Vohvelit onnistuvat, kun rauta on riittävän kuuma. Jos haluat, että ne säilyvät rapeina, älä pinoa niitä kuumina lautaselle.
Ruoan tekeminen toiselle ihmiselle on perinteinen tapa välittää tunteita.
Huolella haudutettu kaurapuuro aamiaisella, piristykseksi keitetty päiväkahvi, viikonlopun lettukestit ja iltapalalle tehdyt tuoreet sämpylät kertovat kaikki omalla tavallaan, että ruoan laittanut haluaa huolehtia niistä, joita kutsuu syömään.
Ruoan ei tarvitse olla kallista tai monimutkaista, kunhan se on valmistettu ajatuksella.
Tulevana ystävänpäivänä tunteidensa välittäjänä voi käyttää vohveleita.
Ystävät voi kutsua koolle vaikkapa vohvelibrunssille tai puolisolle tarjota hempeän aloituksen päivään vohveliaamiaisen muodossa.
Erilaisia vohvelitaikinareseptejä on valtavasti: osa soveltuu sekä suolaisten että makeiden täytteiden kanssa tarjottavaksi, osa saa kuohkeutensa vaahdotetuista valkuaisista ja osassa tärkeintä on nopeus.
Tämän jutun resepteissä suolaisille ja makeille vohveleille on molemmille omat reseptinsä. Molemmat reseptit on testattu sekä vehnäjauhoilla että gluteenittomilla jauhoilla.
Varsinkin gluteenittomia jauhoja käyttävän kannattaa varautua tarvittaessa säätämään nesteen ja jauhon määrää taikinassa, sillä eri valmistajien jauhojen välillä on merkittäviä eroja esimerkiksi siinä, millä tavalla ne turpoavat taikinassa. Näiden reseptien gluteenittomat versiot on valmistettu Sunnuntain vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella.

Suolaisten vohvelien taikinaan käytetään tällä kertaa perunaa antamaan makua ja tuomaan kuohkeutta.
Keitetyt perunat ja maito soseutetaan sauvasekoittimella, ja koko taikinan voi valmistaa käyttämällä sauvasekoitinta vispilän sijasta. Tämä antaa taikinalle lisää kuohkeutta. Jos sauvasekoitinta ei omista, voi taikinan valmistaa ilmankin. Silloin perunat voi muussata esimerkiksi haarukalla ja sekoittaa taikinan vispilällä.
Suolaisten vohveleiden kanssa tarjoillaan lohitahnaa ja fetatahnaa sekä vihanneksia. Tahnat voi halutessaan valmistaa jo edellispäivänä jääkaappiin, mutta ne ovat tarjoiluvalmiita myös heti.
Tahnojen lisäksi vohveleiden kanssa voi tarjoilla erilaisia vihanneksia, kuten salaattia ja pikkutomaatteja, jotka tuovat raikkautta annokseen.
Makeisiin vohveleihin puolestaan haetaan pullamaista makua kardemummasta. Vohvelitaikinan resepti on vegaaninen. Jos vegaanisuudelle ei ole tarvetta, voi taikinan valmistaa hyvin myös tavalliseen maitoon.
Makeiden vohveleiden seuraksi valmistetaan omenakompottia ja kermavaahtoa. Kermavaahdon voi tehdä joko kasvipohjaisesta tai tavallisesta kermasta.
Suolaiset vohvelit
8 kappaletta
4 jauhoista perunaa (noin 400 g)
4 dl maitoa
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
50 g voita sulatettuna
vuokasprayta tai rasvaa paistamiseen
1. Kuori perunat ja keitä kypsiksi suolatussa vedessä. Perunat saavat olla mieluummin ylikypsiä kuin napakoita, sillä ne soseutetaan.
2. Lisää kypsien perunoiden joukkoon maito ja soseuta sauvasekoittimella. Voit myös muussata perunat haarukalla ja sekoittaa taikinan vispilällä.
3. Lisää joukkoon kananmunat ja sekoita tasaiseksi (käytä sauvasekoitinta, jos mahdollista).
4. Lisää taikinaan jauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita tasaiseksi.
5. Lisää lopuksi voisula ja sekoita taikina. Anna taikinan turvota puoli tuntia.
6. Kuumenna vohvelirauta (reseptin vohvelit paistettu kuumuudella 6, kun raudan asteikko on 1–7). Voitele rauta ja kaada taikinaa noin 1,5 desilitraa. Paista vohveli kypsäksi. Taikinasta tulee noin kahdeksan vohvelia. Jos taikina vaikuttaa liian löysältä tai jämäkältä, lisää tarvittaessa jauhoja tai nestettä vähän kerrallaan – varsinkin gluteenittomissa jauhoissa on eroa siinä, kuinka paljon ne turpoavat.

Lohitahna
200 g lämminsavulohta
100 g creme fraichea
0,5 dl tuoretta tilliä silputtuna
puolikkaan sitruunan mehu
mustapippuria
1. Muussaa lämminsavulohi ja creme fraiche tasaiseksi tahnaksi.
2. Lisää joukkoon tillisilppu ja sitruunanmehu. Mausta mustapippurilla. Tahnan voi tarjoilla heti tai laittaa jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Fetatahna
200 g fetaa
100 g creme fraichea
puolikas punasipuli
mustapippuria
1. Muussaa feta ja creme fraiche tasaiseksi tahnaksi.
2. Hienonna puolikas punasipuli ja lisää tahnaan. Sekoita tasaiseksi. Mausta lopuksi mustapippurilla. Tahnan voi tarjoilla heti tai laittaa jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Makeat vohvelit
6 kappaletta
3,5 dl kaurajuomaa tai maitoa
2 tl omenaviinietikkaa
0,5 tl suolaa
1 tl kardemummaa
2 rkl ruokosokeria
0,5 dl rypsiöljyä
5 dl vehnäjauhoja tai 4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
3 dl kivennäisvettä
vuokasprayta tai rasvaa paistamiseen
1. Sekoita keskenään kaurajuoma tai maito, omenaviinietikka, suola, kardemumma, ruokosokeri ja rypsiöljy.
2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita nesteen joukkoon.
3. Lisää lopuksi kivennäisvesi ja anna taikinan turvota puoli tuntia.
4. Kuumenna vohvelirauta (reseptin vohvelit paistettu kuumuudella 6, kun raudan asteikko on 1–7). Voitele rauta ja kaada taikinaa noin 1,5 desilitraa. Paista vohveli kypsäksi. Taikinasta tulee noin kuusi vohvelia. Jos taikina vaikuttaa liian löysältä tai jämäkältä, lisää tarvittaessa jauhoja tai nestettä vähän kerrallaan – varsinkin gluteenittomissa jauhoissa on eroa siinä, kuinka paljon ne turpoavat.
Omenakompotti
2 kirpeää omenaa
1 dl vettä
1 dl ruokosokeria
1 tl kanelia
1. Kuori omenat ja leikkaa ne isohkoiksi kuutioiksi.
2. Mittaa kattilaan vesi, ruokosokeri ja kaneli. Kiehauta.
3. Lisää kattilaan omenat ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.