Hyvinvointi | Ristiriitaiset ulkonäköpaineet pakottavat törsäämään – "Luonnolliselta näyttämiseen käytetään paljon aikaa ja rahaa"
Jenna Vuorenmaan mukaan ulkonäköpaineet näkyvät myös kavereiden kesken. Kavereiden kanssa vertaillaan meikkaamista ja vaatteita. Siitäkin jutellaan, miksi paineita tulee. Tomi Kangasniemi
Korona-aika on tuonut monelle helpotusta arkeen, kun omaan ulkonäköön ei tarvitse panostaa niin paljon.
Ulkonäköpaineet ovat monille tuttuja. Kauneudenhoitoalaa opiskeleva Sinna Suni, 17, kertoo kärsineensä niistä lapsesta saakka.
– Todennäköisesti niitä on kaikilla. Minua on kiusattu, ja se on alentanut omanarvontuntoani. Siitä on tullut ilkkumista, jos olen liikkunut sortseissa ja t-paidassa.
Suni kertoo, että paineet ovat vaikuttaneet myös hänen rahankäyttöönsä. Meikkaamisen hän aloitti jo ala-asteen toisella luokalla.
– Olen käyttänyt paljon rahaa ihonhoitotuotteisiin ja meikkeihin sekä vaatteisiin, että näyttäisin paremmalta. Olen laittanut hiuksia ja pitänyt ihoa hyvässä kunnossa, ettei minua nälvittäisi.
Suni toivoo, ettei hänen tarvitsisi käyttää meikkeihin niin paljon rahaa. Ennen korona-aikaa meikkiin ja ihonhoitotuotteisiin kului 50–100 euroa kuussa. Korona-aika on vähentänyt paineita myös rahankäyttöön.
– Se on ollut hyvä asia, kun on voinut olla kotona eikä ole tarvinnut meikata.
Kaikki ihannoivat finnittömiä ja pitkiä blondeja.
Sinna Suni
Samansuuntaisia ajatuksia on kauneudenhoitoalaa opiskelevalla Jenna Vuorenmaalla, 16. Hän kertoo kokevansa jatkuvia ulkonäköpaineita. Takana on myös kiusaamista, mutta netti ja sosiaalinen media vaikuttavat paineiden muodostumiseen.
– Sitä vertailee itseään kaikkeen, mitä niistä näkee. Minua kiinnostavat esimerkiksi muotiohjelmat. Niissä aina sanotaan, että tietynlaiset vaatteet on helpompi ommella, kun ei ole muotoja. Sieltäkin tulee paineita.
Vuorenmaa kertoo, että ulkonäköpaineet näkyvät myös rahankäytössä. Meikkeihin hänellä kului ennen korona-aikaa satasen verran kuussa. Viime aikoina meikkaaminen on vähentynyt, kun ei tarvitse lähteä kotoa.
– En enää meikkaa erityisen usein. Tykkään siitä, että voi olla näin ja saa nauttia elämästä.
Meikkaamattomuutta on helpottanut sekin, että luonnollisuus on nyt muotia.
– En enää erotu joukosta, jos jätän meikkaamatta. Se on helpottavaa. Muistan, kun olin kerran yläasteella ilman meikkiä, niin heti joku kysyi, että miksi näytät tuolta.
Sinna Sunilla on ollut pienestä asti ulkonäköpaineita. Sosiaalisella medialla on nykyisin suuri merkitys paineiden luomisessa. Sunin mukaan hyvää somevaikuttamista on olla oma itsensä. Tomi Kangasniemi
Miten ulkonäköpaineita voisi sitten lievittää? Sosiaalisessa mediassa kuvat korostuvat, ja Sunikin kertoo, miten hän vertailee itseään hoikkiin malleihin. Välillä somevaikuttajat julkaisevat itsestään myös meikittömiä kuvia tai esittelevät, miten heilläkin on selluliittia. Näillä ei kuitenkaan ole Suniin toivottua vaikutusta.
– Kaikki ihannoivat laihoja tai luonnonkauniita, finnittömiä ja pitkiä blondeja. Jos joku sanoo minulle, että olet hyvä noin, en silti koe niin, vaikka tietäisin hänen tarkoittavankin sitä, Suni toteaa.
Toisaalta some mahdollistaa Sunille, että siellä hän voi olla oma itsensä. Hän tekee Tiktok-videoita 27 000 seuraajalleen.
– Välillä tulee huonojakin kommentteja, mutta ei niistä pidä välittää.
Sunin mukaan tärkeintä joka tapauksessa olisi, että ihmiset eivät vääristelisi kuviaan erilaisilla filttereillä ja meikitönkin saisi olla, jos niin haluaa.
– Ihmisten ei pitäisi puuttua toisten meikkeihin tai meikkaustaitoihin. Nuoret ovat usein niin rankkoja. Arvostellaan, vaikkei edes tunneta.
Erikoistutkija Erica Åberg muistuttaa, että aikuisilla on ulkonäköpaineita siinä missä nuorillakin. Turun yliopisto
Vuorenmaan mukaan jotkut asiat ovat onneksi kehittyneet parempaan suuntaan. Esimerkiksi vaatekauppoihin on tullut erilaisia mallinukkeja, ja kaupat myyvät isompikokoisten vaatteita. Instagramissakin näkyy enemmän naisia, joilla ei ole meikkejä.
– Minua helpottaa, jos mainosten mallikuvat eivät ole muokattuja ja kaikki naiset ja miehet niin stereotyyppisen hyvännäköisiä. Sekin auttaisi, että olisi ihan ”fine”, jos kasvot eivät ole täysin tasaiset. Ja että silti pääsisi muotikuviin. Uskon, että hitaasti se siihen suuntaan meneekin.