Golfkenttien lammikoissa uinuu tuhansia golfpalloja. Viljami Virta, 19, hankkii niillä elantonsa.
Kun Viljami Virta, 19, kertoo tavoittelevansa tänä vuonna yritykselleen miljoonan euron liikevaihtoa, kulmakarvat kohoavat väkisinkin. Siis myymällä käytettyjä golfpalloja?
Kaikki sai alkunsa viisi vuotta sitten. Virta oli golfannut jonkin verran ja kuuli, että jotkut pelaajat hankkivat pallonsa käytettyinä Yhdysvalloista ja Britteinsaarilta.
Yrittäminen oli kiinnostanut Virtaa pienestä pitäen. Niinpä hän hankki Tori.fi:stä erän likaisia golfpalloja, pesi ne ja myi ne Facebookin markkinapaikalla.
Kaupoista innostuneena Virta osti lisää palloja. Hän pesi pallot saunassa ja laittoi jälleen myyntiin.
Bisnes kasvoi nopeasti, ja vuonna 2018 Virta myi jo 65 000 palloa.
Palloja voi olla lammikoissa todella paljon. Sukellusennätys on 1 300 palloa tunnissa.
Viljami Virta
Liikevaihto kasvoi niin suureksi, että Virran piti perustaa yritys. Isä allekirjoitti tarvittavat paperit, ja Boordigolfin liiketoiminta alkoi toiminimellä.
– Muut ajattelivat tätä harrastuksena, minä olin tosissani. Liikevaihto oli viime vuonna noin 400 000 euroa.
Virta kertoo, miten hän aluksi osti palloja yksityishenkilöiltä. Myyjä saattoi olla esimerkiksi palloja haalinut golfkentän kenttämestari.
Bisnes lähti pyörimään toden teolla, kun Virta otti yhteyttä kentille päästäkseen keräämään palloja itse. Pääasiassa palloja löytyy golfkenttien lammista sukeltamalla.
– Aluksi minulla oli sukeltaja, mutta viime kesänä sukelsin jo itse. Palloja voi olla lammikoissa todella paljon. Sukellusennätys on 1 300 palloa tunnissa.
Kun tätä lukemaa vertaa siihen, että asiakas ostaa Virralta keskimäärin 50–75 palloa kerralla ja keskiostos on 50–60 euroa, liikevaihdon suuruus alkaa tuntua ymmärrettävältä.
Virran yritystoiminta onkin alun jälkeen ammattimaistunut. Hänelle on kertynyt luottotoimittajia ja vakioasiakkaita.
Myös verkkokauppa on lähtenyt rullaamaan, ja asiakkaita on jo 13 maasta.
Virralla on ensi vuodeksi sopimus pallojen sukeltamisesta 15 golfkentän kanssa.
– Olen ottanut lähes kaikkiin kenttiin yhteyttä, ja vain kourallinen ei ole vastannut.

Alussa joissakin paikoissa vastaanotto oli nihkeä. Virta laittaa tämän ikänsä piikkiin. Nyt kentillä jo tiedetään, että yhteydenottaja on oikea yritys.
Kahden neliön kopissa alkanut toiminta on laajentunut myös tilojen osalta. Virralla on ollut vuokralla jo useampia varastoja. Nyt hänellä on palloja varten 200 neliön varasto, jonka yhteydessä on pesutilat. Tiloissa on kolme pesukonetta pyörimässä.
Käytetyt pallot ovat kellertäviä, mutta suurimman osan niistä saa valkoiseksi valkaisuaineella.
– Koneet käyvät 1,5 tuntia kerrallaan. Jos pesen koko päivän, puhdistuu 8 000 palloa.
Viime toukokuussa Virtasi palkkasi yritykseensä kokoaikaisen työntekijän. Itse hän tekee välillä jopa seitsenpäiväisiä viikkoja.
Viikonloput hän pyrkii kuitenkin pitämään vapaana, vaikka silloin tällöin pitää noutaa palloja eri paikkakunnilta.
Yrittäminen on Virralle maistunut. Koulun penkille hän ei haikaile takaisin, vaikka opiskelupaikka onkin kaupallisella alalla.

– Kulut ovat jo isot. On eläkemaksut, työnantajan vakuutusmaksut, vuokratilakulut ja pakettiauton lyhennykset. Välillä kaipaan niitä aikoja, kun firman suurin lasku oli 200 euroa, hän naurahtaa.
Oman yrityksen pyörittämisessä on kuitenkin tulojen lisäksi muukin iso etu.
– Vaikka on paljon töitä, on aina myös tietty vapaus.
Nyt Virran on tarkoitus muokata yrityksen toimintaa edelleen kysynnän mukaan. Hänen valikoimissaan on sekalaisia lajitelmia palloja. Tarkoitus on, että tulevaisuudessa valikoimissa huomioidaan entistä paremmin eri pallomerkit, valmistusvuodet ja laatu.
Käytettyjen pallojen markkinat tulevat varmasti kasvamaan, kun pelaajien ilmastotietoisuus kasvaa. Virran mukaan laadusta käytetyillä palloilla pelaava ei ainakaan tule tinkimään.
– Suomalaisgolfaajista 99 prosenttia ei huomaa eroa siinä, pelaavatko he käytetyllä pallolla. Kun käytetyt ovat selvästi uusia halvempia, mikseivät he sitten myös pelaisi niillä.
Millaisen viestin Virta haluaisi antaa nuorille yrittäjyyttä miettiville? Ainakin sen, että riskejä pitää ottaa.
– Tärkeintä on, että kun on idea, niin alkaa toteuttaa sitä. Olen ottanut palloja ostaessa riskejä ja otan myös jatkossa. Nuorena riskien ottaminen on helpompaa, hän tiivistää.