sitten Tiina Liuski, 34, selaili verkkolehteä, kun huomio kiinnittyi verkkokyselyyn. Siinä tiedusteltiin, miten kulunut koronavuosi on vaikuttanut parisuhteeseen.

– Sanoin Jussille, että katsos, mikä kysely täällä on, ja että pitäisikö osallistua, Tiina Liuski kertoo.

Jussi Liuskilla, 39, ei ollut mitään ehdotusta vastaan. Hän on hanakka lähtemään kaikkeen uuteen mukaan. Sattui sopivasti olemaan joensuulaispariskunnan yhdeksäs hääpäivä, joten rakkausasioiden pohtiminen tuntui luontevalta.

Liuskit ovat monen muun parin tavoin tänä vuonna viettäneet enemmän aikaa yhdessä kuin ennen. Kun ulkomaanmatkoja ei ole voinut tehdä, energia ja rahat on suunnattu sisä- ja ulkoremontteihin.

Erityisopettajana työskentelevä Tiina Liuski joutui keväällä siirtymään etätöihin, ja tuolloin kotosalla olivat myös perheen 8- ja 9-vuotiaat tyttäret.

Raskaan ajoneuvon kuljettajalla Jussi Liuskilla työt jatkuivat normaalisti. Hänen arkivapaillaan koko perhe oli poikkeuksellisesti saman katon alla.

Epidemia on voinut antaa hyvän lisäsyyn viettää tiiviisti aikaa kahdestaan.

Elina Tanskanen

– Niinä päivinä Jussi huolehti tyttöjen kouluasioista ja minä sain keskittyä töihini, Tiina Liuski kertoo.

Kotityöt jakautuivat luontevasti jo ennen koronaa, mutta nyt niitä on tehty entistä tasa-arvoisemmin. Keväällä molemmat näkivät konkreettisesti, mitä kaikkea toinen kotona yksin ollessaan hoitaa.

– Minunkin järkeni käskee tarttumaan useammin imuriin, Jussi Liuski sanoo.

Aivan kaikkien parien yhteiselo ei ole ollut yhtä ruusuista kuluneen vuoden aikana.

Vuosi on lisännyt pariterapian tarvetta selvästi, sanoo pariterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, 43.

– Samaa sanovat kollegani, Tanskanen toteaa.

Kaikkia tuoreita parisuhdeongelmia ei kuitenkaan voi panna koronan piikkiin.

– Ei voi sanoa, etteikö koronalla olisi mitään vaikutusta, mutta ei sitä ratkaisevimpanakaan tekijänä voi pitää, Tanskanen toteaa.

Yleensä parisuhdeongelmat ovat olleet olemassa jo ennen koronaa, mutta epidemia on voinut tuoda ne korostetusti esille.

Tanskanen arvelee kuitenkin, että on myös paljon parisuhteita, joihin korona ei ole merkittävästi vaikuttanut.

Tavallinen tilanne korona-aikana on ollut se, että parisuhteen ongelmat ovat nousseet pinnalle keväällä, kesällä tilanne on kärjistynyt ja syksyllä haetaan apua.

Jos pariskunnalla on kovin erilainen käsitys siitä, miten koronarajoituksiin pitäisi suhtautua, riitoja on voinut syntyä.

– Niissäkin keskusteluissa taustalla ovat muun muassa samat arvo- ja persoonallisuuskysymykset kuin muissakin aihealueissa, joista ollaan merkittävästi eri mieltä, Tanskanen muotoilee.

Myös lähisuhdeväkivalta ja päihteiden ongelmakäyttö on joissakin kodeissa lisääntynyt viime aikoina.

Toisaalta korona on voinut parantaa parisuhdetta ja kodin ilmapiiriä.

– Elämä on ehkä ollut jo vuosia kiireistä, ja nyt korona on ajanut pariskunnan kotiin etätöihin. Vapaa-ajanviettotavat ovat muuttuneet ja harrastukset jääneet tauolle. Stressitasot ovat laskeneet, ja on ollut enemmän yhteistä aikaa puolison kanssa, Tanskanen kuvailee.

Sekin vaikuttaa, miten pitkästä kumppanuudesta on kyse. Jos yhteistä historiaa on takana jo vuosia tai vuosikymmeniä, pariskunnalla voi olla kokemusta erilaisista vaikeuksista ja niistä selviämisestä.

Aivan tuoreet suhteet ovat voineet hyötyä poikkeusajoista. Tanskasen mukaan jotkin alkuvuonna syttyneet romanssit ovat saaneet hyvinkin intensiivisen lähtölaukauksen koronan ansiosta.

– Epidemia on voinut antaa hyvän lisäsyyn viettää tiiviisti aikaa ihan vain kahdestaan.

Tiina Liuski kertoo kuulleensa tuttavapiiristään lukuisia erouutisia kuluneen vuoden aikana.

