Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointi | Kuppauksesta haetaan lievitystä kipuihin – kuivakuppaus on veretön vaihtoehto 

Kuivakuppaus on maailmalla yleisempää kuin Suomessa.

Selässä tuntuu kevyt nipistys, kun kuppari asettaa imu­sarven selkääni. Tällä kertaa kuppia ei oteta pian pois ja tehdä samaan kohtaan pieniä viiltoja, sillä meneillään on kuivakuppaus.

Syynä ei ole pelkästään toimittajan vastenmielisyys jo verikokeen ottamista vastaan. Perinteitä noudattava kuppari ei tee märkä- eli verikuppausta mätäkuun aikana.

– Verikuppaus ei minusta satu yhtään enempää. Eniten tässä tuntuu imukupin laittaminen, joensuulainen kuppari, lähihoitaja, hieroja ja vyöhyketerapeutti Iiris Pesonen sanoo.

Kuivakuppauksen sanotaan auttavan muun muassa migreeniin, iskiakseen ja fibromyalgiaan.

Itse olen kyseisiltä vaivoilta onneksi säästynyt, joten toiveeni ovat samansuuntaisia kuin vaikkapa 23 olympiakultaa voittaneella yhdysvaltalaisella uimarilla Michael Phelpsillä. Kuvat kuivakuppauksen jäljet olkapäissään kilpailleesta mestarista levisivät laajalle Rion olympialaisten aikaan vuonna 2016.

Eniten tässä tuntuu imukupin laittaminen.

Iiris Pesonen

Minäkin haluaisin nopeuttaa palautumista ja vähentää lihaskipuja. Viikonlopun patikkaretken ja kolmen ihmisen tarvikkeiden kantaminen tuntuu olkapäissä ja alaselässä.

Ensimmäiset tiedot kuppauksen ja suoneniskennän käytöstä ovat Mesopotamiasta vuodelta 3300 ennen ajanlaskun alkua. Tietoja tai esineistöä on säilynyt myös Egyptin korkeakulttuurin ja antiikin ajoilta.

Kiinassa kuppaus on säilynyt ja kehittynyt osana niin sanottua perinteistä lääketiedettä. Monet kuppauksessa käytettävät kehon pisteet ovat samoja, joita käytetään myös akupunktiossa.

Euroopassa kuppaus on ollut osa kansanlääkintää keskiajalta asti. Sitä tehtiin myös virallisen lääketieteen parissa aina 1800-luvulle saakka.

Muualla maailmassa kuivakuppaus on yleisempää. Suomessa verikuppaus on säilynyt hoitomuotona näihin päiviin asti. Vielä 1980-luvulla 1–2 prosenttia väestöstä kävi säännöllisesti kupattavana.

Tämänhetkistä suosiota on vaikea arvioida. Iiris Pesosella kuppausasiakkaita on käynyt useita kertoja kuukaudessa.

Tällä hetkellä hän tekee verikuppaukset vain kotikäynteinä sopivan saunallisen tilan puuttuessa.

Yksi asiakkaista on maanviljelijä Aaro Niemeläinen, 66. Hän on käynyt säännöllisesti verikuppauksessa noin kahdeksan vuotta. Alkuperäisenä ajatuksena oli saada apua astmaan.

– Ei se ainakaan pahemmaksi ole mennyt, hän toteaa.

Niemeläinen kupataan kolme kertaa vuodessa. Hän on tyytyväinen hoitoon ja aikoo jatkaa sitä.

– Olo on hoidon jälkeen kevyempi. Jalka nousee, hän sanoo.

Aikoinaan sairauksien uskottiin aiheutuvan kehon nesteiden eli veren, liman, sekä mustan ja keltaisen sapen välisestä epätasapainosta. Kuppaamalla tai muuten verta laskemalla nesteiden välistä suhdetta pyrittiin muuttamaan.

Nykyään kuppauksen uskotaan toimivan esimerkiksi ärsytyshoitona. Se edistää kehon omien kipua lievittävien ja rauhoittavien mekanismien toimintaa ja näin vähentää kipuja ja auttaa paranemista.

Märkäkuppauksessa pintaverenkierron myös uskotaan puhdistuvan kuona-aineista.

– Se siis vähentää maksalle ja munuaisille tulevaa kuormaa, Iiris Pesonen sanoo.

Olo on kuin siilillä, kun makaan sarvet selässä hierontapöydällä. Noin kymmenen minuutin jälkeen sarvet otetaan pois.

Kuppari Iiris Pesonen sanoo näkevänsä mustelman tummuudesta, missä kohtaa pahimmat kivut ovat.

Toden totta, alaselkääni jomottaa vasemmalta puolelta ja samaan kohtaan on ilmestynyt mojova jälki. Sama ilmiö tapahtuu kuulemma myös verikuppauksessa. Kipeästä kohdasta vuotaa enemmän verta.

Kuivakuppauksen jälkeen Pesonen levittää selkään reilusti hierontaöljyä ja tekee imukuppihieronnan. Kyseessä on eräänlainen käänteinen hieronta – painelun sijaan ihoa nostetaan rivakasti liikkuvalla imukupilla. Tavallisesta hieronnasta poiketen käsittelyssä ei tarvitse varoa luita tai selkärankaa.

– Monet fibromyalgiaa sairastavat saavat apua imukuppihieronnasta. Tavallinen hieronta usein vain lisää kipuja, Pesonen sanoo.

Imukuppihieronnan sanotaan tehoavan myös selluliittiin. Silloin hierontaa on kuitenkin tehtävä päivittäin.

Jälkeenpäin olo on raukea, kuin kevyen hieronnan jälkeen. Olkapääkivut ovat hellittäneet.

Uintinopeudesta en tiedä, mutta uimarannalla mustelmille pumpattu kehoni kyllä kerää katseita.