Matkailu | "Jos lähtee reissulle pohjoiseen, kannattaa katsoa valmiiksi paikat wc:n tyhjennykseen" – Matkailuajoneuvon rattiin tarttuu nyt yhä useampi ensikertalainen
2
Kalle Louhiniitty muistuttaa, että auto kannattaa huoltaa ennen matkoja hyvin. Tällöin reissuista voi nauttia huoletta. Sami Lettojärvi
Katso isompi kuvaLahtelainen Kalle Louhiniitty innostui matkailuautoilusta viisi vuotta sitten ja on hankkinut tämän auton tilalle jo uudemman. Tämän Fordin ottaa kesäksi käyttöönsä miniä Hanna-Lotta Louhiniitty, joka suuntaa kesäksi töihin Vuokattiin ja majoittuu leirintäalueella. Sami Lettojärvi
Hanna-Lotta Louhiniitty käyttää appivanhempiensa matkailuautoa kesäkotinaan. Sandy Lahti ja Katri Salmi tekivät unohtumattoman karavaanarireissun, johon mahtui muun muassa ukkosmyrsky ja jatkuvaa auton hajoamista.
Ford-merkkisellä matkailuautolla on ikää jo lähes kolmekymmentä vuotta. Silti se ei ole jättänyt ainakaan viimeisintä omistajaansa, Kalle Louhiniittyä, 60, koskaan tien päälle.
– Ensin hirvitti ostaa näin vanha auto. Mutta tämä on ollut luotettava vehje, kun sen on huollattanut joka kesä.
Tänä kesänä matkailuauton saa käyttöönsä Louhiniityn miniä Hanna-Lotta Louhiniitty, 30. Hän ei kuitenkaan lähde sillä kiertelemään vaan käyttää autoa majapaikkanaan.
Lahtelainen Louhiniitty menee kesäksi työharjoitteluun Vuokattiin ja majoittuu auton kanssa leirintäalueella. Hinnaksi tulee noin kolmelta kuukaudelta hiukan yli 300 euroa, sisältäen myös sähkökulut.
– Tämä on kotini pienoiskoossa kesän ajan. Vuokatissa on paljon ulkoaktiviteetteja. Tutustun varmasti myös uusiin ihmisiin.
Matkailuauto toimii Hanna-Lotta Louhiniityn kotina kesän ajan. Sami Lettojärvi
Pari vuotta sitten Hanna-Lotta Louhiniitty kiersi samalla autolla Suomea miehensä ja kaveripariskunnan kanssa ensimmäistä kertaa. Viikon mittaan he kävivät muun muassa Mikkelissä, Kolilla, Vuokatissa, Rovaniemellä, Oulussa ja Hangossa.
– Yövyimme joka paikassa vain yhden yön. Ehkä olisi mukavampi viettää samassa paikassa vähän enemmän aikaa.
Leirintäalueilla kaikki sujui hyvin.
– Se oli kesäkuun alkua, ja oli vielä tosi hiljaista. Nythän tilanne on toinen. Porukkaa saattaa olla liikkeellä enemmän kuin viime vuosina, Louhiniitty sanoo.
Louhiniitty opiskelee palveluliiketoimintaa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja erikoistuu kestävään gastronomiaa.
Häntä kiinnostaa, miten ekologisuuden voi huomioida karavaanarielämässä.
– Kun pesee pyykkiä tai tiskiä, vesiä ei tietenkään lasketa luontoon. Voi myös valita erilaisia biohajoavia tuotteita. Tässä autossa on sisällä led-valot.
Astiat ja tekstiilit Louhiniitty on hankkinut kirpputoreilta ja lähipiiristään. Mukaan lähtee ruoanlaittoa varten myös airfryer.
Hanna-Lotta Louhiniittyä kiinnostaa, miten karavaanarielämää voi viettää mahdollisimman ekologisesti. Sami Lettojärvi
Kalle Louhiniityn karavaanariharrastus alkoi viitisen vuotta sitten. Hän kertoo jääneensä heti koukkuun.
– Pienuus on hauskaa ja kodikasta. Autossa on hyvä nukkua, varsinkin kun sade ropisee kattoon.
Jokin aika sitten Louhiniitty hankki myös uudemman matkailuauton. Siinä on entistä paremmat tilat. Välillä mukana kulkee kaksi lastenlasta.
Kalle Louhiniittyä ovat viehättäneet erityisesti reissut Norjaan.
– Siellä on upeat paikat. Suhtautuminen matkailuautoihin on parempaa kuin Suomessa. Teidenvarsilla on paljon vessantyhjennyspaikkoja. Pohjois-Suomessa ne ovat harvassa.
