Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Phuketissa asuva Anna Pesonen, 42, ryhtyi sukellusyrittäjäksi koronapandemian alussa – "Mietin jossain vaiheessa, että nyt tuli perustettua todellinen tähdenlento"

Muualta muuttanut yrittäjä tarvitsee thaimaalaisen, johon voi luottaa.

Kymmenen vuotta sitten sekä Thaimaa että sukeltaminen olivat täysin vieraita Anna Pesoselle.

Nyt hän asuu Phuketissa ja hänellä on siellä sukelluskursseja ja -retkiä järjestävä yritys.

Pesonen, 42, oli matkustellut jo aiemmin muualla Aasiassa, mutta Thaimaassa hän lomaili ensimmäistä kertaa vuonna 2012.

Sukellukseen hän tutustui, kun ystävä ilmoitti tarvitsevansa sukellusparin.

– En ole luontainen sukeltaja vaan tarvitsin kymmenkunta sukellusta, että sukeltaminen alkoi sujua. Siitä kuitenkin alkoi rakkaus lajia ja Thaimaata kohtaan, Pesonen muistelee.

Ihmisiä on paljon liikkeellä, ja uusia ravintoloita ja kauppoja on perustettu.

Sukellusharrastus vei Pesosen kerta toisensa jälkeen lomilla Thaimaahan. Siellä oli lämmintä ja mukavaa, Suomessa samaan aikaan kylmää ja märkää.

– Halusin koko ajan olla Thaimaassa pidempään ja pidempään.

Pesonen työskenteli Suomessa tapahtumatekniikan, muun muassa yritystapahtumien ja messujen järjestämisen, parissa. Kun töissä tapahtui muutoksia ja työt alkoivat painottua toimistoon, Pesonen mietti, mitä muuta voisi tehdä. Hän halusi ihmisten pariin, ei toimistoon – ja mieluiten jonnekin lämpimään, jossa voisi sukeltaa.

Pesonen päätti kokeilla, miltä elämä Phuketissa tuntuisi. Hän jäi sinne kahdeksaksi kuukaudeksi. Sitten tarjoutui mahdollisuus liittyä sukellusyritykseen.

– En ollut haaveillut muuttavani tänne, vaan asiat etenivät hieman puolivahingossa ja suunnittelematta. Jollain tavalla teen nyt työkseni samaa kuin Suomessa: tarjoan ihmisille elämyksiä.

Moni haaveilee voivansa tehdä rakkaasta harrastuksesta ammatin. Pesonen sanoo miettineensä pitkään, pilaako ihanan harrastuksensa tekemällä niin.

– Olen nähnyt surullisia tarinoita, joissa sukeltaja on tehnyt tästä työn ja menettänyt intohimon sukeltamiseen.

Koronapandemia iski tiukasti sukelluskeskuksiin. Pinnan alle ei ollut menijöitä, ja Pesonen mietti taas, mitä tekisi. Hän teki toisin kuin moni muu: päätti perustaa oman yrityksen Into Dive Centerin eikä odotella parempia aikoja toisen palveluksessa.

Hän uskoo, että omassa yrityksessä rakkaus sukeltamiseen säilyy todennäköisemmin kuin vieraalle työskennellessä. Yrittäjänä hän voi päättää, mitä tekee ja miten paljon.

Syvissä vesissä on Pesosen mukaan uitu, enemmän kuvainnollisesti kuin konkreettisesti.

– Mietin jossain vaiheessa, että nyt tuli perustettua todellinen tähdenlento. Sitäkin pohdin, pitäisikö lähteä takaisin Suomeen, mutta uskon, että tilanne kääntyy taas hyväksi.

Viime aikoina turistien määrä Phuketissa on hiljalleen kasvanut. Turisteilta vaaditaan nyt yksi koronatesti maahan saapuessa, ja tulosta on odotettava majapaikassa seuraavaan päivään.

– Ihmisiä on paljon liikkeellä, ja uusia ravintoloita ja kauppoja on perustettu. Minusta on hyvä, että turisteja alkaa tulla pikkuhiljaa eikä niin, että tulisi iso ryntäys. Tavallisesti joulu ja uusivuosi ovat hyvin kiireisiä.

Korona-aikana asiakkaina on käynyt Thaimaassa asuvia ulkomaalaisia, sekä suomalaisia että muista maista tulleita. Pesonen odottaa, että jatkossa valtaosa asiakkaista tulee nimenomaan Suomesta.

Anna Pesosen mukaan vaatii rohkeutta, uskallusta ja tarkkuutta toimia yrittäjänä Thaimaassa.

– Tärkeintä on, että on joku thaimaalainen, johon voi luottaa. Kirjanpitäjät ja lakimiehet ovat äärimmäisen tärkeitä, hän sanoo.

– Kaikki tapahtuu thain kielellä. Puhun ja ymmärrän sitä jonkin verran mutta en pysty lukemaan sitä, varsinkaan lakitekstiä.

Pesonen ei ole törmännyt ongelmiin. Asioita on saanut kuitenkin selvitellä paljon.

– Loppujen lopuksi yrittäjänä toimiminen on aika samanlaista niin Suomessa kuin Thaimaassakin.

Luonto on saanut koronan vuoksi hengähdystauon turistitulvasta.

– Vesi ja ilma ovat selvästi kirkastuneet. Muun muassa liikenne ja aurinkorasvat rasittavat täkäläistä luontoa todella paljon.

Pesonen asuu Phuketin eteläosassa Chalongin kylässä, jossa asuu paljon muitakin ulkomailta tulleita. Suomalaisia Phuketissa asuu ympäri vuoden 20–30.

– Tiivistä suomalaisyhteisöä täällä ei ole.

Sadekausi on nyt ohi, mutta toisinaan vettä voi tulla hieman, lähinnä iltaisin ja öisin. Marraskuussa Phuketissa paistaa yleensä aurinko ja lämmintä on useimmiten liki 30 astetta.

Vedessä sukeltajaa odottaa maailma, jota ei muuten tavoita. Siksi Pesonen rakastui sukellukseen, eikä tunne ole vuosien aikana ainakaan laimentunut.

Vapaa-ajallaankin hän sukeltaa. Vedellä on meditatiivinen vaikutus.

– Jos minua vaivaa jokin asia tai haluan ratkaista jotain, otan sukelluskamat ja lähden rantaan. Tulen pois ihan eri ihmisenä, ja ongelmatkin usein ratkeavat, vaikken ole niitä ajatellutkaan.

Pesonen ei tiedä, miten kauan asuu Phuketissa. Hän on määritellyt vain viettävänsä siellä hyvin pitkän ajan.

– Olen aina halunnut tehdä asioita, jotka tuntuvat minusta oikeasti hyvältä.