Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointi | "Korona-aikana on ollut jopa tavallista helpompaa rakentaa uutta ihmissuhdetta" – etäsuhteessa kosketukselle pitää keksiä korvaavia keinoja, kuten videopuhelut ja etäseksi

Pariskunnat kertovat, millaista on ollut aloittaa seurustelu poikkeuksellisina aikoina. Parisuhdevalmentaja muistuttaa kunnolla tutustumisen ja keskustelun tärkeydestä.

Rakastuminen on ihana asia, mutta mitä jos se tapahtuu poikkeuksellisissa oloissa? Korona-aika on vaatinut vastarakastuneilta kekseliäisyyttä, etenkin jos he asuvat kaukana toisistaan.

Parisuhdevalmentaja, Parisuhdekoulun yrittäjä Sinikka Kiviluoma sanoo, että kumppanin etsintä on siirtynyt korona-aikana entistä enemmän nettiin.

– Tinder on ollut käytössä jo pitkään ja on yhä enemmän. Siellä tosin voi tulla vastaan valinnanvaikeus, kun vaihtoehtoja on niin paljon, Kiviluoma sanoo.

Vaikka sopiva kumppani olisi osunut kohdalle, suhdetta ei ole välttämättä ollut ihan helppo aloittaa.

– On voinut olla tapaamisrajoituksia. On pitänyt kytätä flunssaoireita, ehkä käydä testeissä ja olla karanteenissa.

Oma lukunsa on sekin, jos uudella kumppanilla on lapsia ja altistumisia ja karanteenia tulee esimerkiksi heille.

Uudelle parille on korona-aikana tullut todennäköisesti tavallista enemmän kahdenkeskistä aikaa. Tuore pariskunta ei esimerkiksi lähdekään kavereiden kanssa baariin vaan viettää aikaa kaksin kotona. Se on Kiviluoman mielestä hyvä asia, koska silloin on aikaa jutella ja kohdata toinen.

– Oli korona-aika tai ei, keskustelu on aina tärkeää, myös uuden suhteen alussa. On hyvä puhua siitä, millainen on kummankin parisuhdekäsitys ja mitä odottaa suhteelta.

Kiviluoma neuvoo puhumaan arvoista ja tulevaisuudensuunnitelmista.

– Kannattaa myös miettiä, onko kyse vain korona-ajan suhteesta vai onko toiselle tilaa elämässä myöhemminkin.

Parisuhde on vuorovaikutussuhde. Suhde tarvitsee yhteistä aikaa, läsnäoloa, keskustelua ja läheisyyttä.

Rakastumisen kohde voi kuitenkin asua kaukana, toisella paikkakunnalla tai toisessa maassa. Etäsuhteessa erilaisten viestintävälineiden ja -kanavien merkitys korostuu.

– Kosketukselle pitää etäsuhteessa keksiä korvaavia keinoja. Jos tapaamisia on harvoin, läheisyydestä on huolehdittava sanoilla.

Videopuhelut ovat Kiviluoman mielestä erinomainen tapa tutustua toiseen ja ylläpitää suhdetta. Niissä näkee kasvot, ilmeitä ja eleitä.

Seksinkin suhteen voi käyttää mielikuvitusta. Kiviluoma suosittelee pohtimaan yhdessä, mikä tuntuu mukavalta ja turvalliselta tavalta harjoittaa seksiä myös etänä.

– Voi miettiä yhdessä, millaisia sanoja tai välineitä käytetään seksissä, jossa ei olla fyysisesti yhdessä. Mahdollisuuksia on paljon.

Rakastuminen ei katso aikaa, paikkaa tai pandemiatilannetta. Rakastuneen sisällä myllertää hormonimyrsky. Mielihyvähormoni dopamiini ja kiintymyshormoni oksitosiini sekä stressihormoni kortisoli virtaavat.

