Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säästä sähkön lisäksi myös vaatteita – suosi täysiä koneita mutta älä lintsaa liikaa lajittelusta

Pienet valinnat vaikuttavat sähkönkulutukseen myös pyykätessä. Sähköä voi säästää muun muassa pienentämällä pesulämpötilaa, pesemällä täysiä koneellisia ja toisaalta pohtimalla, tarvitseeko vaate varmasti pesua.

Kuinka paljon pesulämpötila vaikuttaa sähkönkulutukseen, energianeuvoja Jouni Järvinen energia-asiantuntijayritys Benet Oy:stä?

Jos pyykinpesulämpötilan nostaa 40:stä 60:een, sähkönkulutus kaksinkertaistuu. 40 asteen pesu vie noin puoli kilowattituntia sähköä. Pyykkikoneissa on isoja eroja: uudet, energiatehokkaat koneet kuluttavat huomattavasti vähemmän kuin vanhat. Oman koneen energiamerkintöihin ja ohjelmiin kannattaa tutustua huolella.

Mitä pesulämpötilaa valitessa on syytä ottaa huomioon, Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silander?

Vaikka matalat lämpötilat säästävät energiaa, esimerkiksi pyyhkeet on hyvä pestä 60 asteessa. Myös alusvaatteita ja lakanoita kannattaa pestä välillä 60 asteessa, jos kangas sen kestää. Päällysvaatteiden pesulämpötilan voi laskea 30 asteeseen ja tarkkailla, puhdistuuko pyykki kunnolla. Myös 20 asteen pesu on mahdollinen, mutta niin alhaisten lämpötilojen kohdalla on jo syytä miettiä, kaipaako vaate todella pesua vai riittäisikö pelkkä tuuletus. Jos pyykkiä pesee vain matalissa lämpötiloissa, pyykkikoneella on hyvä pyöräyttää 60 tai 90 asteen pesuohjelma muutaman kuukauden välein.

Pyykätessä pitäisi suosia täysiä koneellisia. Entä jos pyykkiä ei tule kovin paljoa?

Kannattaa esimerkiksi pestä kaikki kodin pyyhkeet ja lakanat kerralla. Jos kone on pyöritettävä vajaana, kannattaa suosia pikkupyykille tarkoitettuja pikaohjelmia. Toistuva vajaiden koneellisten pesu pikaohjelmilla vie kuitenkin ajan mittaan enemmän energiaa kuin täydet koneet.

Ihan kaikenvärisiä pyykkejä ei ole hyvä laittaa samaan koneeseen, vaikka koneen haluaisikin täyteen. Kannattaa lajitella erikseen ainakin valkoiset vaatteet, kirjopyykki ja harkinnan mukaan myös mustat vaatteet. Kirjopyykin kanssa voi käyttää värisieppariliinaa, jotta värit eivät sekoitu. Uudet värikkäät tai tummat vaatteet on syytä pestä aina samansävyisten kanssa.

Jos vaate jää odottamaan pyykkikoriin koneen täyttymistä, tahroja voi poistaa paikallisesti, jotta ne eivät pinty.