Kalle Louhiniitty antaa ensimmäistä kertaa karavaanareiksi ryhtyville muutaman vinkin. Autoa kannattaa kokeilla ja huoltaa kaikki ajoissa kuntoon, jotta matkan varrella ei tulisi ikäviä yllätyksiä. Jos kuitenkin tulee, hyvä apu on Autoliiton karavaanaritiepalvelu.
Jos ei ole koskaan ajanut tavallista henkilöautoa isommalla autolla, ajamista kannattaa harjoitella ennen matkaa.
– Ja jos lähtee vaikka reissulle pohjoiseen, kannattaa katsoa valmiiksi paikat, joissa wc:n tyhjennys onnistuu.
– Roskia ei saa jättää mihinkään, se pitää muistaa.
Tien päällä Louhiniitty päästää yleensä vähintään ammattiautoilijat ohi, jos kulkee hitaammin kuin nämä. Tiellä karavaanari tervehtii muita karavaanareita kättä heilauttamalla.
Yksi asia on Louhiniityn mielestä matkaan lähtevälle erityisen tarpeellinen:
– Seikkailumieli.
YstävyksetSandyLahti, 42, ja Katri Salmi, 36, lähtivät viime kesänä ensimmäistä kertaa reissuun matkailuautolla. Kummankin perheet jäivät viikoksi kotiin, kun kaksikko hurautti matkaan heinäkuussa.
– Bongasin edullisen asuntoauton, hinta oli viikolta vain 350 euroa. Päätimme lähteä viettämään bestisaikaa, Sandy Lahti kertoo.
Fiat, jolla oli ikää lähemmäs 30 vuotta, osoittautuikin hivenen hankalaksi matkakumppaniksi.
– Toistuva auton hajoaminen oli reissussa parasta ja kamalinta. Monille se olisi ollut varmaan kauhujen reissu, Katri Salmi sanoo.
– Meille se oli seikkailu, Sandy Lahti lisää.
Sandy Lahden ja Katri Salmen ensimmäisellä matkailuautoreissulla kaikki ei mennyt ihan putkeen, mutta muistot ovat hauskoja. Sandy Lahden ja Katri Salmen kotialbumit
Välillä auto jätti lahtelaiset reissaajat tien päälle. Ongelmia oli matkan aikana niin akun kuin kaasusäiliöiden kanssa. Lahtea ja Salmea pulmat eivät haitanneet, sillä he ovat kuulemma tottuneet siihen, että "aina sattuu ja tapahtuu". Apua tuli nytkin monesta suunnasta.
Auton vuokrannut nainen oli aina apuna puhelimen päässä, samoin moni matkan varrelle osunut. Lahti ja Salmi kiittelevät sekä kavereita että tuntemattomia auttajia.
Esimerkiksi eräällä tienpätkällä ennen Tuuria he saivat apua paikalle osuneelta ammattimekaanikolta.
– Saimme kerran apua sellaiseltakin firmalta, jonka nimi oli Hinaus ja Tuuppaus. Myöhemmin selvisi, että autossa oli vesivahinko ja akkuun pääsi vettä. Ja kaasupullojen käytöstä meillä oli väärät ohjeet, Lahti kertoo.
Vaikka matkassa oli mutkia, Lahti ja Salmi pääsivät käymään monissa kohteissa. Viikon aikana he kävivät muun muassa Mäntässä Serlachiuksen museossa, Tuurin kyläkaupassa ja kylpylässä Vaasassa. Mieleen jäi myös hurja ukkosmyrsky Lappajärvellä, kun koko auto tuntui tärisevän.
Reissun kohokohtia olivat ensimmäinen yö puskaparkissa Jämsässä ja Pauanteen perinnekylän rakennukset jatulintarhoineen Kaustisella. Jatulintarha on kivien reunustama polku tai labyrintti, joka johtaa ulkoreunalta keskelle.
Naiset haaveilevat pääsevänsä reissuun tänäkin kesänä. Tällä kertaa kiinnostaisi Turun saaristo ja rengastie.
Katri Salmi ja Sandy Lahti haaveilevat jo uudesta matkasta. Milja Kungas
Lahti kertoo listanneensa parisataa kiinnostavaa kohdetta ympäri Suomen. Listalla on esimerkiksi puu, jonka alla Elias Lönnrotin tiedetään istuneen runonkeruumatkallaan.
Ystävykset ovat tehneet omatoimimatkoja ennenkin kahdestaan.
– Perheidemme kanssa matkustamme erikseen, Katri Salmi sanoo.
Hanna-Lotta Louhiniityn karavaanarielämää voi seurata kesällä Instagramissa nimellä karavaanikesa ja Youtubessa nimellä karavaanikesä.