– Rakastuneen keho ja mieli ovat poikkeuksellisessa tilassa. Luonto on järjestänyt niin, että uskallamme ottaa riskin tutustua uuteen ihmiseen. Rakastuneen lempipuuhaa on ajatella rakastettuaan.

Sinikka Kiviluoma kutsuu rakkautta rohkeuslajiksi.

– Päästämme toisen ihmisen suojamuuriemme sisälle. Siinä voi saada tai menettää kaiken.

Rakastunut näkee uuden kumppaninsa usein ruusunpunaisten lasien läpi.

– Nähdään vain ihanat piirteet. Vasta myöhemmin huomaa oikeasti, onko ihminen todella näin ihana, viihdynkö hänen seurassaan ja miten hän kohtelee minua.

Rakastunutta voi Kiviluoman mukaan vaivata myös niin sanottu samis-illuusio. Vastarakastuneet huomaavat pitävänsä samanlaisesta musiikista tai nauravansa samoille asioille.

– Myöhemmin kunnolla tutustuttaessa saattaa huomata, että olemmekin aika erilaisia monessa asiassa.

Rakastua voi myös rakastumisen tunteeseen. Kiviluoma toteaa, että sitoutumattomuus on nykyajan kasvava ilmiö.

– Parisuhdemarkkinoilla on paljon yhtäaikaista säätämistä. Ollaan kahden, kolmen tai useamman kumppanin kanssa samaan aikaan, eikä malteta tutustua kunnolla yhteen.

Erilainen suhtautuminen koronaan ja rajoituksiin voi aiheuttaa kitkaa tuoreen parin välille. Toinen voi olla tarkka, toinen hövelimpi.

Rasitteet voivat syntyä epävarmoina aikoina myös välillisesti.

– Kumppanille on voinut tulla lomautuslappu, taloudellista huolta ja epävarmuutta. Tällä on heijastusvaikutus parisuhteeseen.

Korona-ajan vaikutus vaihtelee pitkissäkin parisuhteissa. Onnellisilla pareilla, jotka osaavat tukea ja arvostaa toista, keskustella ja kohdata arjessa, asiat ovat hyvin.

– Niillä joilla on mennyt huonosti ennen koronaa, asiat ovat voineet pahentua – on paljon mielipahaa, katkeruutta, epäreiluutta ja arvostuksenpuutetta.

Osa pareista on voinut jähmettyä paikoilleen. He ovat miettineet eroa pitkään mutta eivät uskalla erota. Joskus syynä voi olla myös talous, eroon ei ole varaa.

– Toisaalta, jos ongelma on ollut lähinnä yhteisen ajan puute, nyt korona-aikana onkin saattanut olla aikaa puhua ja korjata asioita.

Kysyimme lukijoilta, miten seurustelun aloittaminen korona-aikana on onnistunut. Tässä heidän kokemuksiaan:

”Tapasimme Facebookin Vaellussinkut-ryhmässä juuri ennen kunnon rytinän alkua, uudenvuodenaattona 2019. Olemme olleet siitä asti yhteydessä joka päivä. Asumme eri paikkakunnilla. Olemme saaneet järkkäiltyä yhteisiä lounaita, iltoja ja öitä.

Korona-aikana on ollut jännittävää rakentaa intohimoista ja rakkaudentäyteistä ihmissuhdetta. Välillä tuntuu, että on vaikea samastua ihmisten kurjiinkin tarinoihin yksinäisistä ja tylsistä illoista. Itse on niin rakastunut, ettei oikein ymmärrä, mitä muuta kaipaisi kuin toisen läheisyyttä.

Olemme tehneet töitä pitkälti etänä ja olleet muiden kontaktien suhteen varovaisia siten, miten nyt lapsiperheissä voi. Normaalioloissa olisi ollut vaikka mitä kyläilyjä, juhlia ja illanistujaisia. Toisiamme olemme tavanneet koko ajan ja pelänneet kaiken aikaa joko lähipiiriin osuvaa karanteenia, tartuntaa tai sulkuja.

