Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointi | Urheiluautolla ajo tai lasten hoito voi vaikuttaa testosteronimäärään – asiantuntija kertoo yllättävät faktat mieshormonista

Testosteronin säätelyä voisi käyttää myös ehkäisynä.

Testosteroni yhdistetään usein seksiin, aggressioon ja kehonrakentajien pullisteleviin lihaksiin. Se liittyy kuitenkin monin tavoin miehen fyysisiin ja psyykkisiin toimintoihin, terveyteen ja käyttäytymiseen.

Aiheesta kirjan Hyvä ja paha testosteroni (Gaudeamus, 2021) tehnyt Turun yliopiston fysiologian emeritusprofessori Ilpo Huhtaniemi vastaa väitteisiin testosteronista.

Testosteroni lisää aggressiivisuutta.

– Kyllä, mutta vaikutus riippuu henkilön perusluonteesta. Testosteroni ei tee normaalisti käyttäytyvää miestä aggressiiviseksi, mutta se lisää aggressiota siihen taipuvaisella miehellä.

Testosteronin määrä vaikuttaa sukupuoli-identiteetin ja seksuaalisen suuntautumisen kehitykseen.

– Kyllä. Kyse on sikiön kiveksen tuottaman testosteronin vaikutuksesta sekä sen määrästä ja ajoituksesta. Niistä riippuu suurelta osin yksilön aikuisiän sukupuoli-identiteetti ja orientaatio. Se on yksilön lähtemätön synnynnäinen ominaisuus, jota ei voi aikuisiässä muuttaa millään hormonilla, lääkkeellä eikä eheytyshoidolla.

Testosteronin puute aiheuttaa impotenssia, ja testosteronilla voidaan lisätä seksuaalista halua.

– Kyllä ja ei. Impotenssi, jota tätä nykyä kutsutaan mieluummin erektiohäiriöksi, johtuu yleensä psyykkisistä tekijöistä tai siittimen verisuoniston rappeumasta ja vain pienellä osalla miehiä testosteronin puutteesta.

– Seksuaalinen halu on riippuvainen testosteronista, mutta maksimivaikutus saavutetaan jo melko matalilla pitoisuuksilla. Normaalin testosteronitason omaavan miehen seksiä se ei paranna, joten siitä ei ole terveen miehen lemmenjuomaksi.

Testosteronia voi käyttää ehkäisymenetelmänä.

– Kyllä. Testosteroniehkäisyä on kokeiltu hyvällä menestyksellä vuosikymmeniä. Menetelmässä käytetään testosteronihoitoa tyrehdyttämään kivesten oma testosteronituotanto. Menetelmää ei ole saatu valmiiksi kehitystyön rahoituksen puutteen ja lääketehtaiden nihkeyden vuoksi.

Testosteroni auttaa parantamaan urheilusuorituksia.

– Kyllä. Tämän tietävät parhaiten urheilijat, jotka ovat käyttäneet anabolisia steroideja. Anaboliset steroidit ovat testosteronin kemiallisia johdannaisia, ja niiden vaikutus on lähes identtinen testosteronin vaikutusten kanssa.

Urheiluautolla ajaminen vaikuttaa testosteronin määrään.

– Kyllä. Testosteroni ruokkii miehen statushakuisuutta. Jos nuori mies pannaan upean urheiluauton rattiin, hänen testosteronitasonsa nousee. Samaten testosteronin antaminen saa miehen koetilanteessa valitsemaan tuotteita niiden statusarvon perusteella.

Lasten hoitaminen vähentää testosteronin määrää.

– Kyllä. Tuoreen isän testosteronitaso laskee – ja sitä enemmän, mitä enemmän hän on vauvan kanssa.

Ikääntyminen alentaa testosteronin määrää.

– Kyllä ja ei. Terveen miehen testosteroni ei juuri muutu iän myötä. Mutta jos miehellä on kroonisia sairauksia, kuten diabetes tai valtimotauti, ja etenkin jos hän on lihava, testosteronitasot laskevat.