Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Keittoruokia on helppo tehdä edullisista raaka-aineista – nämä herkulliset keitot syntyvät noin viidellä eurolla, katso reseptit

Nuudelikeitto, mausteinen minestronekeitto ja valkopapukeitto sopivat hyvin talviseen arkeen.

Loppiainen on monelle hetki, jolloin vuodenvaihteen juhlat viimeistään kääntyvät arjeksi.

Joulun ja uudenvuoden ruuatkin on aika jättää taakse ja palata ruokapöydässäkin arkirytmiin.

Keitot ovat hyviä arkiruokia, jotka valmistuvat nopeasti. Monia keittoja voi myös valmistaa ennalta kattilallisen jääkaappiin ja lämmittää myöhemmin.

Keitot ovat lisäksi helppo tapa lisätä kasvisten käyttöä, jos se on tavoitteena.

Keitoilla saa myös kevennettyä ruokalaskua valitsemalla edullisia aineksia, kuten porkkanoita ja papuja.

Kaikki tämän jutun keitot valmistuvat noin viiden euron aineksilla, ja annoksista syö reseptistä riippuen neljästä kuuteen ihmistä.

Keittoihin voi upottaa myös tähteiksi jääneitä lihoja.

Esimerkiksi nuudelikeittoon voi käyttää edellispäivältä jäänyttä kypsää kanaa. Kasvisversio keitosta valmistuu tofusta.

Nuudelikeiton liemen voi halutessaan valmistaa edellispäivänä ja ennen tarjoilua kypsentää vain nuudelit.

Mausteisen minestronekeiton voi niin ikään tehdä jo hyvissä ajoin ja lämmittää ennen ruokailua.

Chorizonakit antavat keitolle lisää poltetta, mutta halutessaan keiton voi tehdä myös tavallisista nakeista.

Valkopapukeitto on hyvin yksinkertainen ja nopea valmistaa.

Proteiinipitoisten papujen ansiosta keitto on myös ruokaisa. Sen seurana voi tarjoilla vaikkapa vaaleaa leipää, jota pystyy kastamaan keiton liemeen.

Mausteinen minestronekeitto

6 annosta

1 tl rypsiöljyä

200 g chorizonakkeja

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 punainen chili

2 porkkanaa

2 varsisellerin vartta

1 l vettä

1,5 dl makaronia

1 purkki (400 g) tomaattimurskaa

230 g kypsiä kidneypapuja

1 tl suolaa

(tuoretta persiljaa)

1. Viipaloi nakit, hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet sekä chili.

2. Kuori ja kuutioi porkkanat ja kuutioi varsiselleri.

3. Kuumenna rypsiöljy kattilassa ja paista nakkeja hetki.

4. Lisää kattilaan sipuli, valkosipulinkynnet ja chili. Kuullota hetki.

5. Lisää kattilaan porkkanat ja sellerit.

6. Kiehauta litra vettä ja lisää kattilaan. Lisää joukkoon myös makaronit. Keitä, kunnes makaronit ovat melkein kypsiä.

7. Huuhtele kidneypavut. Lisää ne ja tomaattimurska kattilaan. Kiehauta ja mausta suolalla ja halutessasi tuoreella persiljalla.

Valkopapukeitto

4 annosta

3 pakettia (á 380/230 g) isoja valkoisia papuja

2 rkl rypsiöljyä

6 valkosipulinkynttä

1 sipuli

2 tl hunajaa

2 kasvisliemikuutiota

1 l vettä

1,5 tl kuivattua timjamia

0,5 tl kuivattua rosmariinia

(tuoretta persiljaa)

1. Soseuta yksi paketti isoja valkoisia papuja nesteensä kanssa. Huuhtele ja valuta toiset kaksi paketillista papuja.

2. Hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli.

3. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota sipuleita. Lisää joukkoon hunaja.

4. Lisää kattilaan valutetut kokonaiset pavut.

5. Kiehauta vesi ja lisää se sekä kasvisliemikuutiot kattilaan.

6. Lisää kattilaan soseutetut pavut ja mausteet. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes keitto on paksuuntunut hieman.

7. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Mausta halutessasi vielä tuoreella persiljalla ja tarjoile vaalean leivän kanssa.

Nuudelikeitto

4 annosta

2 rkl rypsiöljyä

2 valkosipulinkynttä

3 porkkanaa

2 varsisellerin vartta

250 g tofua tai kypsää kanaa

1 punainen chili

2 rkl soijakastiketta

2 kasvisliemikuutiota

1 l vettä

1 tl sokeria

100 g riisinuudeleita

1. Hienonna valkosipulinkynsi. Suikaloi porkkana ja varsiselleri.

2. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota valkosipulinkynsiä hetki. Lisää joukkoon porkkana ja selleri ja jatka kypsentämistä.

3. Kuutioi tofu tai kypsä kana ja siivuta chili. Lisää kattilaan.

4. Lisää kattilaan soijakastike.

5. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon kasvisliemikuutiot. Kaada kasvisliemi kattilaan ja lisää joukkoon sokeri. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

6. Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

7. Kokoa annokset laittamalla lautaselle ensin nuudeleita ja lisäämällä niiden päälle keittoa.