Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkaoppaat | Timo Mällinen miettii, pitääkö hänen muuttaa Gran Canarialta kesäksi Suomeen maatilatöihin – korona toi kysymysmerkin matkaoppaan työhön

Timo Mällisen koti ja työpaikka sijaitsevat Gran Canarian Playa del Inglésissa, jossa hän hoitaa Tjäreborgin kesä- ja talvikohteiden järjestelyjä toimistossa.

Gran Canarialla on nyt oivallinen rantasää, mutta lomailijoita on saarella huomattavasti normaalia vähemmän.

Pian ratkeaa, miten lähikuukausina on töitä tiedossa, kertoo Tjäreborgin matkaopas Timo Mällinen, 43.

– Talvikausi loppuu huhtikuussa, ja silloin pitäisi aloitella Rodoksen, Mallorcan ja Kreetan kesäkausia. Nyt katselemme, alkavatko tartuntamäärät laskea ja voiko kesäkohteisiin matkustaa. Jos kohteita ei avata, voi olla, että jään kokonaan tai puoliksi lomautetuksi, Mällinen pohtii.

Hän uskoo, että lomamatkoja voidaan joka tapauksessa järjestää entiseen tahtiin aikaisintaan loppukesästä.

Mällisen koti ja työpaikka sijaitsevat Gran Canarian Playa del Inglésissa, jossa hän hoitaa Tjäreborgin kesä- ja talvikohteiden järjestelyjä toimistossa. Jos koronatilanne paranee, hän saattaa lähteä myös johonkin kesäkohteeseen töihin.

Hän on asunut Inglésissa kolme vuotta. Viimeksi kulunut vuosi on ollut täysin erilainen kuin kaksi edellistä.

Turisteja on 85–90 prosenttia vähemmän kuin normaalisti.

Timo Mällinen

Ensimmäiset matkailurajoitukset iskivät maaliskuussa 2020. Silloin ensimmäisiä asiakkaita alettiin lähettää Kanariansaarilta kotiin, Ruotsiin. Parin viikon kuluttua Inglés oli yhtäkkiä autio.

– Silloin vasta tajusin, kuinka vakava tilanne on. Toimistohommat jatkuivat vielä viikon, ja sitten jäin lomautukselle. Pysyin täällä, koska lämpimässä on kivempi olla eristyksissä kuin Suomen loskassa, Mällinen naurahtaa. Lomautus kesti huhtikuusta lokakuuhun. Mällinen myöntää, että alkukesästä koronatilanne alkoi jo tylsistyttää.

– Päivät menivät kämppää siivotessa. Sitten ei enää jaksanut katsoa telkkariakaan, ja lenkkireitit kävivät liian tutuiksi.

Lokakuussa Mällinen pääsi viimein takaisin kokopäivätöihin, kun Ruotsista sai matkustaa Kanariansaarille.

– Koko talven sieltä on tullut viikoittain kaksi lentoa Gran Canarialle ja yksi Teneriffalle.

Mällinen kertoo, että olo on helpottunut, kun elämään on palannut normaali päivärytmi.

– Olen arjet töissä, kahdeksan tuntia päivittäin. Kahtena päivänä olen etänä ja kolmena toimistolla.

Nyt olisi perinteisesti huippusesonki, mutta Gran Canarialla siitä ei näy merkkejä.

– Täällä on tosi väljää. Hotellien käyttöaste on ollut vain 20 prosenttia, ja monet hotellit ovat kiinni. Turisteja on 85–90 prosenttia vähemmän kuin normaalisti, Mällinen arvioi.

– Matkailijat ovat lähinnä ruotsalaisia. Myös virolaisia, saksalaisia, sveitsiläisiä ja espanjalaisia turisteja on näkynyt.

Mällisen mielestä Gran Canarialle on melko turvallista matkustaa, sillä koronatilanne on verrattain hyvä. Siellä on maaliskuussa höllennetty rajoituksia, koska tautitapaukset ovat vähentyneet. Esimerkiksi 15. maaliskuuta noin 865 000 asukkaan saarella paljastui 67 uutta tapausta.

– Tartuntaluvut ovat tosi alhaiset verrattuna Manner-Espanjaan. Saarella ihmisten liikkumista on helppo rajoittaa, Mällinen selittää.

Kanarialle pääsee vain näyttämällä negatiivisen koronatestin.

Viime aikoina Gran Canaria on tarjonnut turisteille tekemistä suhteellisen normaalisti. Pääosa autovuokraamoista, baareista, kaupoista, liikuntapaikoista ja ravintoloista on päivisin auki.

– Ravintolapöydässä saa olla enintään neljä henkeä ja sisäliikuntatiloissa kuusi.

Saarella on ollut iltaisin ulkonaliikkumiskielto – ulkona saa liikkua vain välttämättömistä syistä, kuten kaupassa käynnin takia.

Maskipakko on voimassa julkisissa tiloissa.

Mällinen myöntää, että korona-aika on ollut henkisesti raskasta, mutta siitä on selvitty. Oppaat ovat tukeneet toinen toisiaan.

– Käymme kahdesti viikossa syömässä yhdessä ja joskus autoajelulla. Ihan hyvin kollegatkin ovat kestäneet tätä, mutta kaikki ovat olleet vähän tylsistyneitä, kun ei ole mitään tekemistä. Se, mitä pystyy tekemään, on jo moneen kertaan tehty.

Mahdollisuus matkustaa Suomeen on auttanut suomalaisia oppaita. Mällinen vietti siellä heinäkuun ja nyt helmikuun.

– Olen matkustanut Suomeen turvallisuusohjeiden mukaan, ja olen ollut siellä karanteenissa. Muualle en ole korona-aikana reissannutkaan, Mällinen kertoo.

Hän sanoo pärjänneensä korona-aikana taloudellisesti ihan hyvin. Hän sai lomautusaikana matkailutyöntekijöille myönnettyä Espanjan valtion korona-avustusta, joka on 70 prosenttia palkasta.

Mällisen mukaan matkaoppaan alkupalkka on Espanjassa pienempi kuin Suomessa, mutta edut ovat paremmat.

– Työnantaja maksaa täällä lähes kaiken: asunnon, puhelinliittymän, eläkemaksut, vakuutukset, vuokra-auton käytön. Ja peruselintarvikkeet ovat paljon halvempia kuin Suomessa, Mällinen selvittää.

Mällisellä ei ole valmiina varasuunnitelmaa tulevaisuuden varalle, koska hän sanoo olevansa vankkumaton optimisti. Hän toivoo, että kesäkohteet avataan.

– On tietysti mahdollista, että muutan kesäksi Suomeen ja yritän etsiä sieltä töitä, hän tuumii.

– Olen työskennellyt aiemmin maatiloilla, ja se voisikin olla yksi vaihtoehto. Toisaalta se oli yksi syy, miksi lähdin oppaaksi – maatilatyöt eivät maistuneet.