Kun jalan viereen osuu sammaleisessa sekametsässä pari pikkuista suppilovahveroa, aika varmasti lähellä on lisääkin. Löytämisen tunne on huikea!
Aloittelevan sienestäjän kannattaa opetella tunnistamaan aluksi muutama hyvä ruokasieni. Sieniseura vinkkaa, että vaikka 1–2 ruokasienen opettelu vuosittain on hyvä tahti.
Ota mukaan sienikirja tai älylaitteen sienisovellus tunnistamisen avuksi. Lähde kokeneen sienestäjän matkaan tai järjestetylle sieniretkelle.
Tuntemattomia sieniä ei pidä poimia. Sieniä ei kannata kerätä myöskään maanteiden tai teollisuusalueiden läheisyydestä. Myrkkysienet on hyvä opetella, ettei vahingossa nappaa niitä koriinsa.
Sienestys on jokamiehenoikeus siinä missä marjastus ja luonnossa liikkuminen muutenkin. Joillakin suojelualueilla sienestyksessäkin voi olla rajoituksia.
Sienten käyttömahdollisuudet ovat lukemattomat: pitsaa, salaattia, kastiketta, keittoa, pastaa...Ihana klassikko eli sienirisotto sopii syksyn ruuaksi eikä ole ollenkaan niin isotöinen kuin voisi luulla.

Sienirisotto
Neljälle
20–25 g kuivattuja sieniä (esim. suppilovahveroita, kantarelleja tai mustatorvisieniä)
hieman kuumaa vettä
1 l kasvislientä
0,5 dl valkoviinietikkaa tai 1 dl valkoviiniä
1 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
4 dl risottoriisiä
50 g voita
1 dl vastaraastettua pecorinoa tai parmesaania
(suolaa)
(pippuria)
koristeeksi tuoreita yrttejä, esim. persiljaa
1 Kaada kuivattujen sienten päälle vähän kuumaa vettä ja anna pehmetä hetki. Voit käyttää myös tuoreita sieniä. Määrä on tällöin noin 150–200 g.
2 Kaada ylimääräinen neste sienistä pois tai ota se talteen sienikeittoa varten. Siirrä sienet sivuun odottamaan.
3 Kuumenna kasvisliemi ja valkoviinietikka tai valkoviini kattilassa kiehuvaksi.
4 Hienonna sipulit ja valkosipulinkynsi. Laita ne kookkaalle paistinpannulle oliiviöljyn kera ja kuullota. Lisää riisi ja jatka kuullottamista muutama minuutti.
5 Lisää riisin joukkoon sieniä ja kauhallinen kuumaa kasvislientä. Sekoita hyvin. Kun neste on imeytynyt riisiin, lisää toinen kauhallinen kasvislientä sekä sieniä ja sekoita. Jatka liemen ja sienten lisäämistä ja riisin kypsentämistä miedolla lämmöllä, kunnes kaikki liemi on imeytynyt riisiin. Jos tuntuu, että sieniä on liikaa, voit säästää osan sienikeittoon.
6 Paloittele voi, raasta juusto ja sekoita ne risottoon. Maista ja lisää halutessasi suolaa ja pippuria. Koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoile.
Vinkki: Säästin risottoa tehdessäni veden, jossa liotin sienet. Jätin myös osan sienistä käyttämättä. Nämä ainekset voi käyttää nopeaan sienikeittoon. Hienonna yksi salottisipuli. Sulata nokare voita kattilassa ja kuullota hienonnettu sipuli siinä. Lisää sienet ja sekoittele hetki. Lisää noin 5 desilitraa nestettä, esimerkiksi säästämäsi ”sienivesi” sekoitettuna kasvisliemeen. Kiehauta ja keitä noin 15 minuuttia. Lisää 2 desilitraa kermaa. Maista ja lisää halutessasi suolaa. Keiton voi syödä sellaisenaan tai vatkata ensin hiukan kuohkeammaksi.