Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Korona vei turistit Las Palmasista, Phuketista, Tallinnasta ja Roomasta – "Säikähdin, kun näin asiakkaan liikkeessä", virolainen lasitaiteilija Laura Šmideberga sanoo

Kamala vuosi on tuonut mukanaan jotain hyvääkin: monessa paikassa ilma on puhdistunut, ja paikalliset asukkaat nauttivat rauhasta.

Korona runteli viime vuonna maailmaa monin tavoin. Yksi suurista kärsijöistä on matkailuala.

Suomalaisten suosikkikohteissa on nyt hiljaista, ja moni matkailusta elantonsa saava on joutunut laittamaan yrityksensä kiinni ainakin väliaikaisesti.

Toisaalta hirveästä tilanteesta on seurannut jotain positiivistakin. Ilma on monessa paikassa puhtaampaa kuin aikoihin, ja osa paikallisista asukkaista arvostaa rauhallista katukuvaa. Silti kaikilla on yksi toive: kunpa pandemiasta päästäisiin pian eroon.

"Tallinnasta tuli kuin aavekaupunki"

Elämä Tallinnan vanhassa kaupungissa hiljeni koronarajoitusten alettua. Kesällä tilanne koheni hieman, mutta nyt koronan vaikutukset näkyvät rajusti.

– Täällä on erittäin hiljaista verrattuna siihen, millaista pitäisi olla tähän aikaan vuodesta. Joka kolmas liike on suljettu, kertoi Mestareiden pihassa lasistudiota pitävä Laura Šmideberga ennen joulua.

– Ravintoloita, kauppoja ja kahviloita on sulkenut ovensa pysyvästi. Myös tunnettu ravintola Peppersack teki konkurssin.

Maamerkkinä toimiva Olde Hansa on auki rajoitetusti, kolmen kerroksen sijaan auki on vain alakerta.

– Moni lopettanut yritys toimi venäläisten omistamissa kiinteistöissä. Ne eivät saaneet mitään helpotuksia vuokriin.

Šmideberga työskentelee usein myöhään ja kertoo iltaisin olleensa monesti ainoa ihminen koko korttelissa.

– Tästä tuli kuin aavekaupunki.

Myös Š midebergan putiikista tuli hiljainen.

– Olin jo tottunut siihen, ettei täällä käy ketään. Eräänä päivänä joku tuli sisään, ja minä oikein säikähdin, kun näin asiakkaan liikkeessä, koruntekijä nauraa.

Yritys sinnittelee uuden korusarjan ansiosta. Se syntyi harmituksen tunteesta.

– Mieheni jäi koronan takia ilman töitä, ja minun liikkeeni hiljeni. Meillä oli 20 euroa rahaa, ja minua alkoi suututtaa.

Šmideberga purki tunteensa virukselta näyttäväksi koruksi.

– Pääsin kertomaan niistä televisioon, ja seuraavana aamuna oven takana oli jono tallinnalaisia.

Monelle tallinnalaiselle käynti oli ensimmäinen, sillä he eivät yleensä asioi kaupungin vanhassa osassa.

Paikallinen lehdistökin kiinnostui korusarjasta. Šmideberga avasi myös nettikaupan.

– Korujani ostavat nyt monet hoitoalan ihmiset ja koronan sairastaneet. Koronakorusta tuli moderni talismaani.

Nyt turistien sijaan vanhassa kaupungissa käyvät paikalliset ostamassa virolaisia tuotteita. Kotimainen työ ja design on löydetty aivan uudella tavalla.

Entistä menoa ei ole ikävä.

– Toivon, että myös palaavat turistit ovat vastuullisia eivätkä osta vain Kiinassa tehtyjä matkamuistoja, Šmideberga esittää.

"Yli puolet sukelluskeskuksista on suljettu"

Thaimaahan julistettiin hätätila 26. maaliskuuta, ja kaupalliset lennot kiellettiin huhtikuun alussa. Ulkonaliikkumiskielto oli tiukka, ja jokainen kaupunginosa suljettiin vielä erikseen.

Kaupunginosat avautuivat pääosin kesäkuun puolivälissä.

– Paikallinen turismi on alkanut pikkuhiljaa lisääntyä kahden kuukauden aikana. Esimerkiksi Phuketissa vierailee tällä hetkellä viikonloppuisin turisteja Bangkokista ja Thaimaan pohjoisosista, kertoo Into Dive Center -sukellusyritystä pyörittävä Anna Pesonen.

Phuketissa turistien puute näkyy Pesosen mukaan etenkin länsirannikon turistirannoilla.

– Siellä suurin osa ravintoloista, kaupoista ja hotelleista on suljettuina eikä ihmisiä juurikaan näy liikkumassa kaduilla, hän sanoo.

Kaupunkialueella elämä on hyvin tavanomaista.

– Ainoana erona on se, että liikenteestä puuttuvat lähes kokonaan suuret turistibussit, turisteja kuljettavat minivanit ja epävarmasti skoottereitaan ajavat turistit.

Phuketin koronatilanne on ollut jo jonkin aikaa rauhallinen, eikä se ehtinyt yltyä keväälläkään kovin pahaksi.

Thaimaan valtio on kehittänyt erilaisia elvytyspaketteja, joiden avulla on tarkoitus kasvattaa kotimaan matkailua. Tällaisia ovat muun muassa thaimaalaisille tarjotut pidennetyt viikonloppuvapaat.

