Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Hotellihuoneen täytyy yllättää yksityiskohdillaan – "Huoneen pitää olla sellainen, ettei asiakas lähde sieltä kuin repimällä", määrittelee sisustusarkkitehti Jaakko Puro

Hotellinjohtaja Satu Järvelä sanoo, että asiakkaalle pitää tulla vau-efekti heti, kun tämä avaa hotellihuoneen oven.

Hotellihuoneko tylsä ja mitäänsanomaton? Ja samanlainen, menitpä minne hyvänsä?

Käsitys on ainakin osittain vanhentunut. Ketjuhotellienkaan huoneet eivät enää ole toistensa kopioita. Kun sisustuksia tasaisin väliajoin uusitaan, monissa hotelleissa pyritään tietoisesti lisäämään ilmeeseen persoonallisuutta ja paikallisuutta.

Tunnereaktion aiheuttaminen on tärkeää, sillä vain siitä jää muistijälki. Juuri muistijälki saa matkailijan palaamaan.

– Me teemme vain sykähdyttäviä hotellihuoneita, sanoo sisustusarkkitehti Jaakko Puro Sisustus- ja arkkitehtitoimisto Puroplan & Jaakko Puro oy:stä.

Hän on toteuttanut marraskuun alussa avautuvan Scandic Hamburger Börs -hotellin uudistuksen Turussa. Puro on ollut myös pääsuunnittelijana Joensuussa sijaitsevan Original Sokos Hotel Kimmelin laajennussaneerauksessa. Hän on niin ikään sisustusarkkitehtina muun muassa Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen tuoreessa uudistuksessa.

Purolle tärkeintä on, että hotellihuone sisustetaan niin, että asiakas nauttii olostaan ja rentoutuu. Kriteerinä ei saa koskaan olla ainoastaan se, kuinka nopeasti huone saadaan siivottua.

Tunnelman, sisustuksen sekä materiaalien ja kalustuksen pitää olla niin hyviä, ettei asiakas lähde huoneesta kuin repimällä.

Jaakko Puro

– Tunnelman, sisustuksen sekä materiaalien ja kalustuksen pitää olla niin hyviä, ettei asiakas lähde huoneesta kuin repimällä, Puro toteaa.

Hänen mielestään sisustuksessa täytyy olla jotakin yllätyksellistä ja niin rohkeaa, että siitä halutaan kertoa kaikille.

– Mieluummin rehevää kuin minimalistista!

Helsingissä sijaitsevan Sokos Hotel Presidentin konseptiuudistuksen toteuttanut taiteilija Paola Suhonen rakasti lapsena seikkailla hotellien eri kerroksissa.

Siksi hän otti Hotel Presidentin uudistuksessa lähtökohdakseen juuri yllätyksellisyyden ja tarinallisuuden.

– Haluan tarjota asiakkaille löytämisen riemun, Ivana Helsingin perustaja sanoo.

Hotellihuoneessa pitää Suhosen mielestä olla jotakin unohtumatonta. Hänelle on tärkeää, että asiakas välttää monen paljon matkustavan riesan eli hotellikuoleman. Se tarkoittaa tilannetta, jossa mikään yksityiskohta hotellihuoneessa ei paljasta, missä kaupungissa tai maassa on.

Suhosen sisustusratkaisut ovat runsaudensarvia.

– Paljon matkustavan bisnesihmisenkin pitää löytää jokaisella vierailullaan huoneesta jotakin uutta, Suhonen sanoo.

Hän uskoo, että elämyksellinen hotellihuone piristää niin kanta-asiakasta kuin satunnaista matkailijaa.

Suhonen loi Hotel Presidentin viiteen kerrokseen – ja yli 500 huoneeseen – kuhunkin erilaisen tunnelman. Kerrokset saivat myös omat nimensä: Juhannus, Satumetsä, Hiljaisuus, Sisu ja Talvimyrsky.

– Lähdin liikkeelle suomalaisten mielenmaisemista ja niiden herättämistä tunteista, Suhonen sanoo.