– On tietenkin vaikea sanoa, onko syynä korona vai ei. Voi olla, että neljänkympin lähestyvä ikäkin vaikuttaa asiaan, hän pohtii.

Liuskin pariskunnalle koronasta on kuitenkin varmuudella seurannut ainakin yksi hyvä asia: he ovat alkaneet käydä yhdessä juoksulenkeillä.

Molemmat ovat liikunnallisia, mutta yhteistä liikuntaharrastusta ei ennen tätä vuotta ole ollut.

– Itselläni on ollut tapana käydä salilla ja jumpissa, ja kun se ei ollut keväällä mahdollista, aloin kävellä lenkkejä. Vähitellen Jussi lähti niille mukaan, ja kesällä siirryimme kävelystä juoksuun.

Jääkiekkoa harrastava Jussi vahvistaa tarinan.

– Kun ei enää kävellen pysynyt perässä, oli pakko ruveta juoksemaan.

Tanskanen muistuttaa, että toimivassakin suhteessa on hyvä tiedostaa puhumisen tärkeys.

Hän uskoo, että koronapandemian alku sai ihmiset ajattelemaan asioita. Tämän vuoksi moni pari antautui keväällä spontaaneihin keskusteluihin keskenään.

– Nyt voi olla aika uudelle keskustelulle. Siinä voisi pohtia, miten viime kuukaudet ovat menneet, mitä on opittu, mikä on toiminut ja mitä me tarvitsemme. Erityisen viisasta on koronan aikana pohtia, mihin voimme itse vaikuttaa ja mihin emme.

Tanskanen kehottaa juttelemaan asioista jo ennen kuin ongelmat kasaantuvat ja kasvavat.

– Kill the monster while it's a baby, kuten sanotaan. Eli nujerra hirviö, kun se vielä on pieni.

Tanskanen kannustaa etenkin korona-aikana luovuuteen ja leikkisyyteen, jos se suinkin on mahdollista.

– Nyt kannattaa ideoida yhdessä, mistä saisi iloa ja vaihtelua arkeen sekä voimia niin tähän pimeään kauteen kuin poikkeustilanteeseen.

Liuskit ovat olleet yhdessä runsaat kymmenen vuotta. Yhteisten tyttärien lisäksi Jussi Liuskilla on kolme vanhempaa lasta edellisestä liitosta.

Uusperhekuvioiden vuoksi he kävivät monia tärkeitä keskusteluja jo suhteen alussa. Kumppanin ajatukset ja arvot tulivat tutuiksi.

Koronavuosi on lisännyt pariskunnan henkistä ja fyysistä läheisyyttä entisestään. Tunteista puhuminen ei ole koskaan ollut heille vaikeaa.

– Meillä on ollut alusta asti yhteinen sävel. On vaikea kuvitella jotakin yksittäistä asiaa, jonka vuoksi olisi pakko erota, Tiina Liuski sanoo.

– Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, me täydennämme toisiamme, Jussi Liuski jatkaa.

Jotkut kaverit ovat sanoneet heille, että he vaikuttavat vieläkin vastarakastuneilta.

– Kun katson Jussia, minusta tuntuu välillä, että vastahan me tapasimme, Tiina Liuski sanoo.

Jussi Liuski on samaa mieltä ajan kulusta.

– Sellaista se on, kun seura miellyttää.

Poimintoja verkkokyselystä

Olemme olleet naimisissa 20 vuotta. Pitkästä aikaa olemme olleet pariskunta, emme vaan äiti ja isä. Tuntuu että jokin lukko on avautunut.

Nainen, ikä ei tiedossa

Suhteemme vain vahvistuu kriiseissä. Olemme joukkue, joka pelaa samaan maaliin. Korona on pikkujuttu.

Mies, 36–50 vuotta

Kesälomalla olivat tunteet kireällä. Koronan pelon vuoksi lomasuunnitelmat peruuntuivat, ja se turhautti.

Nainen, 26–35 vuotta

Vuosi 2020 on ollut elämäni paras. Menemme naimisiin ensi vuonna.

Mies, 36–50 vuotta

Asumme eri paikkakunnilla. Olemme tavanneet vähemmän, mutta toisaalta tapaaminen pitkän tauon jälkeen on normaalia mukavampaa.

Nainen, 51–65 vuotta

Etätyö on lisännyt (rennomman) seksin määrää, koska sitä on nyt syksyllä voinut harrastaa myös päivällä.

Nainen, 36–50 vuotta

Baarien sulku toi alkoholinkäytön kotiin, vaikka toisin sovittiin. Nyt on tehty eropäätös.

Nainen, 36–50 vuotta

Etätyön ansiosta olemme päässeet syömään päivittäin lounaan yhdessä ja lenkille, kun on vielä valoisaa.

Nainen, 26–35 vuotta

Olemme huomanneet, kuinka paljon 32 yhteisen vuoden jälkeen rakastamme toisiamme ja perhettämme.

Nainen, 51–65 vuotta