Yli puolet Phuketin sukelluskeskuksista on koronan vuoksi suljettu väliaikaisesti tai pysyvästi. Pesonen on pitänyt yrityksensä auki, mutta moni muu suomalaisten johtama sukellusyritys on kiinni.

Hän odottaa jo seuraavaa kautta.

– Saamme jatkuvasti kyselyitä siitä, milloin Thaimaahan on taas mahdollista matkustaa. Sen perusteella arvioimme, että tulevaisuus näyttää valoisalta, kunhan maltamme odottaa tämän tilanteen rauhoittuvan, hän toteaa.

Vaikka koronatilanne koettelee kovasti matkailuyrittäjiä, jotain hyvääkin se on tuonut mukanaan. Pesosen mukaan ilma on selkeästi puhtaampaa kuin ennen.

Syy on se, että lentokoneita ja pikaveneitä kulkee paljon tavallista vähemmän.

– Tällä hetkellä 60 kilometrin päässä olevat Phi Phin saaret näkyvät Phuketin itärannikolta kirkkaasti päivittäin. Aikaisempina kausina on ollut useita päiviä, jolloin Phi Phita ei erota horisontista.

Turistimassat kuormittavat luontoa, etenkin koralleja. Esimerkiksi aurinkorasvoista liukenevat kemikaalit vaalentavat koralleja, ja tämä on nyt suosituimmilla snorklausalueilla vähentynyt.

”Maskitta liikkumisesta 100–600 euron sakko”

Kanariansaarilla koronan aiheuttamaa tautia on ollut Manner-Espanjaan verrattuna varsin vähän. Saarilla on kuitenkin maskipakko.

Maski pitää olla kasvoilla jo kodista lähdettäessä rappukäytävässä, kertoo Turusta kotoisin oleva hieroja ja ravintovalmentaja Vilma Kohonen. Hän asuu ja työskentelee toista talvea Las Palmasissa.

– Jos maskia ei pidä, poliisi sakottaa tai ainakin huomauttaa. Sakko on 100–600 euroa poliisista ja vähän myös pärstäkertoimesta riippuen, Kohonen kertoo.

Maskipakosta on poikkeuksia. Rannalla ei tarvitse pitää maskia, jos ottaa aurinkoa, ui tai juoksee. Mutta jos kävelee rantaa edestakaisin, maski on oltava.

– Ravintolassa pitää olla maski aina siihen asti, että saa eteensä juomaa tai ruokaa. Kaikilla on sitten vähintään tilkka vettä lasissa koko ajan, jotta saa olla maskitta.

Monissa isoissa liikkeissä vartijat valvovat käsien desinfioimista ja turvavälejä ja huomauttavat, jos ne laiminlyödään.

– Ja esimerkiksi Ikeaan mennään kuumetta mittaavien lämpökameroiden läpi.

Turistien puute näkyy katukuvassa, mutta Kohosen mukaan paljon rajummin se näkyy tunnetuissa lomakohteissa Playa de Inglesissa ja Maspalomasissa.

– Rannoilla viettää aikaansa nyt poikkeuksellisen paljon paikallisia varsinkin viikonloppuisin.

"Rooma on puhdas ja hiljainen"

Roomassa asuva Magali de la Reina kuuluu niihin, jotka iloitsevat ikuisen kaupungin turistikadosta.

– Roomassa on tällä hetkellä vain muutamia turisteja. Kesällä heitä oli historiallisessa osassa kaupunkia enemmän. He käyttäytyivät huonosti, aivan kuin Rooma olisi heidän leikkikenttänsä. Onneksi he ovat nyt poissa, roomatar sanoo.

Kaupunki onkin nyt aikaisempaan verrattuna rauhallisempi, tunnelma on rento ja kaupunki on siisti.

– Meille täällä asuville tilanne on ihanteellinen. Bussit ja maanalainen ovat tyhjiä, ja voimme kulkea töihin ja kotiin ilman että meidän tarvitsee taistella tiemme turistilaumojen läpi.

Kadut ovat tyhjiä myös siksi, että roomalaiset ovat sulkeutuneet koteihinsa ja rajoittavat sosiaalisia kontaktejaan. Tautitilanne on ollut vaikea.

– Paljon ihmisiä on kuollut, myös nuoria ihmisiä. Pelko elää siksi keskuudessamme, Magali de la Reina toteaa.

Matkailijoiden puute ja koronarajoitukset ovat koetelleet kovalla kädellä pienyrityksiä, etenkin matkailualalla.

– Moni teki konkurssin jo ensimmäisen sulun aikana. Se on surullista. Tämän vuoksi monet matkailualalta elannon saaneet perheet ajautuvat köyhyyteen. He eivät tiedä, miten selviävät. Pelko tulevasta aiheuttaa paljon huolta.

Magali de la Reina pystyy silti näkemään tilanteessa myös valoisan puolen.

– Hiljaisuus ja rauha on ennennäkemätöntä. Ilma on puhdas, mikä sekin on aivan uutta Roomassa.

– Myös oma kiire ja stressi ovat helpottaneet, ja jopa keskikaupungin kaaos on poissa.

Elämä keskittyy nyt kotiin. Kirjat, käsityöt ja lemmikit auttavat kestämään koronasulkua. Ja uudenvuoden juhlallisuudetkin menevät tänä vuonna monelle tutulla kaavalla: kotona.

– Teemme hyvää ruokaa ja otamme netin kautta yhteyttä ystäviin.