Suhosen maalauksista on valmistettu hotellihuoneisiin uniikkitapetteja. Joissakin huoneissa on hänen ottamistaan valokuvista tehtyjä vedoksia katossa. Hotellissa on yli 30 Suhosen suunnittelemaa printtiä eri tiloissa, myös muun muassa kokolattiamatoissa.

– Samoja kuoseja ei löydy mistään katalogista, hän sanoo.

Suhonen on lisäksi suunnitellut osan hotellihuoneiden huonekaluista. Hän sanoo yrittävänsä välttää kliseitä.

– Sisustustaulut korvattiin teemaan sopivalla ryijyllä. Se tuo huoneeseen pehmeyttä ja vaikuttaa akustiikkaan.

Hotelli voi nykyään olla jo itsessään matkakohde. Staycation-tyyppiseltä majoitukselta vaaditaan siksi enemmän kuin ennen.

Helsingin rautatieaseman kupeessa sijaitsevan Scandic Grand Centralin hotellinjohtaja Satu Järvelä sanoo, että asiakkaalle pitää tulla vau-efekti viimeistään silloin, kun hän avaa avainkortillaan hotellihuoneen oven.

– Huoneen pitää tuntua kutsuvalta muhkeine sänkyineen, tuplatyynyineen ja yhteensopivine materiaaleineen. Kaiken pitää olla vielä hienompaa kuin kotona: siistiä ja mietittyä, Järvelä sanoo.

Juuri sänky on huoneen tärkein huonekalu, sillä hyvä yöuni on vieraille tärkeä. Minilomalla asiakas haluaa myös usein, että hotellihuoneessa on joko sauna tai kylpyamme. Hyvin varusteltu minibaari kuuluu sekin kalustoon.

– On kiva ottaa yömyssy tai juhlistaa päivää samppanjalla, Järvelä sanoo.

Scandicin viestintäpäällikkö Johanna Uimonen kertoo, että sekä minibaarit että tallelokerot ovat tulevien uudistusten myötä tulossa niihinkin Scandicin hotelleihin, joista ne puuttuvat.

Satu Järvelän luotsaama Grand Central on sekin Jaakko Puron sisustama. Huoneiden värit poikkeavat totutusta skandinaavisesta hillitystä, vaaleasta linjasta: on laventelinvihreää ja korallia, vaalea ja leijonankeltaista sekä tummansinistä ja messinkiä.

– Talon historia ja sisustussuunnittelijan luomat yksityiskohdat viimeistelevät hotellihuoneiden tunnelman, Järvelä sanoo.

Hotellin alkuperäinen osa on Eliel Saarisen suunnittelema. Huoneiden seinillä on julisteprinttejä Helene Schjerfbeckin teosten yksityiskohdista. Niistä Järvelä on erityisen innoissaan.

– Aidot taulut voi käydä katsomassa Rautatientorin toisella laidalla sijaitsevassa Ateneumin taidemuseossa, hän sanoo.

Uuden puolen hotellihuoneiden seinillä on modernia, osittain mustavalkoista taidetta valokuvavedoksina. Hotellissa on 491 huonetta, joten aitoja tauluja olisi mahdoton hankkia kustannussyistä.

– Osa sisustusta on myös näkymä, joka avautuu joidenkin hotellihuoneiden ikkunoista. Se voi olla vaikka jouluvalaistuksessa oleva Keskuskatu, Järvelä sanoo.

Myös Paola Suhonen ajattelee, ettei hotellihuoneen sisustus koskaan ulotu vain seinien sisäpuolelle.

– Vaikka Presidentti on urbaanihotelli, monista sen ikkunoista avautuu näkymä Töölönlahdelle.

Maailmalla paljon reissannut Suhonen sanoo, että suomalaishotellit pärjäävät vertailussa loistavasti.

– Meidän vahvuutemme on juuri se, että luonto on läsnä lähes aina. Se unohdetaan usein, hän sanoo.