Kokkiohjelmat tihkuvat jännitystä ja tuovat huippukokit silmien eteen – kotisohvalla voi pohtia, miten itse suoriutuisi

Televisiokanavilla pyörii viikoittain lukuisia ruoka-aiheisia televisio-ohjelmia, niin kotimaisia kuin ulkomaisia. Joukossa on muun muassa kilpailuja, reseptivinkkejä ja ruokakulttuuria maailmalta.

Sanoma Median kotimaisen viihteen päällikkö Mirko Baas näkee ruokaohjelmien suureen tarjontaan erilaisia syitä.

– Lähes kaikilla katsojilla on jokin suhde ruoanlaittoon, ja ohjelmat ovat yleisölle hyvin samaistuttavia. Katsoja voi ymmärtää kotisohvalta, miten helppoa tai vaikeaa tietyn annoksen valmistaminen on.

Baas jatkaa, että ruokaohjelmat usein myös inspiroivat ja opettavat sekä kertovat katsojille erilaisista ruokakulttuureista.

Ruokaohjelmien määrä on suuri etenkin kaupallisilla kanavilla.

– Ruokaohjelmat houkuttelevat kaupallisesti tärkeitä kohderyhmiä ja ovat kumppaneille luonteva ympäristö tavoittaa kontakteja ja luoda brändimielikuvaa, Baas sanoo.

Nykyään moneen ruokaohjelmaan kuuluu kilpailullinen elementti. Baasin mukaan viihteelliset kilpailut koukuttavat katsojia. Nelosella pyörivä Master Chef Australia on esimerkki ruokakilpailusta. Kotimainen versio sarjasta siirtyi Neloselta MTV:lle pari vuotta sitten.

Tällä hetkellä Nelosella pyörii myös Tähtikokkien Bocuse d’or, jossa kotimaiset tähtikokit syventyvät vaativaan kokkikilpailuun.

Ruokaohjelmat ovat suosittuja myös MTV:n puolella. MTV:n kotimaisten ohjelmien päällikkö Hanna Kortti kertoo, että viihteelliset ruokaohjelmat löytyvät yleensä kauden katsotuimpien ohjelmien joukosta, 20 katsotuimman ohjelman listalta.

– Keskikatsojamäärät ruokaohjelmilla ovat parhaimmillaan 600 000–700 000 per jakso ja tavoittavuus 800 000–900 000 per jakso.

Tavoittavuus tarkoittaa, kuinka moni on katsonut ohjelmaa vähintään kolme minuuttia yhteen menoon. Mukaan on laskettu tv-esitykset ja MTV-palvelu.

Kortin mukaan ruokaohjelmia katsovat aikuiset. Ohjelmasta riippuen 60–70 prosenttia katselijoista on naisia.

Ruokaohjelmien suosiota selittää Kortin mukaan muun muassa tarjonnan monipuolisuus. MTV:llä Kaappaus keittiössä on opastanut usean kauden aikana perheitä ja henkilöitä, joilla on ruokailuhaasteita.

– Toisaalta Olet mitä syöt, joka on täysin toisentyyppinen ohjelma, esittelee myös terveellistä ruokavalion pohjaa, Hanna Kortti sanoo.

Esimerkkejä viihdyttävistä kilpailu-realityistä ovat Master Chef Suomi ja Koko Suomi leipoo.

– Niissä nähdään upeita luomuksia ja kilpailijoiden itsensä haastamista. Kotisohvalla pääsee jännittämään suosikkikilpailijansa puolesta ja pohtimaan, miten itse onnistuisi.

Kokkisodassa kokit kilpailevat kelloa vastaan erilaisten ruoka-ainekombojen yhdistelyssä.

– Ruuanlaitto on harvoin pelkkää ruokaa. Siihen liittyy monenlaisia elementtejä: harrastus, jopa intohimo, ruuan parissa viihdytään, ja se ravitsee.

Lähteenä myös: Jaakko Kolmonen oli Suomen ensimmäinen koko kansan tv-kokki (yle.fi 13.9.2016)

Tv-kasvot

Koko kansalle tutut huippukokit

Kotimaiset ruokaohjelmat istuttivat katsojat television ääreen 1970-luvulla. Alusta asti ruokaohjelmat ovat tehneet katsojille tutuiksi monia alan ammattilaisia.

Keittiömestari Jaakko Kolmonen oli koko kansan tv-kokki vuosikymmeniä. Vuonna 1970 Yleisradiolla alkaneessa Maukasta mutkattomasti -ohjelmassa hänen kanssaan esiintyi keittiömestari Veijo Vanamo. Kolmonen ja Vanamo nähtiin myös sarjoissa Asia on pihvi, Kesäkeittiö ja Patakakkonen.

Vanamon jälkeen Patakakkosessa Kolmosen työparina oli Sirkka Gustafsson. Ohjelmaa tehtiin 25 vuotta. Valistuksellisuus oli olennainen osa ohjelmaa, sillä terveellinen ruoka oli Kolmosen sydämenasia.

Kolmoskanavan (MTV) Huomenta Suomi -ohjelmassa oli Kati Napan ruokaosio vuosina 1989–2003. Teija Sopanen oli yksi ruokaohjelmien juontajista 1990-luvulla. Teijan keittiössä kokattiin kulloisenkin vierailijan kanssa. Samoihin aikoihin vuonna 1991 alkoi myös Bon Appétit -ruokaohjelma, jota juonsi muun muassa keittiömestari Maija Silvennoinen.

MTV:n Kokkisota- ja Soppamies-sarjat tekivät tunnetuksi huippukokki Harri Syrjäsen. Kokkisodan juontajana puolestaan toimi Sikke Sumari, ravintoloitsija ja keittiömestari, joka on tähdittänyt myös Master Chef Suomea.

MTV:n Kaappaus keittiössä -sarjassa ihmisten ruokavalioita laittaa kuntoon kokki, keittiömestari Kari Aihinen.

Nelosen Kuppilat kuntoon -sarjassa ravintoloita uudisti ensin huippukokki Jyrki Sukula, sittemmin toinen huippukokki Hans Välimäki.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut