Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Hyvä kesäherne on makea ja pullea – herneet ovat myös kesäisessä ruoassa parhaita tuoreina, katso reseptit

Tarkka ostaja maistaa herneitä ennen kaupantekoa.

Käynti torilla kuuluu monen kesään, vaikka ei muuten juurikaan torikojulla asioisi. Torilla on kiva kuluttaa hetki aikaa vaikka kesälomareissulla vieraassa kaupungissa.

Jos toria ei ole, tuoreita marjoja ja kasviksia myyviä kojuja löytyy myös joidenkin kauppojen edustoilta.

Kojuista kesämielellä oleva asiakas ostaa uusia perunoita, mansikoita, sipulia, ihanan makeita kesäporkkanoita ja sitten vielä pari litraa herneitä.

Tuoreiden herneiden syöminen on suomalainen kesäjuttu. Toisille meistä isompi juttu kuin toisille.

Kesäherneiden ostaminen on tarkkaa puuhaa. Herneiden ystävä kysyy alkuperää, viljelypaikkakuntaa ja jopa viljelijää.

Hyvä kesäherne on makea. Tuoreus takaa usein myös makeuden, mutta myös se vaikuttaa, millaiselta tiskiltä ne ostaa. Jos herneet ovat aamusta asti paahtavassa auringossa, ne muuttuvat nahkeiksi ja makukin muuttuu. Herneet alkavat maistua tylsiltä, kuivilta ja lähes kypsiltä.

Hyvä kesäherne on pullea. Voi sitä poimijaa, joka kerää herneet liian aikaisin myyntiin. Harmittaa ihan vietävästi, kun odotettu hernepussillinen sisältääkin lituskoita palkoja. Salakavala on myös pullistunut palko, joka sisältää ihan keskenkasvuisia herneitä.

Ja sitten se täysi litra. Nuuka kauppias on ostajan harmi. Hyvä kauppias pitää ostajan tyytyväisenä kukkurallisella litralla ja pistämällä vielä pari palkoa päälle.

Tuoreiden kuorittujen herneiden kilohinta lähentelee hyvän sisäfileepihvin kilohintaa, joten ostokokemuksella on väliä.

Tarkka ostaja maistaakin ennen ostoa.

Jos käy niin, että tulee ostettua niitä vähemmän makeita herneitä, viedään ne keittiöön ja kokataan niistä ruokaa.

Kesällä aika auringossa on arvokasta, joten hellan ääressä kulutetaan mahdollisimman vähän aikaa. Herneistä syntyykin nopea pasta tai keitto.

Nopea pasta syntyy paahdetuista pekonimuruista ja herneistä. Yhdistelmän voi myös tarjota salaattina tai lisäkkeenä osana buffetpöytää.

Kun sieltä torilta on haettu kaikki kesän parhaat kasvikset, niin niistä tehdään tietenkin kesäkeitto. Se on turhaan aliarvostettu ruoka: tuoreista kasviksista tehtynä kesäkeitto on ihana ja maistuva. Riivi myös sen joukkoon tuoreet herneet. Houkuttele kansa kesäkeiton maisteluun jälkiruualla eli letuilla, joiden lisänä tarjotaan sokeroituja mansikoita ja vaniljakastiketta.

Kokeile myös apposia: keitä herneet palkoineen suolalla maustetussa vedessä. Tarjoa voisulan kera. Herne kastetaan voisulaan ja palko vedetään hampaiden välistä niin, että herneet jäävät suuhun.

Lituskaiset sokeriherneet syödään sellaisenaan eli kuorineen.

Ohjeiden 200 grammaa herneitä on noin yksi litra tuoreita herneitä puhdistettuna.

Kesäkurpitsa-hernekeitto

kahdelle

250 g kesäkurpitsaa

2 valkosipulinkynttä

tilkka oliiviöljyä ja nokare voita

200 g herneitä (tuore tai pakaste)

3 dl kanalientä

suolaa, pippuria

2–3 rkl ranskankermaa

tuoretta basilikaa

1. Kuutioi kesäkurpitsa. Silppua valkosipuli. Freesaa kesäkurpitsat ja valkosipulit oliiviöljyssä ja voissa noin kymmenen minuutin ajan.

2. Lisää kanaliemi ja reilut puolet herneistä. Keitä kasviksia noin kymmenen minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää keittoon ranskankermaa ja loput herneistä. Anna kypsyä hetki.

3. Tarjoa ranskankerman ja tuoreen basilikan kera.

Kesäkeitto

kahdelle

4–6 uutta perunaa

3 kesäporkkanaa

2 kesäsipulia + hieman vihreitä varsia

puolikas kukkakaali

vajaa litra herneitä riivittynä

5–7 dl kasvislientä

n. 2 dl kermaa

valkopippuria

tilliä, persiljaa

1. Pese perunat ja porkkanat. Silppua sipuli, paloittele kukkakaali ja riivi herneet.

2. Keitä kasvikset kypsiksi kasvisliemessä. Lisää ne kypsymisjärjestyksessä eli ensin perunat ja porkkanat, sitten kukkakaali ja viimeisenä herneet.

3. Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää kerma, mausta valkopippurilla. Lisää lopuksi pinnalle tilliä ja persiljaa.

Lettuja ja mansikoita

kahdelle

5 dl maitoa

2 kananmunaa

1 rkl sokeria

ripaus suolaa

n. 2 dl vehnäjauhoja

25 g voisulaa

paistamiseen voita

tarjoiluun:

5 d mansikoita

2 rkl sokeria

valmista vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä

1. Sekoita maitoon munat, sokeri ja suola. Vatkaa joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi sulatettu voi. Anna turvota hetki. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja.

2. Valmistele mansikat. Leikkaa pois kannat, viipaloi mansikat ja ripottele pintaan hieman sokeria. Jätä maustumaan.

3. Paista letut kullankeltaisiksi molemmilta puolilta.

Tarjoa lettuja ja mansikoita vaniljakastikkeen kera.

Pinaatti-hernepasta

kahdelle

200 g simpukkapastaa

n. 300 g kanaa

voita

suolaa, pippuria

150 g pakastepinaattia

200 g herneitä

100 g sinihomejuustoa

n. 2 dl ranskankermaa

parmesaania

1. Keitä pasta ohjeen mukaan.

2. Paloittele kana suupaloiksi. Ruskista voissa, mausta suolalla ja pippurilla.

3. Lisää pannulle pakastepinaatti ja tarvittaessa tilkka vettä. Lisää sinihomejuusto, sekoita.

4. Lisää herneet. Kääntele hetki. Lisää ranskankerma.

5. Valuta pasta. Viimeistele annos parmesaaniraasteella.

Mozzarella-hernepasta uunissa

kahdelle tai kolmelle

250 g pennepastaa

1 pieni sipuli

tilkka oliiviöljyä

400 g tölkki tomaattimurskaa

basilikaa

200 g herneitä

suolaa, pippuria

125 g mozzarellaa

1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Älä keitä aivan kypsäksi.

2. Silppua sipuli, freesaa se oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska ja keitä kastiketta hetki kokoon. Mausta basilikalla, suolalla ja pippurilla.

3. Leikkaa mozzarella pieniksi paloiksi. Puhdista herneet.

4. Sekoita pasta kastikkeeseen. Laita pastaa uunivuokaan, lisää päälle herneitä ja mozzarellaa. Tee muutama tällainen kerros. Jätä päällimmäiseksi hieman juustoa ja herneitä.

5. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.