Korona-aikana on ollut jopa ehkä tavallista helpompaa keskittyä uuteen suhteeseen, kun kaikki muu tekeminen on nollassa. Kaikki lapsilta tai töiltä vapautuva aika on ollut meille kahdelle.

Kaikesta huolimatta rakastuneenakin odotamme innolla paluuta avatumpaan yhteiskuntaan ja mietimme, mitä kaikkea yhdessä sitten teemme.”

Emma, 40, ja Antti, 43

”Aloimme jutella ensin Tinderissä. Juttelimme noin viikon ja sovimme sitten tapaamisen. Meillä on ollut alusta asti yhdessä tosi mukavaa ja luontevaa. Olemme erilaisia ihmisiä mutta ajattelemme monista asioista samalla tavalla. Inspiroimme toisiamme.

Asuimme tavatessamme eri paikkakunnilla. Ninan yliopiston lähiopetuksen ollessa tauolla olemme asuneet paljon myös saman katon alla. Normaalioloissa emme olisi saaneet olla näin paljon yhdessä.

Koronan vuoksi tekemiset ja harrastukset ovat olleet vähissä, joten olemme viettäneet paljon aikaa kahdestaan. Olemme mökkeilleet perhepiirissä, välillä käyneet kavereilla kahvilla ja pyöräilleet. Viime vuonna pääsimme katsomaan muutaman salibandy- ja jääkiekkopelin.

Korona toi meidät yhteen. Parisuhde on auttanut jaksamaan tässä maailmassa. Sinkkuna olisi ollut paljon raskaampaa ja yksinäisempää. Olemme jo jutelleet, mitä kaikkea teemme sitten kun se on mahdollista. Olisi kiva mennä ravintolaan ja matkustella.”

Nina, 26, ja Niko, 34

”Erosin pitkästä avioliitosta juuri ennen korona-ajan alkua tammikuussa 2020. Kirjauduin Treffit24-palveluun. Ensimmäinen, joka minulle kirjoitti, vaikutti mielenkiintoiselta. Kirjoittelumme jatkui päivittäin. Alle kuukaudessa siirryimme Whatsappiin ja sitten jo puheluihin. Emme voineet tavata, koska välimatkaa oli 670 kilometriä. Maaliskuun loppupuolella näimme ensimmäisen kerran. Se oli menoa heti.

Rakastuimme ja olemme ajaneet melkein läpi Suomen monta kertaa. Edelleen reissaamme toistemme luona joka viikonloppu, mutta pian häämöttää yhteisen kodin hankkiminen. Osittainen etätyö on mahdollistanut kummankin oleskelun toisen luona pidempiäkin aikoja.

Vielä emme ole päässeet ravintolaan romanttiselle illalliselle emmekä elokuviin. Pääasiassa olemme liikkuneet luonnossa.”

Sanna, 44

”Aloimme jutella Snapchatissa toukokuussa 2020. Tapasimme toisemme kahden päivän päästä. Liekki syttyi välillemme heti. Juttelimme Snapchatissa joka päivä ja vietimme aikaa kavereiden kanssa. Seurustelu alkoi 10.6. Siitä lähtien olemme viettäneet tiivisti aikaa yhdessä.

Asumme noin seitsemän kilometrin päässä toisistamme. Tapaamisemme ovat onnistuneet koronasta huolimatta hyvin. Emme ole päässeet tekemään perustreffijuttuja, kuten elokuviin tai ravintoloihin syömään. Ajelemme, pelailemme, katsomme televisiota ja olemme kavereiden kanssa.

Korona-ajan huono puoli on, että jos toinen meistä sairastuisi, joutuisi varatoimenpiteenä olemaan karanteenissa. Silloin toista ei näkisi pitkään aikaan.”

Sanni, 18, ja Miko, 22